Rajská je jedna z mála jídel, na které mám z dob stravování ve školní jídelně poměrně dobré vzpomínky. Omáčku i polévku jsem měla docela v oblibě a zrovna nedávno se mi po jejich chuti zastesklo. Připravila jsem si tedy polévku z čerstvých rajčat, v lednici se jich zrovna pár krčilo. Dííííky Apetite, že si mi poskytl tak skvělý recept a mohla jsem tedy okusit tak dobrou chuť. Kam se hrabe nakyslá rajská z jídelny, tahle lahodná polévka ovoněná skořicí a tyminánem se stala okamžitě mou oblíbenou. Navíc se i dobře hodí do letních dnů, protože je příjemně osvěžující. A pokud byste ji chtěli okusit i Vy, tu je recept...
Zhruba na 4 porce jsem použila: půl kila čerstvých rajčat, 0,5 l zeleninového vývaru, dvě lžíce másla, půl hrnku mléka, cibuli, tyminán, lžičku skořice, lžíci cukru, sůl, pepř
Nejprve si spaříme rajčata a oloupeme. Na vrcholu nařízneme do křížku a přelijeme horkou vodou, slupka pak půjde loupat mnohem lépe. Na lžíci másla osmahneme cibuli a přidáme i pokrájená rajčata. Chvíli opékáme a pak zalijeme horkým vývarem. Necháme provařit asi půl hodiny a pak rozmixujeme do hladka. Přidáme mléko, ochutíme solí, pepřem, skořicí a podle chuti i cukrem. Nakonec zjemníme lžicí studeného másla a přidáme čerstvý tyminán.
Moc mi chutná polévku nakonec postrouhat parmazánem, dodá tomu další skvělou chuť. Doufám, že stejně jako mě by mohla zachutnat i Vám... A nebo rajčata neradi, jak jste na tom? :-)
Já dělám tomatovou podle Itala v kuchyni, tam se žádné mléko nedává a pro zahuštění se tam nechává rozvařit kus starého bíého chleba. Miluju jí, zrovna jí mám totiž uvařenou :D
OdpovědětVymazatTak to musí být taky dobrota, Ital ten to umí :-) Mě se bez mléka zdála taková moc přísná, tak sem ho tam trochu cvrndla, aby se zjemnila :-)
VymazatTak to zní skvěle. Rajčata miluju v jakékoliv podobě, ale nejraději je mám samotná nebo v salátu. :)
OdpovědětVymazatJá taky jejich tepelnou úpravu nijak nevyhledávám, ale v omáčkách nebo polévkách mi to nevadí, jinak pečené rajče moc ráda nemám :-)
VymazatMilá Teri,
OdpovědětVymazattrefila ses mi do vkusu obdivuhodně. Mamka nám zrovna včera přivezla tunu domácích rajčat, a já si už teď nemusím lámat hlavu, co s nimi. Bude rajčatovka! S parmazánem, to se rozumí!
Poděkování posílá Vivi ;-)
Nic neslyším radši, Vivi :-) Přeji dobrou chuť a úspěšné rajčatování - z domácích to bude teprve něco!
VymazatTeda tvoje rajská vypadá úžasně! :) Já se přiznám, že rajskou polévku nemám v lásce, ale zvláštní že omáčka mi nevadí.. :D :)
OdpovědětVymazatNo minule byla ta omáčka u mě taky z pečených rajčat :-) Ale ještě že sem teda nedělala tuhle polévku :-)
Vymazatjéé tak ta je. proč mám vždycky, ale opravu vždycky, i když jsem zrovna po obědě, po přečtení tvých článků takové chutě??
OdpovědětVymazatPovím Ti, že já jsem teda zrovna taky po obědě, ale nažuchla jsem se tak, že na něco chuť mít nebudu ještě asi opravdu dlouho :-D
VymazatFajn nápad, já podobně dělám hráškovou a zbožňuju ji, takže rajčatovou určitě taky vyzkouším.
OdpovědětVymazatTu mám taky v blízké době v plánu udělat, tak se těším :-) A já vlastně skoro stejně dělám skoro všechny polévky - cibule na másle, zelenina, provařit, rozmixovat, omlékovat - už jsem asi nudná :-D
VymazatRajčata miluju na všechny způsoby :) nejvíc holá jen tak na přikusovaní k obědu :D
OdpovědětVymazatTeď v létě obzvlášť :-)
VymazatTak i když věřím v té kulinářské umění, tak rajskou opravdu, ale opravdu ne :(( bohužel rajčata mě nikdo dobrovolně jíst nedonutí :)
OdpovědětVymazatDobře dobře, už se Ti je nebudu nikdy pokoušet vnucovat :-)
VymazatTo kdybys tady náhodou měla recept na něco se špenátem, tak sem s ním :)))
VymazatŠpenátová polévka byla zrovna taky na mém repertoáru minulý týden, takže recept stojí ve frontě na uveřejnění :-)))
VymazatTak to už se moc těším :)))
Vymazatjá mám raději bez zahuštění mlékem, jen zahustit chlebem. a možná by to šlo i kusem bramboru. ;) ale rajčata miluju v jakékoliv podobě (kromě džusu tedy).
OdpovědětVymazatJá do všech mixovaných polévek dávám mléko, spíš abych jí vždycky trochu rozředila než zahustila, protože právě bramborou zahušťuju často a vlastně jedině (tady teda výjimečně ne) :-D rajčatový džus teda taky neskousnu, no
Vymazatkvůli školní jídelně rajskou nezačnu jíst už asi nikdy, mám strach :D ale věřím, že ta tvoje je minimálně o 300% lepší než ta z mých vzpomínek:D
OdpovědětVymazatAsi jsem měla štěstí na poživatelnější rajskou než Ty, teda díky bohu, nechtěla bych se o ní nechat ochudit... A třeba si najde cestu i k Tobě :-))))
VymazatRajskou miluju, takže tahle polévka bude něco pro mě :) Už se těším, až ji vyzkouším! :)
OdpovědětVymazatTak to jsem sama zvědavá, jestli Ti bude chutnat, dej mi vědět :-)
VymazatDíky za super tip!! Poslušně hlásím polévka uvařena na zítřejší oběd na brigádu připravena!:))) Protože si vařím svoje obědy (a celé léto jím různé variace na těstoviny a rýži:D) tak uvítám každý rychlý a dobrý recept a ten tvůj to tedy doopravdy splňuje:))) Jsi zlatá, že uveřeňuješ takové návody na dobroty:)) Myslím, že se díky tobě můj level vaření o něco zvedne:D Já totiž vždycky někde ustrnu a neučím se nová jídla a přitom jsem vždy nadšená když udelám neco nového:)))Budu ti muset určitě udelat reklamu u sebe na blogu!!!:))
OdpovědětVymazathttp://jina-blog.blogspot.cz/
Tak to mám ohromnou radost, že Tě můj recept inspiroval k vyzkoušení! A rychlé obědy jsou právě i mým denním chlebem, takže se snažím stále vymýšlet nové... A když si ho uvaří někdo společně se mnou? Tak to je prostě bájo :-)))) Zítra si nech chutnat a děkuju za komentář! :-)
Vymazatu teba sa snáď furt len varí to snáď tu prestanem chodiť furt len samé dobroty
OdpovědětVymazatNo vařím teď docela často a zkoušet nové a nové recepty mě baví, takže asi jen tak mít konce nebudou, no :-)
Vymazatparadajkovu (rajskou) milujeme!!! skvely recept mnamky :)
OdpovědětVymazatZapoměla jsem minula napsat, že polévka byla opravdu výýýýýýýýýborná!!! máslo jsem vyměnila za olivový olej a vynechala skořici (jsem suchar a měla jsem strach:D) ale ten tymián tam byl dokonalý:)))
OdpovědětVymazatTak to je skvělé! Taky jsem jí právě dojedla, dělala jsem jí znovu, tentokrát však z babiččiných domácích rajčat, které nepotřebovaly žádné zjemnění mlékem ani moc doslazovat, krásně sladká byla sama o sobě :-) A souhlasím, tymián mě v tom taky nesmírně chutná, stejně jako skořice, dodá tomu takovou zvláštní ale hrozně dobrou chuť, tak třeba příště nebo jen do jedné porce, kdyby Ti to náhodou nechutnalo :-)
Vymazaturčitě příště zkusím, obecně jsem se dřív bála různých neobvyklých kombinací a pak jsem vždycky zjistila, že je to výborné!!!takže příště se nebudu bát vlka nic:)))
Vymazat