Tak ráda bych napsala dobré ráno, ale můj plán vstát brzy a stihnout mraky povinností nějak selhal, když jsem po probuzení zamžourala na budík a zjistila, že je půl jedenáctý! Asi se ze mě stává medvěd či co, tohle už byl skoro regulérní zimní spánek.... No nic, proč si před i trochu před polednem nedopřát dobré snídaně, že jo. A tak jsem posnídala poslední kousek výborného dortu, na který Vám tu teď budu pět ódy. Před víkendem jsem hledala něco, co bych upekla na rodinnou oslavu. A pak jsem na to kápla - mrkvový dort! Receptem jsem se inspirovala na Apetitonline, s pár úpravami jsem ho trochu odlehčila.... No a vážení, ten byl tak výborný! Chutná prostě dokonale podzimně, možná trochu předvánočně - za to může ta směsice voňavého koření v něm. Je krásně vláčný, měkký a rozplývající se na jazyku. A boží poleva mu jen přidává na parádě. Tohle si s pořádnou haldou mrkve v ruce rozhodně zopakuju!
Potřebovala jsem:
4 vejce, 1 hrnek třtinového cukru, 2 lžíce vanilkového cukru, 2 lžíce datlového sirupu, 1/2 hrnku oleje, 1/2 kelímku zakysané smetany, 1 a půl hrnku celozrnné špaldové mouky, 1/2 hrnku bílé polohrubé mouky, 2 lžičky jedlé sody, 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva, 2 lžičky skořice, 2 lžičky perníkového koření (co jsem si sama utloukla - nemůžu se nepochlubit :-D), 2 lžice strouhané citronové kůry, 7 kusů mrkve, 2 jablka, 1/2 hrnku sekaných vlašských ořechů + máslo a mouku na formu
poleva: 1/2 kelímku zakysané smetany, 2 odtučněné tvarohy, šťáva z 1 citronu, asi 4 lžičky cukru, 2 lžíce změklého másla
Vejce jsem vyšlehala s cukrem a sirupem. Pak jsem přidala olej, smetanu a sypké suroviny. Promíchala a na závěr přidala nahrubo nastrouhanou mrkev a jablka společně s ořechy. Těsto jsem vlila do formy vymazané máslem, vysypané moukou a dala péct na 180° asi na 40 minut. Pak jsem nechala dort vychladnout, rozkrojila ho na půl, promazala polevou, přiklopila a zbytek rozetřela na povrchu. Pak už jen dala tuhnout do ledničky, nejlépe přes noc, aby se dort dobře uležel. Na závěr jsem ho posypala kakaem přes šablonu vystříhanou z papíru.
Co Vy, pečete ho taky? Jestli ne, tak nemůžu udělat rozhodně nic jiného, než Vám ho všema deseti doporučit!
Peču a mam ho moc ráda :-) To zdobení přes šablonu je dobrej nápad!
OdpovědětVymazatA jinak taky poslední dobou spim jako medvěd...a teď tady vysedávam u blogů, i když bych se dneska měla celej den učit...no jo, sladkej život Erasmáka :-) Ale štvu se!
To vymyslela moje maminka, abych jí to neupřela :-)) Nápadobně - musím začít psát asi milion seminárek, ale už zase čučím na youtube a štvu se stejně :-D
VymazatVážně může být mrkvový dort tak vynikající? Znám jen ty v Americe a ty nebyly dobré. Nevím, zda tentokrát vyzkouším. Škoda že nelze kousek ochutnat přes internet.
OdpovědětVymazatMůže :-) Mně teda chutnal ukrutně a i zbytek strávníku chválil, snad by mohl i tobě :-)
VymazatTak já ho teda zkusím. Nevíš, zda mají datlový sirup v dm? Díky.
VymazatTak vážně doufám, že bude chutnat :-) Já myslím, že by ho tam mít mohli, ale nejsem si jistá, my ho kupujeme ve zdravé výživě, ale myslím, že když tam nebude, tak se vůbec nic nestane :-) Navíc podle originálního receptu tam přijde javorový, ale ten jsem zase zrovna doma neměla já.
Vymazatmiluji mrkvový dort! :-) doma ho pečeme celoročně, je to asi jediný dort, který bych mohla jíst pořád :-)
OdpovědětVymazatsouhlasím :-)
Vymazatto zní lákavě, asi ho zkusím :)
OdpovědětVymazatzkus, zkus - ať šmakuje :-)
Vymazatpošli mi jeden kouseeeeeeeek :D
OdpovědětVymazatSmůla, poslední kousek jsem před chvíli zblajzla :-D
Vymazattak se mi to líbí, pořádná dávka vitamínů ze zeleniny, ty jsou na podzim potřeba :D
OdpovědětVymazatje to jeden z mých nejoblíbenějších dortů, a tak tady teď, ve svém mini pokoji, pořádně závidím! :D
No jasný - zelenina, celozrnná mouka a navíc zdravej třtinovej cukr - po tom dortu se musí vyloženě hubnout, že jo :-D
Vymazatmrkvovy dort miluju, ja dnes pekla bananovou buchtu
OdpovědětVymazatzvu te ke mne na giveaway o kabelku:)
http://sienastyle.blogspot.it
Úžasný, jsem nadšená, už tak dlouho se chystám něco podobného páchat. Už jsem Ti tu psala, jak mám Tvoje recepty ráda (je fajn, že jsou zdravější) a obecně Tvůj blog. Takže se nebudu opakovat a o víkendu se dám do pečení tohoto dortíku. To jsem asi čekala, až ho Téra udělá s těmi zdravějšími surovinami :-) papa
OdpovědětVymazatDneska jsem ho upekla kamarádce k narozeninám a byl prostě úžasnej!! Předtím jsem párkrát dělala verzi podle Markét a taky mi hodně chutnal, ale tenhle je ještě mnohem lepší! Určitě ho budu brzo péct znovu... Děkuju za inspiraci, máš super blog!! :))
OdpovědětVymazatNo tak to mám velikou radost, že chutnal a měl úspěch :-)
VymazatAhoj, chystám se na tento dortík, jen mám dotaz - ta mrkev opravdu na hrubo? Přijde mi, že to budou velké kusy :) U jablka to chápu, ale tady mi přijde že by to bylo lepší na jemno :)
OdpovědětVymazatDíky
Jojo, bylo to nahrubo, můžeš si všimnout na fotce, že tam jsou větší kusy, ale při tom to vůbec nevadilo, dokonce někteří strávníci ani nepoznali, že je to z mrkve.. Ale klidně si to krouhni jemněji, je to jedno :-)
Vymazat