Oba recepty inspirovány drobečky
Datlovky
Mírně poupravený recept, když jsem z původního vyměnila javorový sirup za datlový, který nám doma taky moc chutná, kupujeme ho dost často ve zdravé výživě a je taky o poznání levnější. A myslím, že jsem touhle záměnou vůbec nešlápla vedle, cukroví je krásně voňavé a z datlového sirupu si nese výrobně chutnající šmak. A nenechte se zmást, půlka várky, která by se mohla jevit jako stádo krav, je ve skutečnosti výplod vykrajovátka ve tvaru (údajně) sobím :-)
(dva plechy)
Použila jsem: 60 g rozpuštěného vystydlého másla, 6 lžic krupicového třtinového cukru, půl šálku datlového sirupu, 2 bílky, 2 a 1/4 šálku mouky - 1 a 1/4 hladké bílé mouky a 1 šálek celozrnné pšeničné mouky, půl lžičky prášku do pečiva, lžičku skořice
Máslo jsem vyšlehala s cukrem, po chvíli jsem přidala sirup a jeden bílek. Směs jsem promíchala a přidala prosátou mouku a rukou vyhnětla těsto (což šlo velmi snadno). Zabalila jsem ho do folie a uložila přes noc do lednice. Potom jsem ho rozválela, vykrájela libovolné tvary, poskládala na pečicí papír, potřela jedním bílkem, posypala mandlovými lupínky a pekla asi 10 minut na 180°. Poté jsem je nechala vychladnout na mřížce a uchovala v chladu.
Čokoládové hrudky
- co vypadají spíš jako mořští ježci. Ale každopádně chutnají naprosto skvěle. Příprava těsta byla hotová v cuku letu, nejdéle zabralo jen vyválet kuličky, ale to jsem měla také během půl hodinky sfouknuté. Nyní už jsou pečlivě uloženy a doufám, že rozležené do Vánoc budou stejně parádní.
(jeden hustě posázený plech)
Použila jsem: 200 g čokolády s 52% kakaa, 50 g másla, 2 vejce, 100 g třtinového cukru (krupice), 1 balení vanilkového cukru, 250 g hladké mouky, půl lžičky prášku do pečiva (bez fosfátového)
Čokoládu jsem společně s máslem rozpustila v mikrovlnce a nechala mírně vychladnout. Vejce jsem vyšlehala s cukrem krupice i vanilkovým a přidala i čokoládu. Když se cukr rozpustil, přidala jsem prosátou mouku a prášek do pečiva. Vypracovala jsem v lepivější těsto, které jsem ještě v misce dala přes noc tuhnout do lednice. Potom jsem lžicí nabírala těsto a rukama tvarovala kuličky, obalila v cukru a vyskládala na plech. Pečeme asi 15-20 minut podle velikosti kuliček na 180°.
V přípravě je i článek o florentýnkách, který jsem rovněž včera napekla, takže někdy v týdnu to tu opět zavoní cukrovím...
A co u Vás doma, také už jste nějaké prohnali troubou? :-)
jeee datlovky vypadaji vyborne!!
OdpovědětVymazathttp://sienastyle.blogspot.it/
Mňam, datlovky vypadjaí moc dobře a čokoládové hrudky také.
OdpovědětVymazatJá už pekla linecké a perníčky. =)
OdpovědětVymazatTy čokoládové hrudky vypadají famózně! Mám pečící víkend, tak asi zkusím! :)))
OdpovědětVymazatMmmmm čokoládové hrudky zřejmě budou v mém dalším pečícím víkdendu, už se těším :D
OdpovědětVymazattak tieto recepty ešte nepoznám, ukladám a ďakujem za inšpiráciu :)
OdpovědětVymazatJá zrovna dnes budu péct košíčky, ale mám chuť vyzkoušet i ty čokoládové hrudky :)
OdpovědětVymazatHale Terez, jak si psala ten recept na ten dort, opravdu tam patří 100g želatiny?
OdpovědětVymazatTyjo, to jsem se asi překlepla, má tam přijít jedno to balení plátkové želatiny po 10 g, děkuju moc za upozornění, hned to jdu přepsat!
Vymazatoba druhy vypadají super! u nás se letos peče jen jeden druh a zbytek dostaneme od tetiček :)
OdpovědětVymazatmě je to vlastně celkem jedno, nebudu to jíst :D
Nj, holt na Téru v kuchyni nikdo nemá...
OdpovědětVymazatJsi vážně dobrá a vypadá to lákavě.
OdpovědětVymazatvrtalo mi hlavou, jestli to jsou krávy, psi, kočky nebo ovce, a oni to jsou sobíci :DD taky mám vykrajovátko soba, a dělala jsem perníčky...a sobům se to díky mýmu zdobení moc nepodobalo:D
OdpovědětVymazatTy jo, ty druhý, slintám si na klávesnici!
OdpovědětVymazatMamča už pár druhů upekla, musímm se přiznat že ruku k dílu jsem zatím nepřiložila :D
OdpovědětVymazatTy druhé vypadají fantasticky :)
http://eliska-dvorakova.blogspot.cz/
Můžu se prosím zeptat jakou čokoládu jsi tam dala? Nad 50% kakaa jsem v obchodě viděla jenom nad 90 Kč, tolik se mi moc dávat nechce, navíc je to jenom za 100g. Ale jestli je to nutné, tak co bych pro dobrotu neudělala :)
OdpovědětVymazatJá konkrétně použila čokoládu na vaření, kterou prodávají v Lidlu, je to balení 200g a obsahuje myslím 52% kakaa, mají ji tam u sušeného ovoce, koření, pudinků a tak :-) A ta není vůbec drahá. Vypadá takhle -> http://www.google.cz/imgres?um=1&hl=cs&sa=N&tbo=d&rlz=1C1CHMO_csCZ507CZ507&authuser=0&biw=1366&bih=667&tbm=isch&tbnid=Kfbv70fr5eJlEM:&imgrefurl=http://www.kupujete.cz/akcni-nabidka-cokolada-na-vareni-lidl&docid=Hfn70XXkjEoehM&imgurl=http://www.kupujete.cz/sleva/akcni-nabidka-cokolada-na-vareni-lidl.jpg&w=199&h=413&ei=wqHHUIK9IpHE4gTc-4HICw&zoom=1&iact=rc&dur=278&sig=111474104462306333283&page=1&tbnh=144&tbnw=69&start=0&ndsp=31&ved=1t:429,r:0,s:0,i:84&tx=59&ty=70
VymazatJinak celkově tam mají docela levné i čokolády s vyšším obsahem kakaa :-)
Moc díky za odpověď :) Naběhla jsem do Lidlu a už mám těsto v lednici :) Zítra pečení, snad se mi taky povedou :)
VymazatNení zač, tak ať se zadaří a chutnají stejně tak, jako u nás - teda jen ukázkové, zbytek je pečlivě schovaný :-)))
Vymazat