neděle 6. listopadu 2011

Vanilkové suflé a kávový flan

Už dlouho se tu neobjevil žádný recept. To proto, že jsem neměla na vaření čas a ani náladu. Ale teď o víkendu jsem si mezi učením udělala  pauzu a připravila dva dezerty. Prvním z nich bylo vanilkové suflé. 



Na dvě porce potřebujeme: 3 bílky, vanilkový lusk, dvě lžíce vanilkového cukru, kousek másla, jakékoli ovoce - já použila v jedné variantě pomeranč a v druhé švestky

Zapékací misky vytřeme máslem a vysypeme vanilkovým cukrem. Ovoce pokrájíme na kousky a dáme na dno formičky. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh a přidáme zrníčka vyškrabaná z vanilkového lusku. Naplníme do formiček a pečeme ve vyhřáté troubě asi na 200° zhruba 10 minut.



Druhým byl kávový flan s karamelem. V předchodím receptu jsem potřebovala poměrně dost bílků a co se žloutky, že... No vyžít je právě sem. Pokud máte rádi puding, tenhle dezert mi ho vzdáleně připomínal, jen bych řekla, že tohle by mělo být lepší :-)




















Taktéž na dvě porce: 2 vejce, 4 žloutky, 1 dcl vody, 250 ml mléka, vanilkový lusk, 150 g cukru, mletá skořice, větší šálek silnějšího espressa


Vanilkový lusk vyškrabeme, zrníčka i zbytek lusku dáme do mléka, do kterého přidáme i šálek kávy a dáme vařit, přivedeme k varu a ihned stáhneme. Z 1/3 cukru si připravíme karamel. Když se cukr zkaramelizuje, přidáme vodu a mícháme tak dlouho, než se směs táhne jako sirup. Tím vylejeme zapékací formičky. Vejce, žloutky a cukr vyšleháme a přidáme mletou skořici. Nakonec přilijeme i kávovou směs, promícháme a plníme formičky. Pečeme ve vodní lázni na 150° hodinu. Po upečení necháme zchladnout, bábovičky jdou potom celkem pěkně vyklopit.


3 komentáře:

  1. Takové složitosti na mě! :D takže: na příští schůzku prosím od každého něco! :D ;) vypadá to skvěle! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to luxusně, ještě tak mít čas to vyzkoušet..

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!