(inspirace opět z jednoho staršího čísla časopisu Apetit)
Potřebujeme:
300 g hladké mouky, 6 lžic krupicového cukru, 160 g másla, chlazeného a nasekaného
na náplň: 4 zralé hrušky, 9 lžic krupicového cukru, 250 g mascarpone, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 100 g plátků mandlí
V robotu promícháme mouku, cukr a máslo na konzistenci drobenky. Přidáme 3-4 lžíce ledové vody a ještě krátce promixujeme. Vyklopíme a "růčo fůčo" zpracujeme těsto v kouli, kterou zabalíme a dáme na hodinu chladit do lednice.
Oddělíme část těsta, ze které upleteme cop na obmotání formy a zbytek těsta nahrubo nastrouháme do formy a prsty rovnoměrně rozprostřeme až k okrajům. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut a necháme vychladnout.
Do hladka vyšleháme 6 lžic cukru, mascarpone, vejce a mouku a přelijeme na vychladlý koláč. Poklademe na plátky nakrájené hrušky, posypeme dvěma lžicemi cukru a mandlemi. Pečeme asi 40 minut při stejné teplotě.
Koláč chutnal výborně teplý, stejně jako druhý den, kdy bylo těsto pořádně odleželé a správně navlhlé. Teď jen otázka, kdo to má vydržet :-)
A pak už jen dobrou chuť :-)
Užívejte víkendu! :-)
hm, tak to vypadá opravdu luxusně ;-) možná to i zkusím, mám nějaké pečící období, prvně jsem se po asi 2letech přemlouvání pustila do perníku s kokosem a do muffinů :-)
OdpovědětVymazatmujfialovysvet.blogspot.com
mňam hned bych si od tebe kousek uštípla já jsem trošku nemohla na všeljaké pečení:)
OdpovědětVymazatSi mě teda navnadila. Už se těším, až ho vyzkouším. Mnam! Tyhle koláče se strouhaným těstem sou luxusní!
OdpovědětVymazatTeri,
OdpovědětVymazatcože? Říkala jsi hruškový RÁJ s mascarpone? ;-)
Já bych si tedy rozhodně dala říct. Pošli kousek, prosím. Ať mám zítra na ráno.
Děkuju, papa. Vivi
mnam ten vyzera super!
OdpovědětVymazatTak to vypadá úžasně, hned bych ochutnala:)
OdpovědětVymazatUrčitě ho vyzkouším, jen tedy nevím, kde sehnat hrušky. Možná bych mohla nahradit jablky. Přítel by se po něm utloukl! :)
OdpovědětVymazat