pátek 9. května 2014

Jak mi Brno šmakovalo


No to je teda zase název...  No nic... Prostě poeticky jsem chtěla říct, že jsem byla v Brně. A nebyla to návštěva ledajaká. Že bych tam jela třeba okukovat draka, skupovat Olympii nebo se potit nad přijímačkami (to tak za měsíc). Nene, má návštěva měla daleko ušlechtilejší důvod. K jihu jsem se totiž vydala navštívit nejmilejší Markétku :-) 

Ale o tom, jak jsme dva dny probraly všechna veledůležitá témata světa, Vám tu nemusím vyprávět. Volby do Evropského parlamentu, ukrajinskou krizi, kácení deštných pralesů... A taky rozhodně nedrbaly. To nikdy.... Však taky byly tyhle duchaplné debaty náležitě situovány. Tu nad hrnkem kafe, tu nad dvoječkou, támhle nad dortíkem. Až z celé mé výpravy bylo takové malé "tůr de kavárny". No a to není vůbec špatná mise! Skóre za dva dny - vysezené důlky ve čtyřech podnicích - to jde.

Nejprve jsme zasedly na křeslo skoro identické s tím, jaké měla moje prababička, u Tří ocásků. A pozvedly šálek kafe. A čůraly  na záchod chodily za překližku. Ale to místo má takové kouzlo. A neříkám to jen kvůli té skvělé ovesné sušence. 

A neb se přiblížil svačiny čas, chtělo to doplnit bílkoviny. Takže jsme je běžely nabrat jedním sakra povedeným cheesecakem V melounovém cukru. A že říkám povedeným, tak myslím sakra sakra sakramentsky povedeným. S bílým mákem. Byl tak dobrý, že se mi o něm bude ještě dlouho zdát. Ale nějak té svačině chybělo pořád trochu ovoce. Tenhle deficit však dohnala slaďoučká pálava - takže dávka ovoce doplněna. Skvostná to kombinace. Navíc s tak milou obsluhou. A vitrínou plnou dalších čískejčků. Hmmmm, kouzelné melounově pocukrované místo.


Dilema století! Kam ale k sakru na oběd? Na výběr tolik míst. A já jsem ztělesněná nerozhodnost. Takže jsme dlouze dumaly, nad lahví fragolina až do ranních hodin. Až nakonec jako místo oběda pro následující den zvítězilo East Village - americký bar. Těšila jsem se totiž, že mi bude Luke z Gilmorek v kostkaté košili s kšiltovkou dozadu servírovat bezedné kafe a kupu hranolek. Ale Luke nikde, tak jsem si poručily pořádný hambáč a bagel. A můj cheeseburger byl dobrý, né že ne. Pošmákla jsem si. Ale že by to byl nejlepší burger v mém životě zase taky říct nemůžu, asi už jsem hrozně rozežraná a zhýčkaná. Příště bych ho vyměnila za kupu palačinek s javorovým sirupem - ty bych si taky nechala líbit! :-)

A na rozloučení s Brnem to chce zase jedno kafe. A tak jsme vyrazili do Bistra Franz. Přišlo však největší zklamání. Neměli makronku. Svět přestal mít smysl. Tak jsme zadržovali pláč na činaným kapůčem. A smutnily po mrkvovém dortu, který vlastně nakonec měly, jen nám nebyl souzen, takže odpolední kávička se obešla bez dortíku, který bych tu mohla vychválit do nebes. Škoda. Jinak mi i tohle místo bylo tuze sympatické. Kde se musí nad makronkou sedět přímo báječně.

A když jsem zrovna nevysedávala důlek v nějaké z kaváren, byla jsem královsky hoštěna u Markétky doma, kde se mi servírovaly samé dobroty. Třeba salát s řepou na puntíkatém talíře. Nebo domácí zázvorovo-citronová limoška. Nebo další báječný cheeesecake na slavném parapetě. A tak třeba báječné palačinkové jednohubky, sýry nebo skvělé scones, které musím taky někdy konečně upéct :-)


Okusila jsem však i z jiných krás Brna (ooooo jak poetické). Třeba výlet k přehradě bodl! K vodě s námi! Byl tu třeba i pan rybář s krásný puntíkatý vozíkem, to se muselo zvěčnit! A právě jsme se přehoupli k té lepší polovině článku, které doprovází hnedle lepší podívaná na Markétce uzmuté fotky. Teda nemyslím tím, že by měly být lepší kvůli tomu, že se na nich promenádujá já, překvapivě v puntíkaté sukni. Ale prostě pan Nikon se činí o poznání víc než když se snažím o fotografické umění mobilem.


Mimo courání se kolem přehrady jsme si taky vyběhly na Špilberk. Kde se samozřejmě s poetickým pozadím nesmí zapomenout zkontrolovat mobilní důležitosti. Dle zamračeného výrazu (a třech zasmušilých brad) soudím, že nevěstily nic dobrého. Asi to, že za chvíli zmoknem. A jakože fakt jo.


Tak dlouho jsem do Market hučela, abychom udělaly nějakou srandu, až mě cvakla v podivné kreaci, co měla nejspíš vyjadřovat mé momentální nadšení z návštěvy Brna. Něco jako trsni si u jezírku. 

Každopádně v Brně to byla velká sranda. Přímo obří bžunda. V té nejlepší společnosti. A tím zrovna nemyslím ty čískejčky!


Sečteno, podtrženo, byla to tuze vydařená výprava na jih. Jak jste s volnem naložili Vy? :-)

30 komentářů:

  1. Sekne ti to :) V Brně jsem nikdy nebyla, ale teda jídlo vypadá nádherně a abych nebyla takovej nežranec, tak výhled je tam teda nádherný! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezké :)
    A mimochodem, ten frajer z Gilmorek je Luke ;) ale to je drobnost :)

    OdpovědětVymazat
  3. I sended a youtube notification to you, tera

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě jednou děkuji za návštěvu (a tašku plnou darů, hohooooo! jen to kokosové zlo ti neodpistím, stálo mě to 5 kilometrů otravného běhu!:D)
    Když vidím ten cheesecake, chce se mi zase plakat. A nemám pálavu na rozveselení. A k tomu to trauma s makronkou, které jsem ale dneska utišila s Terkou číslo dvě v Soulu. Takže vše v pořádku :D
    Hambáč byl nudnej, ale kdyby sis dala ten bagel s vaničkou philadelphie, to by byla jiná....:D

    No nic, mohla bych psát slohovky, ale bude stačit, když řeknu že se těším na další návštěvu, protože na čelence už se pracuje :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oooo tak promin, příště přivezu pytel zrní, jo? :-D Je to smutný, nikde ani zrníčko bílého maku... Asi budu muset zajít aspon do našeho šantánu pro rozveselení :-D

      Vymazat
  5. Poslední fotka je dokonalá, to prostředí mě fascinuje :)) ta voda, ách :) !
    Určitě to bylo velice parádní a je vidět že sis to užila :)

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělý článek :) U Markétky muselo být krásně. Je fajn, že jste si to báječně užily :) Tolik kafi vám jen závidím O:) :D I.

    OdpovědětVymazat
  7. :D poslední fotka bezvadná ^^ já v Brně byla naposled s prarodičema tak v 6 letech, takže se tam chci taky někdy podívat (a díky Markét vím, kam na svačinu :D a zaujal mě cheesecake s mákem, ten CHCI :D)

    OdpovědětVymazat
  8. V Brně jsem nebyla ani nepamatuji, budu to muset napravit! A až to napravím, budu vědět přesně, kam zajít, protože už mám načteno takových článků od Markét i Tebe...:D Zrovna Tři Ocásky mě lákají nejvíc:)
    Poslední fotka je roztomilá, evidentně jste si to užívaly :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je tam toho na oběhnutí tolik, že bychom se musely cpát ještě daleko víc než teď, ochutnávací mise asi bude muset někdy pokračovat (jestli teda budu ještě zvána :-D)...

      Vymazat
  9. Jé, tolik dobrého jídla, to bych si nechala taky líbit :-D
    A po Brně už se mi stýská - studuju tam, ale teď jsem v cizině na Erasmu.

    OdpovědětVymazat
  10. Super fotky a tolik jídla, mám hlad! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ta první část focená mobilem teda moc ne, ale díky, hlad mám taky :-D

      Vymazat
  11. Kam se hlášíš na navazující studium?K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Brně jen na Mendlovku, obor Veřejná správa, ale tam bych se ze všech variant přihlášek, které jsem si podala, dostala ze všeho asi nejmíň ráda :-D

      Vymazat
  12. To jsi se teda měla parádně. :) Jo čískejčky jsou závislost. :)
    A tu puntíkovanou sukni bych ti nejradš čmajzla. ;)

    OdpovědětVymazat
  13. Super článek :D. Taky občas jezdím do Brna, můj kluk tam studuje VUT, takže si spolu taky děláváme různé výlety a tak..kupodivu mu ani nevadí mi nosit tašky u nakupování :D.

    OdpovědětVymazat
  14. Proč jste nereaguje na oznámení na youtube?

    -Tiffany

    OdpovědětVymazat
  15. krasne fotky! a ze me nikdy na kafi nikdo nikde jeste neudelal to srdicko, to neni faaaair :-D zrovna mam na blogu fotky kaficek za posledni tyden a zadny nevypada tak pekne :-D musely jste si sraz moc pekne uzit :)

    roo.rachel.1987@gmail.com
    SOUTĚŽ O ODZNÁČKY A KNÍŽKU
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/04/velka-knizko-placickova-soutez.html

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj Terezko, měly jste se báječně, to se musí nechat ;)

    OdpovědětVymazat
  17. Looks like you had a wonderful time!! Great photos! Love your outfit...love that skirt!! You look beautiful!! :)

    OdpovědětVymazat
  18. Fajn výlet a fotky, do Brna už se zase těším. My když jsme jeli s přítelem naposledy do Brna, tak jsme museli ještě navštívit fotbal a taky muzeum veteránů. No, i přes tyto "nucené" návštěvy se mi Brno hodně líbilo :)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!