pátek 23. května 2014

Na "jedno" - český pivní festival 2014


aneb vítejte v notorikově okénku... Nééé, čurina. Alkohol? Raději knihu, prosím... No nic.

Na úvod jsem chtěla říct jen to, že moji nejmilejší rodičové mě ukecali, ať s nimi vyrazím do Prahy na pivní festival. No dobře, zase tak moc mě ukecávat nemuseli. Moc ráda jsem vyměnila jejich (a pivní) společnost za tu předstátnicovou, skriptovou.... Volné odpoledne bodlo.

Ale k věci. Pivní festival (tu jeho web) jsem už před pár lety navštívila v Letňanech, kde se až do loňska pravidelně pořádal, letos byl však přesunut na Letnou. Areálu nemůžu nic vytknout. Na místo jsme přijeli už časně, kolem třetí hodiny v úterý, takže vůkol bylo celkem liduprázdno, klid a spousta místa k sezení. A taky žádné fronty. Bájo. 

Mohli jsme teda začít koštovat nějaké ty pivní speciály.Teda ne že bych tam jela lábat pivo po hektolitrech. Ale že nás ochutnávačů bylo víc, netočily malá, tak jsme mohli ochutnat víc chutí. A taky rychleji zapomenout, co to vlastně pijeme. A zapamatovat si co vlastně chutnalo nejvíc? Nemyslitelné. Za mě volba vždycky padla na nějakou tmavou či polotmavou variantu piva vyššího stupně, mám ráda takovou tu sladčí karamelovou chuť. I když je třeba trochu těžší. Jooo a když jsme chutnali takovou devatenáctku, to bylo krásně slaďoučké. Jen by asi nebylo úplně nejlepšejší ho pít jen tak na žížu ve velkém :-) A taky musím říct, že jsem asi přišla na chuť pivu IPA - je sice hořčejší, ale za to zajímavě aromatické. Tak do citrusova třeba. A tím teď nemyslím citrus jako ovocná alá radlerová piva.

Každopádně, jestli mám zhodnotit pivní stav, o který tu kráčí asi nejvíc, nemůžu si dovolit výtku. Areál je rozdělen na hlavní velký stan, kde se čepují piva krušovická a vedle je na čepu ohromné množství druhů z pivovarů ze všech koutů naší vlasti. A tak když už si festival zakládá na Krušovicích jako na hlavní značce, nechápu třeba to, proč všude hlásají, že v nabídce mají svůj Malvaz 13° a na místě se obsluha diví, neb na čepu na celém festivalu není a ani nikdy nebude. Škoda, protože ta jejich ostatní mě zas tak moc nebrala.... A pak taky taková možná zdánlivá maličkost, ale mně prostě vadí. Když už je to pivní festival, líbilo by se mi daleko víc, kdybych dané pivo měla ve správném půllitru. A ne že si objednám Skaláka a pít ho budu ze sklenice Starobrno. Čisté nepotištěné sklo prostě působí lépe.... 

Odpustit si nemůžu ani malou poznámku k obsluze, která se mi taky ve většině případů zdála vlažná, někdy přímo k smrti zpruzená. Neřeknu, kdyby lítali jako hadr na holi při plném obsazení stolů, ale areál byl poloprázdný a dívat se na znuděné ploužící se obličeje... A to nechci aby mi někdo lezl do zadku nebo se křenil jako sluníčko na hnoji.

Všeříkající zátiší s Dietou, zkrátka hubnutí do plavek jak se patří :-D

Ale nebylo to jen o pivu. Trochu taky i o jídle. Doba trvání festivalu, tedy od 15. do 31. 5, je alespoň co se jídla týče rozdělena do tří částí. A v každé z nich je podávána jiný druh kuchyně. My natrefili hned na první, tedy na evropskou, tedy asi na tu, co mě tak ze všech zajímala nejmíň, ale neva. Mimochodem 21. - 26. je Asie, 27. - 31. Amerika. V evropské části byly na třech stanovištích nabízeny různá jídla, z nichž jsme několik koštli. 

Třeba rybí nugety z Ryby & Chips (což mi mimochodem příjde jako hrozně srandovní a divnej název). Moc dobré.

A pak sendvič s vejcem a sýrem brie ze Sweet & Pepper days, což je malé rodinné bistro. Taky super. Hlavně sladkokyselá omáčka v něm se k pivu vážně hodila.

A sladké jsme ochutnali u třetího stanoviště - Delikatesky. A to jeden cheesecake, co chutnal mnohem líp než vypadal. A taky balíček levandulových sušenek, které byly výborné.

Zahnání hladu však nabízí i hlavní krušovický stan - tu mrk na jídelák. Z toho jsme ochutnali paštiku, která se mi na pohled moc nelíbila, protože připomínala spíš tlačenku. Představovala bych si ji rozhodně libovější! A pak taková klasika - řízek s vídeňským bramborovým salátem. Oceňuju, že to aspoň není takový ten úplně hutný majonézový. A proti němu nic nemám, chutnal dobře.

Celkově bych k jídlu moc výtek neměla. Není to žádný gastro fest, takže kulinářské zážitky čekat nelze. Myslím, že pivaři si přijdou na své s klasikou v podobě svíčkové nebo grilovaného kolene. Oceňuju nápad přizvat menší podniky se svou různorodější nabídkou. Třeba v takových amerických dnech byla jistě naklusala ke stánku Dishe.... 


Mimochodem kromě v areálu je taky "kávový koutek" Julius Meinl. Kafe už jsem teda měla lepší, ale zvlášť jsem se těšila, že k němu ochutnám cupcake z Sweet´n´Sins. Těch jsem se však bohužel nedočkala - nebyly, fňuk. A tak jsem se na pivní příchuť těšila. No upeču si je sama. V červnu nás totiž čeká taková malá pivní akce, na kterou budou takové cupcaky jako dělané, takže je musím potrénovat :-)

No a článek nacpaný rádoby uměleckými fotkami pivního moku a trochou jídla nemůže být završen jinak než pár pózičkami s půllitrem v ruce. Protože každá správná blonďatá pivařka musí zdokumentovat, kterak se topí v tupláku nebo se kření s orosenou dvanáctkou v ruce.


Toť má návštěva na Českém pivním festivalu. Ještě pro úplnost doplním, že vstup je 45 Kč, placení probíhá kartou, na kterou si u vstupu vložíte peníze, a ceny jsou v pivních tolarech. To aby jste si nemohli tak snadno přepočítat, že to vlastně není úplně nejlevnější špás. Ale za sebe můžu návštěvu doporučit. Zvlášť pokud si nějaké to dobré pivo sem tam dáte, výběr je opravdu pestrý. V podvečer navíc začínají v hlavním stanu hrát různé kapely - takže taková ta příjemná letní festivalová atmosféra na mě rozhodně dýchla. 

A co Vy, vyrazíte o víkendu někam "na jedno"? 
Nebyli jste na pivní festivalu či nechystáte se? 
Případně, má tu vůbec někdo rád pivo, ženy?! :-))))

10 komentářů:

  1. jasnačkááá hned idem na jedno aj na štyri pivo je moje:)))

    OdpovědětVymazat
  2. No vypadá to pěkně, pivo si občas dám s chutí, ale nevím, s kým tam vyrazit. Jelikož přítel je sice obrovský pivař, ale nesnáší tyhle obrovský akce, takže raději objevujeme hospůdky se zajímavou nabídkou a to celoročně :) Mimochodem ti to s pivem nečekaně sekne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, takové hospůdky mají atmosféru :-) ale zase takový výběr chutí.. :-) Děkuju

      Vymazat
  3. Ač pivo nepiji, nikdy jsem k němu neměla moc blízko, tak tenhle článek mě zaujal ani nevím čím, možná tím jak to dokážeš napsat, že mě to prostě zaujmout musí, Přečteno jedním dechem! :-) Doufám, že ty levandulové sušenky i krásně voněly!? :-D :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to mě moc těší, děkuju :-) Voněly krásně levandulově, ale chuťově byly spíš cítit po citronové a pomerančové kůře :-)

      Vymazat
  4. Jaký máš tady lak na nehteh :-)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. rimmel - 290 pastel perfection, ale myslím, že už se neprodává

      Vymazat
  5. Vypadá to parádně, ale měla jsi to vzít z jedné vody a podívat se i na Prague food festival, který se koná taktéž tenhle víkend :-D

    OdpovědětVymazat
  6. paaaani ty fotky, to jidlo, mnaaaaam. z piva mam nejradsi cerny :)

    roo.rachel.1987@gmail.com
    SOUTĚŽ O NEREZOVÝ ŠEJKR na koktejly nebo kávičku
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/05/letni-soutez.html

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!