V mých představách má léto zcela jasné rozměry. Chodím bosa trávou, šklebím se do sluníčka, tu utrhnu malinu, tu slupnu hrst čerstvých borůvek... A snažím se otrhat všechny třešně, na které dosáhnu ze země. Protože na žebříku mám závratě... Ale když se z nějakých těch ovocných pokladů léta připraví nějaké to sladké blaho, klidně od snění na chvíli upustím. Nese se totiž koláč a to musí jít všechno stranou!
Borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou
Borůvky jsou mým největší favoritem mezi vším nejfajnovějším ovocem. Vždyť jsou dokonalé. Maličké a modroučké. To že si všichni musí po jejich spořádání ukázat obarvené jazyky. A snad i proto, že jsou tak vzácné. Šeredit s nimi? Ani nápad! Vždyť to dá takovou fušku jich jen pár nasbírat. Většinou záhadně misí kdesi v puse.... Takže trhy to jistí - posbírali jsme si jich tam rovný půllitr a šoupli ho do nejfajnovějšího koláče. Křupavé těsto, na něm vrstva tvarohu, kůůůůpa ovoce... A ta modrá slast zakončená drobenkou! Padám na znak a běžím si přidat.
Poňouknuta tímto receptem
těsto:
125 g polohrubé mouky, 125 g celozrnné pšeničné mouky, 125 g másla, 90 g moučkového cukru, 1 vejce
náplň: 250 g odtučněného tvarohu, 1 vejce, 1 lžíce vanilkového cukru
500 ml borůvek + máslo, vanilkový cukr a jemné ovesné vločky na drobenku
máslo a mouka na vymazání formy
Ze surovin na těsto jsem rukama uhnětla těsto (ooo jak nečekané) a prsty ho vymačkala do formy, kterou jsem si předtím vymazala máslem a vysypala moukou. Pak jsem smíchala tvaroh s vejcem a cukrem a potřela jím těsto. Na tvaroh jsem posypala borůvky a nakonec přidala drobenku. Pekla jsem na 180° asi 20 minut, než okraje koláče zezlátly.
Malinové pohárky
Nic jednoduššího už není. Snad jen si maliny ládovat do pusy přímo u keře. Tyhle čertvé, voňavé a slaďoučké maliny jsou taková křehká vzácnost, že by mi byla hanba je tepelně upravovat. A proto je nejlepší je narvat v té nejvybranější společnosti do sklenek na nožce. A v další vybrané společnosti je společně spořádat, čelit slunečním paprskům a těšit se z letního dne.
maliny, zakysaná smetana, cukr, mandlové sušenky (italské Amaretti - ty fakt miluju!), nasekaná čokoláda
Do skleniček jsem postupně vrstvila všechny suroviny a na závěr ozdobila mátou.
Rebarborovo-borůvkový nadýchaný koláč
Od té doby, co nám rebarbora roste na zahradě, jsme vysmátí. Stačí se totiž probudit s myšlenkou na čerstvý voňavý koláč, během pár mžiků umíchat těsto, ještě v pyžamu běžet s nůžkami k záhonu pro pár reveňových šlahounů a už si sázet tuhle parádu do trouby. Vyzkoušeno. Hnedle tři nelenivá víkendová rána. A bylo to úžasný! Receptem jsem si inspirovala u Děvčete u plotny a fakt stojí za to.
2 vejce, 120 ml krupicového cukru, 150 ml hladké mouky (dávám teda půl na půl s celozrnnou), cca 50 g másla, balíček vanilkového cukru + rebarbora a pár borůvek
Vejce jsem s krupicovým cukrem vyšlehala do pěny a zapracovala mouku. Těstem jsem vylila máslem vymazanou formu. Navrch jsem posypala nakrájenou očištěnou rebarboru a pár borůvek. Pak jej ještě posypala vanilkovým cukrem a pokladla kousky rozkrájeného másla a šup s ním do trouby - na 200° asi na 20 minut.
Třešňová bublanina
No a ovocný speciál (Terino, nebuď nehraj si na exkluzivitu a nebuď jako Babica!) zakončuju tím pravým prázdninovým evrgrínem. Třešňová bublanina totiž nesmí chybět žádné léto. A já ji dneska posnídala. Pořádný kus. Hmmmmmm....
Nu a na tu jsem recept do světa vykřikovala už TADY
Jaké letní ovoce a v jaké podobě si nejradši vychutnáváte? :-)
Borůvkový koláč vypadá výborně! Snad někde seženu borůvky, abych si jej mohla upéct :)
OdpovědětVymazatmňam :) škoda že zrovna hubnu, ale těm borůvkám teda asi neodolám, až pojedeme na chajdu
OdpovědětVymazatTakové chutě :) Mňam
OdpovědětVymazatMňam. Bublaninu jsme pekli s babičkou před víkendem a o víkendu dvakrát a pokaždé jsem z toho měla asi tak 2 kousky. Takže se těším, až si upeu další, protože jí naprosto zbožňuju. :)
OdpovědětVymazatVšechno vypadá skvěle, ale nejvíce mě zaujal borůvkový koláč a pohár s malinami!:-)
OdpovědětVymazat