... aneb říkejte mi Máša Máselnice. Listování zářijovým vydáním Apetitu mě tak navnadilo vyzkoušet hned několik receptů najednou, až z toho vznikla takhle dvě báááááááááječná "máslíčka".
Jako první jsem prostě musela zkusit tohle báječné kokosové. Možná že si pamatujete, na kouzelnou skleničku z Lidlu plné úžasné kokosové pomazánky. A po té se mi nějak záhadně rychle zaprášilo. A vidina toho, že si něco podobného vlastně můžu vyrobit sama? No jasně, sem s tím a rychle!
Navíc když stačilo rozmixovat hrnek strouhaného kokosu s dvěma lžícemi kokosového oleje, troškou cukru a půlkou vanilkového lusku. Tradááá a dílo je hotovo. Naprostá ideálka je to takhle navrch do kaše pro vytunění a krásné provonění....
Ale s nevyhnutelným koncem léta to chtělo prubnout i něco ryze podzimního. Takže už si to z lednice koulím jednu pěkně oranžovou dýni a šup s ní v tom nejlepším možném skupenství do skleničky.
Menší dýni jsem nakrájela na kostky, šoupla do hrnce, zalila trochou vody a jablečným koncentrátem (vodu+koncentrát lze nahradit jablečným džusem). A vařila a vařila ještě společně s badyánem a hřebíčkem, než dýně změkla. Potom jsem vybrala koření, trochu osladila a společně s trochou zbylé vody rozmixovala dohladka. Toť vše, je hotovo. A mazací dýni je pak naprosto skvělý třeba posnídat na čerstvém loupáku.
Prej že "kdo maže, ten jede". Tak mažu, mažeš, mažme, ať teda frčíme :-)
Dýni o víkendu musím vyzkoušet! Jen se chci zeptat, jak dlouho potom v lednici vydrží?
OdpovědětVymazatUrčitě čím dřív se po něm zapráší, tím samozřejmě líp :-) Ale jinak myslím, že by mohlo tak 2-3 týdny :-)
VymazatTo zní tak lákavĕ! ty jedeš, protože pořád něco báječného tvoříš
OdpovědětVymazatNo poslední dobou si připadám spíš dost zasekle než rozjetě :-D
VymazatTvůj styl psaní je fakt skvělej :) Týjo kokosové máslo mm .. jako kokos mám ráda, ale jako máslo si to nedovedu představit :D
OdpovědětVymazatBlog by Veru
Díky ti :-) I já ho miluju, právě dělám kokosové mléko :-)
VymazatNenenenene, na žádnou kokosovou skleničku si nepamatuju!
OdpovědětVymazatA taky znám tajemství - vím, co se stalo s dýňovým máslíčkem! :D
Chuděra dýňovej, táááková škoda ho.... Klika, že jsem velkou část stačila sežrat :-D
VymazatCo se s ním stalo? :D Já mám strach, aby mi to nezplesnivělo :D
VymazatJinak to kokosový na 100% vyzkouším a dýňový na 99% podle toho, co se s tím stalo :DD
Nadělala jsem si rovnou dvě sklenice a jedna nedojedená už tak po třech týdnech chytla trochu penicilinu :-D
VymazatTo jsem čekala :D Takže radši jednu skleničku a rychle sníst... skladovat klasicky v lednici, předpokládám, že? :D
VymazatJojo, v lednici... Je to bohužel takový náchylný, takže rychle zdlábnout a žádný vyčkávání :-D
VymazatOpět moc hezký článek. Pročpak teď nepřispíváš na blog tak často :-)?
OdpovědětVymazatDěkuju :-) Protože jsem zařadila trochu vyšší obrátky a nějak nestíhám a není zas tak úplně inspirace :-) Ale vynasnažím se :-)
VymazatTeda Téro, to kokosové máslo udělám hned tento týden, protože mi strašně mrzelo, že jsem to z Lidlu nikde nesehnala a ze všech stran jsem na něj slyšela chválu. Díky za recept! :)
OdpovědětVymazatNO tak tohle musím vyzkoušet,mnam :)
OdpovědětVymazatAhojky, myslíš, že by se dal kokosový olej nahradit jiným olejem ? ;)
OdpovědětVymazatMyslim, ze jo :-)
OdpovědětVymazat