úterý 23. září 2014

Kokosové a dýňové máslo

... aneb říkejte mi Máša Máselnice. Listování zářijovým vydáním Apetitu mě tak navnadilo vyzkoušet hned několik receptů najednou, až z toho vznikla takhle dvě báááááááááječná "máslíčka".


Jako první jsem prostě musela zkusit tohle báječné kokosové. Možná že si pamatujete, na kouzelnou skleničku z Lidlu plné úžasné kokosové pomazánky. A po té se mi nějak záhadně rychle zaprášilo. A vidina toho, že si něco podobného vlastně můžu vyrobit sama? No jasně, sem s tím a rychle!

Navíc když stačilo rozmixovat hrnek strouhaného kokosu s dvěma lžícemi kokosového oleje, troškou cukru a půlkou vanilkového lusku. Tradááá a dílo je hotovo. Naprostá ideálka je to takhle navrch do kaše pro vytunění a krásné provonění....


Ale s nevyhnutelným koncem léta to chtělo prubnout i něco ryze podzimního. Takže už si to z lednice koulím jednu pěkně oranžovou dýni a šup s ní v tom nejlepším možném skupenství do skleničky.

Menší dýni jsem nakrájela na kostky, šoupla do hrnce, zalila trochou vody a jablečným koncentrátem (vodu+koncentrát lze nahradit jablečným džusem). A vařila a vařila ještě společně s badyánem a hřebíčkem, než dýně změkla. Potom jsem vybrala koření, trochu osladila a společně s trochou zbylé vody rozmixovala dohladka. Toť vše, je hotovo. A mazací dýni je pak naprosto skvělý třeba posnídat na čerstvém loupáku.

Prej že "kdo maže, ten jede". Tak mažu, mažeš, mažme, ať teda frčíme :-) 

18 komentářů:

  1. Dýni o víkendu musím vyzkoušet! Jen se chci zeptat, jak dlouho potom v lednici vydrží?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě čím dřív se po něm zapráší, tím samozřejmě líp :-) Ale jinak myslím, že by mohlo tak 2-3 týdny :-)

      Vymazat
  2. To zní tak lákavĕ! ty jedeš, protože pořád něco báječného tvoříš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No poslední dobou si připadám spíš dost zasekle než rozjetě :-D

      Vymazat
  3. Tvůj styl psaní je fakt skvělej :) Týjo kokosové máslo mm .. jako kokos mám ráda, ale jako máslo si to nedovedu představit :D
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky ti :-) I já ho miluju, právě dělám kokosové mléko :-)

      Vymazat
  4. Nenenenene, na žádnou kokosovou skleničku si nepamatuju!
    A taky znám tajemství - vím, co se stalo s dýňovým máslíčkem! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chuděra dýňovej, táááková škoda ho.... Klika, že jsem velkou část stačila sežrat :-D

      Vymazat
    2. Co se s ním stalo? :D Já mám strach, aby mi to nezplesnivělo :D
      Jinak to kokosový na 100% vyzkouším a dýňový na 99% podle toho, co se s tím stalo :DD

      Vymazat
    3. Nadělala jsem si rovnou dvě sklenice a jedna nedojedená už tak po třech týdnech chytla trochu penicilinu :-D

      Vymazat
    4. To jsem čekala :D Takže radši jednu skleničku a rychle sníst... skladovat klasicky v lednici, předpokládám, že? :D

      Vymazat
    5. Jojo, v lednici... Je to bohužel takový náchylný, takže rychle zdlábnout a žádný vyčkávání :-D

      Vymazat
  5. Opět moc hezký článek. Pročpak teď nepřispíváš na blog tak často :-)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :-) Protože jsem zařadila trochu vyšší obrátky a nějak nestíhám a není zas tak úplně inspirace :-) Ale vynasnažím se :-)

      Vymazat
  6. Teda Téro, to kokosové máslo udělám hned tento týden, protože mi strašně mrzelo, že jsem to z Lidlu nikde nesehnala a ze všech stran jsem na něj slyšela chválu. Díky za recept! :)

    OdpovědětVymazat
  7. NO tak tohle musím vyzkoušet,mnam :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahojky, myslíš, že by se dal kokosový olej nahradit jiným olejem ? ;)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!