úterý 8. října 2013

Chléb s hruškovo-skořicovou náplní

Krásný den moji milí!

Dnes tu mám něco, co se na podzim rozhodně hodí. Co hodí, sychravé počasí tohle přímo potřebuje! To je jistá věc. Měkoučký chléb, dozlatova vypečený, s křupavou kůrkou. Ale co když se do něj zakrojí, nastane ta pravá a nefalšovaná paráda. Skrývá se v něm totiž vrstva sladkých hrušek a pořádná vrstva skořice. No já padám na znak - když si krajíc (či dva nebo tři) spokojeně cpu ke snídani - v tu chvíli miluju celý svět, včetně neoblíbených rán :-)



Inspirací mi byl tento recept

Potřebovala jsem (na menší chlebíčkovou formu)

1 hrnek vlažného mléka, 2 lžíčky sušeného droždí (nebo asi půl balení čerstvého), 4 lžíce třtinového cukru, 2 hrnky mouky (1 bílé hladké, 1 celozrnné špaldové), špetku soli, 1 vejce, 40 g rozehřátého másla

náplň: pyré ze 3 hrušek (hrušky podusené s celou skořicí, badyánem a hřebíčkem, slité a rozmixované), třtinový cukr a mletou skořici + vejce na potření

Z prvních 3 ingrediencí jsem nechala vzejít kvásek, který jsem pak přidala ke zbytku surovin a promíchala, až vzniklo těsto - pozor, trochu lepilo. Ale nevadí, necháme na teplém místě kynout asi 45 minut. Potom jsem ho ještě krátce propracovala, poprášila moukou a rozválela na obdelník - široký stejně jako forma, dlouhý asi jednou tolik. Potřela jsem ho hruškovým pyré, posypala cukrem a skořicí a smotala. Váleček jsem pak opatrně přemístila do formy a nechala ještě asi 30 minut kynout. Potom jsem těsto potřela rozšlehaným vajíčkem a dala péct na 180° po dobu zhruba 25 minut.


K tomu už jen hrnek horkého kořeněného mléka, prosím... :-) Dali byste si se mnou? 

19 komentářů:

  1. vypadá to opravdu lahodně, mnam :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jejda Teri tak to vypadá přímo luxusně!!!! to musím zkusit!

    OdpovědětVymazat
  3. hmm, mnam :) já včera pekla švestkový koláč s mákem, ale tohle tedy taky nevypadá zle :)

    OdpovědětVymazat
  4. Occchh, tak to vypadá úžasně, hned bych si kousek dala! Musím vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
  5. Mmm, hned bych si s tebou dala. :)

    OdpovědětVymazat
  6. To bych si nechala líbit :-) A mam na tebe zapeklitou otázku (ale jestli tě nic nenapadne, tak se na to vykašli ;-))...Jakou českou specialitu bys uvařila bandě cizinců (chtěla bych hlavní jídlo a pak něco sladkýho upéct), kdybys měla k dispozici maximálně 2 pánvičky a 1 menší hrnec a malej hranatej plech na pečení. Zatím jsem tady nesehnala věci jako jsou kvasnice, kakao a s masem musím dost šetřit, protože bych se nedoplatila. Já asi vážně nevim, to omezení na typickou českou kuchyni je pro mě prostě blbý, protože většinou vařim boeuf bourguignon, když chci někoho ohromit. A já je chci ohromit! :-D Jen kdyby tě něco napadlo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se musím přiznat, že jsem asi trochu švihlá, ale trochu jsem o tom přemýšlela, už jak si to zmiňovala v článku :-D Já teda klasickou českou kuchyni zas tak často nevařím, ale některá jídla mám fakt ráda... Jen přemýšlím, co by se dalo s takovým vybavením vytvořit, aby to vyrazilo dech, aby to nepůsobilo nudně... Co mě napadlo jako první, tak moje milované kuře na paprice, k tomu třeba krupicový noky, i když stejně je to asi dost obyčejný jídlo a navíc to není asi zas tak moc naše, jako spíš maďarský, co...
      Z omáček mě ještě napadá koprovka, ta je celkem jednoduchá a kdybys k tomu udělala ztracený vejce a třeba brambory - tak by to mohlo být výborný, no co ti budu povídat, jestli si neviděla předposlední díl Dity, tak to tam takhle dělala a mě se jen sliny zbíhaly..
      Pak mě napadá ještě třeba pečený kuře s nádivkou, k tomu třeba bramborovou kaši - taky nic moc speciálního asi, no.
      Nebo třeba plněný bramborový knedlíky, se zelím nebo špenátem a cibulkou...
      A sladký? Napadají mě tvarohový ovocný knedlíky, trhanec, lívance třeba s povidly (i když to by pro ně asi zase taková novinka nebyla).. nebo třeba udělat domácí vanilkovej puding. Nebo nějaký ovocný koláč s drobenkou. Toť co mě tak v rychlosti momentálně napadlo nebo švihlo do očí listováním Vaňkových Pokladů klasické české kuchyně... Každopádně ať se ti to podaří! :-)

      Vymazat
    2. Ta koprovka mě taky napadla, když jsem koukala na Ditu! Já jí úplně zbožňuju (jako koprovku:-D). Akorát jsem si pak říkala, že jí v ČR strašně moc lidí úplně bytostně nesnáší, tak nevim, co by na ní říkali oni. To člověk vůbec nemůže odhadnout, oni naše omáčky vůbec neznaji. Já fakt nevim...a musim se podívat, jestli tady vůbec mají kopr.
      Na pečený kuře nemam pekáč, na knedlíky neseženu zelí a na lívance neseženu kvasnice. Tady je to fakt tragédie, co se týče těch surovin, oni Britové vážně nevaří, takže tady jsou polovina obchodu polotovary. Například výběr muk je následující: hladká mouka a hladká mouka se zakomponovanym práškem na pečení. A to je jako všechno. Ten koláč s drobenkou asi udělam, to je dobrej nápad, akorát bude z hladký mouky :-D
      Díky moc! Čeká mě to v neděli, tak mi drž palce :-)

      Vymazat
    3. Tak lívance s kypřícím práškem... A místo zelí špenát třeba :-) Jo, těžko říct s tou koprovkou, i když já taky nechápu ty, co ji nesnáší, já ji též miluju! :-D Jojo a měla jsem tam dlouho kamarádku, tak vím, že si taky vždycky stěžovala, co všechno nemůže sehnat... A myslím, že nebude vadit, že koláč bude z hladký :-) A držet rozhodně budu, těším se na výsledek a tvoje dojmy :-)

      Vymazat
  7. dala bych si hned, a rovnou několik krajíců! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ty mne vždy prekvapíš! Miluju hrušky! Jsou zásadité.

    Co je to kořeněné mléko?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to jsem si zrovna udělala takovou vlastní směs koření - v hmoždíři jsem utloukla hřebíček, badyán, nové koření, trochu pepře, skořici a tak různě další a přidala do horkého mléka s medem... Ale moc ráda ho mám i jen se skořicí a k tomuhle chlebu mě to hrozně pasovalo :-)

      Vymazat
  9. No téda, to je parádní recept. Přesně podle mého gusta! No nic, dneska musím skočit pro hrušky a co nejdřív ho upeču :D

    OdpovědětVymazat
  10. tak tohle upecu co nejdriv!! super inspirace:)

    OdpovědětVymazat
  11. vyzerá to úžasne a raz si to skúsim upiecť :D

    http://fashionnicki.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  12. jak říkají ostatní, vypadá to skvěle!

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!