úterý 22. října 2013

Dokonalý mrkvový dort

Tak ráda bych napsala dobré ráno, ale můj plán vstát brzy a stihnout mraky povinností nějak selhal, když jsem po probuzení zamžourala na budík a zjistila, že je půl jedenáctý! Asi se ze mě stává medvěd či co, tohle už byl skoro regulérní zimní spánek.... No nic, proč si před i trochu před polednem nedopřát dobré snídaně, že jo. A tak jsem posnídala poslední kousek výborného dortu, na který Vám tu teď budu pět ódy. Před víkendem jsem hledala něco, co bych upekla na rodinnou oslavu. A pak jsem na to kápla - mrkvový dort! Receptem jsem se inspirovala  na Apetitonline, s pár úpravami jsem ho trochu odlehčila.... No a vážení, ten byl tak výborný! Chutná prostě dokonale podzimně, možná trochu předvánočně - za to může ta směsice voňavého koření v něm. Je krásně vláčný, měkký a rozplývající se na jazyku. A boží poleva mu jen přidává na parádě. Tohle si s pořádnou haldou mrkve v ruce rozhodně zopakuju!


Potřebovala jsem:

4 vejce, 1 hrnek třtinového cukru, 2 lžíce vanilkového cukru, 2 lžíce datlového sirupu, 1/2 hrnku oleje, 1/2 kelímku zakysané smetany, 1 a půl hrnku celozrnné špaldové mouky, 1/2 hrnku bílé polohrubé mouky, 2 lžičky jedlé sody, 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva, 2 lžičky skořice, 2 lžičky perníkového koření (co jsem si sama utloukla - nemůžu se nepochlubit :-D), 2 lžice strouhané citronové kůry, 7 kusů mrkve, 2 jablka, 1/2 hrnku sekaných vlašských ořechů + máslo a mouku na formu

poleva: 1/2 kelímku zakysané smetany, 2 odtučněné tvarohy, šťáva z 1 citronu, asi 4 lžičky cukru, 2 lžíce změklého másla

Vejce jsem vyšlehala s cukrem a sirupem. Pak jsem přidala olej, smetanu a sypké suroviny. Promíchala a na závěr přidala nahrubo nastrouhanou mrkev a jablka společně s ořechy. Těsto jsem vlila do formy vymazané máslem, vysypané moukou a dala péct na 180° asi na 40 minut. Pak jsem nechala dort vychladnout, rozkrojila ho na půl, promazala polevou, přiklopila a zbytek rozetřela na povrchu. Pak už jen dala tuhnout do ledničky, nejlépe přes noc, aby se dort dobře uležel. Na závěr jsem ho posypala kakaem přes šablonu vystříhanou z papíru.


Co Vy, pečete ho taky? Jestli ne, tak nemůžu udělat rozhodně nic jiného, než Vám ho všema deseti doporučit!

20 komentářů:

  1. Peču a mam ho moc ráda :-) To zdobení přes šablonu je dobrej nápad!
    A jinak taky poslední dobou spim jako medvěd...a teď tady vysedávam u blogů, i když bych se dneska měla celej den učit...no jo, sladkej život Erasmáka :-) Ale štvu se!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vymyslela moje maminka, abych jí to neupřela :-)) Nápadobně - musím začít psát asi milion seminárek, ale už zase čučím na youtube a štvu se stejně :-D

      Vymazat
  2. Vážně může být mrkvový dort tak vynikající? Znám jen ty v Americe a ty nebyly dobré. Nevím, zda tentokrát vyzkouším. Škoda že nelze kousek ochutnat přes internet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Může :-) Mně teda chutnal ukrutně a i zbytek strávníku chválil, snad by mohl i tobě :-)

      Vymazat
    2. Tak já ho teda zkusím. Nevíš, zda mají datlový sirup v dm? Díky.

      Vymazat
    3. Tak vážně doufám, že bude chutnat :-) Já myslím, že by ho tam mít mohli, ale nejsem si jistá, my ho kupujeme ve zdravé výživě, ale myslím, že když tam nebude, tak se vůbec nic nestane :-) Navíc podle originálního receptu tam přijde javorový, ale ten jsem zase zrovna doma neměla já.

      Vymazat
  3. miluji mrkvový dort! :-) doma ho pečeme celoročně, je to asi jediný dort, který bych mohla jíst pořád :-)

    OdpovědětVymazat
  4. to zní lákavě, asi ho zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  5. Odpovědi
    1. Smůla, poslední kousek jsem před chvíli zblajzla :-D

      Vymazat
  6. tak se mi to líbí, pořádná dávka vitamínů ze zeleniny, ty jsou na podzim potřeba :D
    je to jeden z mých nejoblíbenějších dortů, a tak tady teď, ve svém mini pokoji, pořádně závidím! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jasný - zelenina, celozrnná mouka a navíc zdravej třtinovej cukr - po tom dortu se musí vyloženě hubnout, že jo :-D

      Vymazat
  7. mrkvovy dort miluju, ja dnes pekla bananovou buchtu
    zvu te ke mne na giveaway o kabelku:)
    http://sienastyle.blogspot.it

    OdpovědětVymazat
  8. Úžasný, jsem nadšená, už tak dlouho se chystám něco podobného páchat. Už jsem Ti tu psala, jak mám Tvoje recepty ráda (je fajn, že jsou zdravější) a obecně Tvůj blog. Takže se nebudu opakovat a o víkendu se dám do pečení tohoto dortíku. To jsem asi čekala, až ho Téra udělá s těmi zdravějšími surovinami :-) papa

    OdpovědětVymazat
  9. Dneska jsem ho upekla kamarádce k narozeninám a byl prostě úžasnej!! Předtím jsem párkrát dělala verzi podle Markét a taky mi hodně chutnal, ale tenhle je ještě mnohem lepší! Určitě ho budu brzo péct znovu... Děkuju za inspiraci, máš super blog!! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to mám velikou radost, že chutnal a měl úspěch :-)

      Vymazat
  10. Ahoj, chystám se na tento dortík, jen mám dotaz - ta mrkev opravdu na hrubo? Přijde mi, že to budou velké kusy :) U jablka to chápu, ale tady mi přijde že by to bylo lepší na jemno :)
    Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, bylo to nahrubo, můžeš si všimnout na fotce, že tam jsou větší kusy, ale při tom to vůbec nevadilo, dokonce někteří strávníci ani nepoznali, že je to z mrkve.. Ale klidně si to krouhni jemněji, je to jedno :-)

      Vymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!