pátek 4. října 2013

Kde se inspiruji, podle čeho vařím, u čeho slintám před obrazovkou

Dnes trochu jinak. Bude řeč o jídle, jak je tu už ostatně celkem zvykem, ale nebudu tentokrát nic kuchtit, ale rozprávět Vám o tom, kde pro své výtvory v kuchyni beru inspiraci, u čeho se rozplývám nebo jednoduše jen relaxuju. V televizi u mě teda pořady o vaření vedou a jakmile při přepínání kanálů někde zahlédnu kvedlat vejce, hňoucat těsto nebo péct maso, je to jasný - čučím na to! A o takové, co podle mě stojí za to, bych se s Vámi podělila. Třeba některé znát tak nebude a mohli by se Vám zalíbit, nebo Vám budou známi a buď mi přitakáte nebo zhrozíte... A nebo je Vám to třeba úplně fuk, kdo ví, každopádně tu jsou moji oblíbenci.

Co bude dnes k večeři (o pořadu, receptyvidea)

zdroj
A začnu pořádně od podlahy, pořadem na televizi Barrandov. Tahle stanice nepatří k mým favoritům a zapínám ji prakticky jen na tenhle pořad. Ale ten mám ovšem tuze ráda. Šéfkuchař Radek Kašpárek je vážně číslo a mě ukrutně baví. Během dvaceti minut (nebo jak přesně jeden díl trvá) dokáže v kuchyni vyčarovat učiněné zázraky! Od ruky mu to jde řádně a sází si to jednu dobrotu za druhou, že jen utírám slinu. Vždycky jsou to tak zajímavé kombinace, vážně inspirativní recepty, které mají hlavu a patu, nejsou rozhodně žádná nuda - takhle si představuju moderní gastronomii. A navíc ten jeho bodrý slovník, ten mě baví stejně jako jeho recepty - "bouchnu tam trochu oliváče", "rozjedeme přílohu", "vyšvihnem to na talíř", "pečeme to do pohody" a pak taky "mrk mrk" do kamery - jooo prostě mě děsně bere! :-D Určo si ve všední den zapněte Barrandov v 17,15.


Deník Dity P. (o pořadu, recepty, videoarchiv)


zdroj
Ditu Pecháčkovou si už matně pamatuju z dob, kdy šéfovala časopisu Apetit. Pak jsem ji vídala ve vlastní rubrice v magazínu Albert v kuchyni. Vždycky mě v pár řádcích dokáže strhnout k vyzkoušení receptu. I do svých prvních domácích těstovin jsem se kvůli ní pustila (i když k dokonalosti měly hodně daleko :-D). A pak vydala vlastní kuchařku. Tu nejhezčí kuchařku, jakou jsem asi vůbec listovala. A listuju v ní znova a znova, a nejen když hledám nějaký recept, ale i když si chci odpočnout, přečtu pár řádků o vzpomínání na recepty její babičky nebo básnění o vanilkovém pudinku. A tak když jsem se dočetla, že se chystá její vlastní pořad, nemohla jsem se dočkat. A první dojmy po shlédnutí prvních 4 dílů? Nádherné prostředí - vážně, ta kuchyň, nádobí i Ditiny šaty plné proužků či puntíků jsou nádherná podívaná. Dokonalé recepty, nic šizeného, je prostě cítit, že vše vaří s chutí. Jediné co mě na první poslech trochu překvapilo byl Ditin hlas, ale na tom jsem se shodla s více lidmi - asi jsme prostě čekali, že bude znít jinak. Ale jinak mi je její vystupování sympatické, líbí se mi i že nemluví jako z čítanky, ale prostě "jak zobák narost". Netvrdím, že všechny scény v pořadu vyplývají úplně přirozeně, ale s tím se dalo asi trochu počítat, když mají mít nějaký příběh, návaznost a není to pouhopouhé odvaření a Dita není žádná herečka. Každopádně to vaření jí jde skvěle a já už chystám zítřejší oběd podle jejího králíka z minulého dílu :-) Takže každý pátek o půl sedmé na jedničce nebo ve středu 21,30 na ČT2. Tedy už dneska pátý díl, tentokrát dortový!

A už dodám jen větu z prvního dílu Sourozenecká party, která mě utkvěla v paměti. A tak jako by mluvila i o mně...

"Mám je všechny děsně ráda, ale říct jim to neumim, tak jim prostě uvařim..." :-)))

Kluci v akci (o pořadu, recepty, videoarchiv)


Co bych sem házela nějaký oficiální fotky, když můžu znova machrovat, že jsem se s nimi vyfotila? :-D

Tady se asi nemusím dlouze rozepisovat, že? Vaření Ondry a Filipa je jistě všem dobře známo už dlouho. Jen jsem si říkala, že bych je ve svém výčtu pořadů neměla opomenout, protože víc než tyhle tři z mých oblíbených dohromady prostě nedám. Jo, podívám se občas i třeba na Prostřeno (abych viděla vývar a vepřovou panenku se šťouchaným bramborem po dvousetpadesátéčtvrté), přepnu na Babicu (a jeho kečupové speciálo) nebo Vše o vaření (a tamní předvádění udělátek od Tescomy), ale nic co bych chtěla obsáhle zmiňovat. Podle Kluků v akci jsem ale už i párkrát něco připravila a na každý díl (i když ne teda pravidelně) se dívám se zájmem. Na to kolikátý rok už se pořad vysílá, si myslím, že má pořád co říct. Pro doplnění už jen sobota, ČT1, půl sedmá.


A ze světa vaření televizního na skok ještě na internet...

Peklo na talíři (videa)


zdroj
Peklo na talíři není přímo pořad o vaření, ale o jídle, potravinách a různých šmakuládách, když použiju zasvěcenou mluvu. O to přínosnější. Nový díl si každou středu nenechám ujít a někdy se člověk vážně nestačí divit. Navíc Romana Vaňka mám ráda a pouštěla bych si ho asi, i kdyby mluvil o životě chrousta, ale naštěstí je to o mnoho zajímavější (nic proti chroustům).

To by asi stačilo, chtěla jsem být co nejvíce stručná, což se mi tak doslova nepovedlo. Mám toho co se receptové inspirace týče na srdci ještě víc, ale o tom třeba zase až jindy. Teď budu moc ráda, pokud se se mnou podělíte o svoje dojmy z výše zmíněného, jestli tyhle pořady znáte, sledujete tak rádi jako já a nebo Vám třeba zas tak dobré nepřijdou... A nebo mi dejte vědět, jaké pořady patří k těm Vašim často sledovaným :-)

27 komentářů:

  1. Kluky v akci také moc ráda sleduju! :)) Na ČT1 se mi líbila i Kuchařská pohotovost (nebo tak nějak se to jmenovalo).
    Peklo na talíři je klasika. :))
    Ditu jsem zatím viděla jen dvakrát a už mě dostala svýma bábovičkama, které budu muset co nejdříve vyzkoušet! :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo na tu pohotovost jsem taky dřív občas koukala :-) Já bych od Dity nepohrdla ničím, jak ona to tam vždycky tak láskyplně hňahňá rukama, že bych se snad dokázala rozplývat i nad lečem v jejím podání - jinak ho fakt nesnáším! :-D

      Vymazat
  2. Kluci v akci jsou klasika:D a když se mi nedaří v kuchyni, tak většinou říkám, že natáčím Babicovy dobroty, ten pořad mi příjde děsnej:D a ten hlas Dity mě taky překvapil, chvilku mi trvalo, než jsem si na to zvykla, viděla jsem teda jen jeden díl, ale líbilo se mi, jak hezky vaří, ty pohyby a tak:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně přijde vtipný když v sobotu koukám na Kluky v akci a pak to přepnu na novu na Babicu, to je jiná liga :-D A dostal mě, když nějak zrovna říkal, že ho v Řecku nějaká česká komunita zastavila a říkali mu, že podle něj vařej, že plešouna se bojej, ale jeho maj rádi - to mě fakt pobavilo :-D

      Vymazat
  3. Ditu P. zbožňuju, je to hrozná sympaťanda :) A ty její recepty jsou boží, už se těším na dnešní díl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsme dvě! :-) A ve středu si ho dám znova :-D

      Vymazat
  4. Deník Dity P. je skvělý. Viděla jsem teda jen tři díly, ale to mi stačilo na to, aby se mi pořad zalíbil. :) Jak se jmenuje kuchařka od Dity?
    Peklo na talíři sleduju už delší dobu a přiměl to i babičku, aby se v obchodech pořádně koukala, co kupuje...
    Pořad z Barrandova neznám a ve všední den ho stíhám jen těžko (no jo, ta práce). Kluci v akci jsou klasika, jen při podobných pořadech dostanu pokaždé hlad. :D
    Díky za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta kuchařka se jmenuje stejně - Deník Dity P., ten pořad je vlastně zfilmovaná kuchařka, je to tam stejně členěné i na ty kapitoly jako jsou jednotlivé díly :-) A tak aspoň mrkni na videa v odkazu, jestli se ti taky tak zalíbí, jestli chceš :-) Já tobě děkuju za komentář :-)

      Vymazat
  5. Však jsme taky Ditu a její mluvu nad šálkem dýně pořádně pomluvili (teda hlavně já noo :D) !
    A ta ženská z "Vše o vaření" by mohla vyhrát cenu za nejnesympatičtější osobu v televizi, nechápu jak to vybírali - vždycky bych ji nejradši praštila pánví po hlavě :D
    Ale aby to nevypadalo, že nemám nikoho ráda - Dita vaří skvěle, vypadá u toho dobře....a to nádobí! A Kluky v akci i pana Vaňka bych mohla sledovat pořád! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas a nesympatičností moderátorky Vše o vaření! Já ji fakt chtěla dát šanci, dívala jsem se na to docela často, ale prostě ne, nemůžu si zvyknout! :-D A ještě když začně u toho propagovat pouzdro na banány, tak to prostě nemůžu už fakt vydržet :-D

      Vymazat
    2. Souhlasím, taky je mi moderátorka Vše o vaření strašně nesympatická. A jazyk Dity P. mi naopak vadí, jsem z Moravy, takže mě obecná čeština tahá za uši :-)

      Vymazat
  6. Ditu jsem nikdy neviděla a teď sleduji ty její úžasné bábovičky a myslím, že jsem si našla super pořad k pravidelnému sledování!! Děkuji :) jinak Peklo na talíři... no :D viděla jsem všechny díly a něco je fakt masakr, že bych to radši neviděla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale je dobré, že mají všechny díly ke shlédnutí na internetu :-)

      Vymazat
  7. Znam, sleduju! Já jsem tak šáhlá, že když jsem doma, pravidelně koukam i na toho Babicu, i když je to spíš něco jako sebemrskačství :-D A taky pořád dokola můžu sledovat Jamieho Olivera a v dětství jsem zbožňovala Prima vařečku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší, i Kašpárka sleduješ? :-) Já nemůžu říct, že bych Jamieho měla nějak obzvlášť v lásce, nikdy jsem se na něj moc nedívala, nevím proč, přitom mi nijak nevadí :-) Z těch zahraničních jsme spíš koukaly s mamkou na Nigellu, ta mi typově připomíná i právě tu Ditu, taková pořádná ženská krev a mlíko, do všeho taky pořádně másla, smetany a pěkně všechno pohňahňat rukama :-) Ale s Prima vařečkou to mám stejně, taky jsem to milovala, vždycky jsem fandila Kajdoj! :-D A nedávno jsem si prohlížela takovej sešit, kam si psala mamka dřív recepty a já tam jako malá každou druhou stránku počmárala a pomalovala s nápisy "mňam aneb prima vařečka" - takže jsem byla zapálená sledovačka kuchtění už asi odjakživa :-D

      Vymazat
    2. Jojo, to mě právě potěšilo, že jsi Kašpárka napsala...taky mě ten jeho slovník baví. I když momentálně teda nesleduju, ani nevim, jestli to je někde online. A na Jamiem mi vadí jen to, že mi připadá, že je trochu prase. Já jsem spíš čistotnějšího ražení :-D Ale jinak ho mam ráda a zjistila jsem, že mě fakt dost ovlivnil (třeba jsem začala dost dělat teplý saláty, který miluje i muž). Na Nigellu jsem taky párkrát koukala, ale nijak výrazně mě nezaujala.
      A docela mě baví i Pohlreich...i když mi není úplně sympatickej, tak je na něm vidět, jak si to vaření užívá a to je to, co od pořadů o vaření očekávam :-)
      A pak mě ještě napadly trochu odstrašující pořady jako S tátou v kuchyni (nejsem si jistá, jestli se to tak opravdu jmenovalo), což mi přišlo strašně strojený, že se na to skoro ani nedalo koukat a ten pořad se Sapíkem a Šinkorovou mě taky nenadchnul. To už je lepší ten Babica...on mi přijde jako béčkovej film, na kterej taky koukáš z toho důvodu, že tě v podstatě baví, jak je to špatný :-D
      A Kajdu jsem MILOVALA!!! Fakt, byl to můj idol! :-D

      Vymazat
    3. Jo, spousta videí je na tom odkazu, nevím teda jestli je to přidávané nějak nově po dílech, ale kdyby se ti po něm nějak stýskalo, tak to můžeš omrknout :-D Na Jamieho jsem koukala jen párkrát, když jsem na to narazila na Prima Love a taky se mi zdálo, že si všude nechává celkem čurbes, popkorn mu z hrnce lítal po celý kuchyni - no to už bych šílela :-D
      Polreicha mám taky ráda, ale už mi to občas přijde moc - Ano šéfe fajn, Koukala jsem i Na nože, Na grilu mě bavilo, ale to poslední, kdy učil ty mladý lidi, nevim, jak se to už jmenovalo - to už mi připadalo takový přitažený za vlasy.
      A stejnej názor mám i na tátu v kuchyni :-D Koukala jsem na to občas, co tam pekla Iveta Fabešová, jinak teda děs, stejně jako Sapík, ten mi přišel ještě ke všemu děsně arogantní. Ještě tak Ital, ale toho jsem taky nějak nesledovala pravidelně.
      Tak to máme asi stejnej vkus! :-D Vím, že se mi tam líbil ještě jeden takovej, ale nemůžu si vůbec vzpomenout, jak ten se jmenoval...

      Vymazat
  8. Ditu mám moc ráda,ale z jejího pořadu jsem pořád lehce rozpačitá;)

    OdpovědětVymazat
  9. Nesleduji nic. To je asi škoda. Dřív jsem koukala.hodně na.J. Olivera. Omylem jsem pustila TV Vše o vaření a říkala jsem si, že je dobře, že na TV nekoukám. Ta žena byla nesympatická. Raději mám tvé recepty a nominovala jsem tě na blogerku roku - jenom kvůli tobě jsem tam šla. Chtěla jsem ti dát hlas a ty jsi tam nebyla, tak zítra to zkontroluji a dám ti ten hlas. Už mi psali, že jsi nominovaná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tak to mě strašně moc těší, děkuju ti za takovou poctu! Já jsem právě čučela jak puk, že mě tam vůbec někdo nominoval :-)
      A souhlasím, moderátorka je vážně dost nesympatická a ani recepty mě ten pořad moc nenadchl...

      Vymazat
  10. Já taky ráda Kluky v akci, nedívám se pravidelně, ale když na to narazím... A jamieho olivera, samozřejmě, ten je supr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tak, dneska bych na ně zrovna mohla cíleně narazit :-)

      Vymazat
  11. Dita P. mě moc svým projevem nenadchla, spíš naopak...ale recepty má famózní!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už si nějak zvykla, že je mi to oproti počátku už fakt sympatické. A recepty jsou boží, o tom žádná :-)

      Vymazat
  12. Super článek :) Ditu P. miluju už od Apetitu a její kuchařku mám i s podpisem a jak říkáš-je to ta nejhezčí kuchařka! Její pořad se mi líbí, přijde mi to takové milé a nevadí mi, že to "jede podle scénáře". Peklo na talíři sleduju taky ráda, ale Co bude dnes k večeři jsem vůbec neznala-musím to zkusit :)
    Jinak si čas od času pustím TV Paprika a tam sleduju Jamieho Olivera a Nigellu Lawson, ale kolikrát cokoli tam zrovna je :) Problém je, že pak člověka hrozně honí mlsná :D
    PS: Doufám, že se králík povedl :) Já už jsem ho dělala mockrát a všem vždycky moc chutnal :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :-) Souhlas, taky to na mě působí mile, že se na tu telku vždycky culím :-D Tv Paprika už bohužel nemáme, ale dřív jsme tam s mamkou právě taky koukaly na Nigellu, a konstatovaly jsme, že nám ji Dita trochu připomíná.
      A nakonec nebyl sehnán králík, tak jsem na ten způsob udělala alespoň kuře a stejně to bylo výborné :-)

      Vymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!