pátek 11. října 2013

Muffiny se zkaramelizovanou cibulí

A zase jedny muffiny. A opět slané. To jsem se totiž chystala takhle na jednu akci a to je jasný, že s sebou musím vzít něco do placu. Z akce nakonec bohužel sešlo, neb jsem stále marodila, ale muffiny jsem upekla, ty se přece neztratí. K odpolední sváče, se zeleninou k lehčí večeři, s sebou do školy, občerstvení k vínku... Zkrátka hodí se vždycky, zvlášť před víkendem, že jo... A podle mě jsou ke všemu ještě úžasně podzimní. 


Inspirací mi byly vypecky.com

Potřebovala jsem (na 20 kousků):

400 g mouky (půl na půl s celozrnnou), 1 lžičku jedlé sody, 1 lžičku kypřícího prášku (bezfosfátového), 1 lžičku soli, 3 červené cibule, 3 snítky tymiánu, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci cukru, 100 g bílého jogurtu, 400 g kefíru, 2 vejce

Nejprve jsem si na lžíci oleje osmahla na hrubo nakrájenou cibuli, když trochu zezlátla, tak jsem přidala tymián a cukr a nechala zkaramelizovat. Cibuli jsem nechala vychladnout a připravila jsem si mouku, smíchanou se sodou, práškem a solí, stejně tak jsem promíchala všechny mokré suroviny - jogurt, kefír a vejce. A pak jsem jednotlivé složky po troškách smíchala. Těstem jsem pak plnila formičky a pekla na 180° asi 25 minut.


Nevím jak Vy, ale já teda miluju cibulový koláč, takže náplň z nasládlé zkaramelizované cibulky pro mě nemohl být krokem vedle. A nebyl :-)

15 komentářů:

  1. Jo, muffiny u nás doma taky jedou :) Nedávno jsem dokonce dělala něco jako křížence pizzy a muffinů. Tvoje vypadají pěkně křupavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Křížencem pizzy s muffinem bych teda jistě nepohrdla :-) Křupavé byli, ale přitom vevnitř vláčné, takové mám nejradši, těsta s kefírem nebo jogurtem (nebo obojím :-D) se mi takhle osvědčila :-)

      Vymazat
  2. Ty jo! Zrovna teď taky dělám muffiny. Sice ráda experimentuji, ale nevím, jestli bych šla do muffinů s cibulí. :)
    Tím to nechci nijak odsuzovat, věřím, že i s cibulí mohou být vynikající! ;)
    Snad se k tomu někdy odhodlám a zkusím to. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není čeho se bát, to máš jako normoš pečivo na slano a cibule v tom není žádná štiplavá, ale příjemně nasládlá, do měkka udušená, takže to chutná fakt moc dobře :)

      Vymazat
  3. To by mě ani nenapadlo, dát do muffinků cibuli, ale věřím, že chuťově je to dobré :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tebe ty slaný muffiny nějak začaly bavit :-) Taky je musim doma vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tak, baví mě a ještě asi bavit budou - takové praktické občerstvení :-)

      Vymazat
  5. vyzerá to úžasne a práve si mi vnukla nápad čo spraviť otcovi na narodeniny :))) určite vyskúšam a ozvem sa ako to dopadlo :)))

    http://fashionnicki.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  6. Jeee jak já bych si ráda něco upekla! Třeba zrovna tyhle fešáky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však určitě brzy upečeš... A nebudou to rovnou loupáčky? :-D

      Vymazat
  7. Terko, díky za další tip. Akorát přemýšlím, jaké sestavit "menu", až budu zvát přátele na nějakou seanci. Vsázím na to, že chlapi to sní naposezení. :) Takže cibulové muffinky tam určitě zařadím.
    P.S. Pekla jsem tvůj koláč s drobenkou a s hruškami, jen místo hrušek jsem dala jablka (neměla jsem zrovna hrušky) a zaprášilo se po něm. :)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!