sobota 19. října 2013

Smetanové kuře na hořčici s bramborovými noky z červené řepy

Co na víkendový oběd? Taky nad tím dumáte? Já si při minulém dumání vzpomněla na úžasný recept Dity P. z jejího deníku, kdy pekla králíka. A ten mě tak okouzlil, že jsem si u obrazovky jen utírala slinu. Nemohla jsem jinak než po jejím vzoru připravit i oběd pro rodinu. Jen to mělo malou vadu - nesehnali jsme králíka. Ale improvizace vše vyřešila a my místo ušáka měli k obědu kuře. A pošmákli jsme si stejně tak. K němu jsem ještě připravila fešné červenající se nočky z červené řepy. A to byl k výbornému kuřeti ten správný rovnocený parťák - chutnaly sakra dobře. Nejen k obědu, ale i když jsem dojídala zbytky a pošmákla si na nich jen tak samotných, se sýrem...


(asi 6 porcí)
Kuře:

celé kuře (naporcované) + další 2 stehna, 3 lžíce rozpuštěného másla, 3 lžíce plnotučného hořčice, 3 lžíce hrubozrnné hořčice, kelímek smetany ke šlehání, sladkou papriku, sůl, pepř

Kuře jsem nasolila, opepřila a potřela směsí másla a hořčice. Takto jsem ho uložila do lednice přes noc. Potom jsem ho zakryté alobalem vložila do trouby a pakla 2 hodiny na 160°. Potom jsem sundala alobal a pekla ještě asi 1,5 hodiny, s tím, že na poslední půl hodinu jsem kuře zalila smetanou a polévala ho omáčkou.

Noky:

asi kilo brambor, 3 větší červené řepy, asi hrnek hrubé mouky, 2 vejce, sůl

Brambory jsem ve slupce uvařila, nechala vychladnout, oloupala a nastrouhala na jemno. Řepu jsem pro změnu upekla do měkka (prostě jsem ji místo vaření šoupla do trouby vedle kuřete) a stejně tak nastrouhala. Smíchala s bramborami, vejcem, solí a přidávala jsem mouku, než vzniklo tvárné těsto. To jsem rozdělila na 4 díly a z nich vyválela dlouhé "hady". Z těch jsem odkrajovala malé špalíčky, které jsem ještě pomocí vidličky zploštila. Na dvakrát jsem pak vařila ve vroucí vodě a když nočky vyplavaly na povrch, pomocí sítka jsem je vybrala.


Co se vaří o víkendu u Vás? :-)

7 komentářů:

  1. ten obrázek s nokama mě nejdřív celkem vyděsil:D

    OdpovědětVymazat
  2. Jéjejé, Z červené řepy. Já vím, kozel zahradníkem, ale už se na to nemůžu dívat. V nadpise. V článku to máš správně. Fakt, prima recept. Řepu mám moc ráda, takže ráda vyzkouším něco nového s jejím použitím ;).

    OdpovědětVymazat
  3. To je žrádlo! U mě se dneska vaří toustovej chleba se šunkou :-D

    OdpovědětVymazat
  4. pekne to vyzera zjedla by som hocičo:))

    OdpovědětVymazat
  5. Wow!! Tak noky z červené řepy jsem ještě nikdy neviděla! Ty budu muset zkusit:)) vypadá to skvěle a určitě tak budou i chutnat:))

    OdpovědětVymazat
  6. Vyzerá to tak dobre že som vyhladla kvôli tebe :D No nič :D je noc nemala by som jesť :D ale určite vyskúšam recept :D

    http://fashionnicki.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!