sobota 26. října 2013

Základy mého šatníku

Krásnou sobotu!

Dnes trochu jiným směrem. Vezmu Vás s sebou mezi své nejmilejší kousky ze skříně. Snad v každém ženském časopise se nejmíň jednou ročně propere téma základů šatníků a oblečení bez kterého ženy prostě existovat nemohou. Obvykle takový výčet obsahuje bílou košili, malé černé, kostýmek či pouzdrovou sukni, lodičky a mnoho dalšího. Takový seznam ale není jistě zamířen zrovna na mě, takže si z přečtení podobných článků odnáším většinou jen pocit, že jsem asi naprostý břídil, když můj šatník neobsahuje skoro nic z těch nepostradatelných hadříků. Každá jsme v tom trochu jiná. A já jsem trochu míň na podpatky, o to víc zase na něco jiného... A tak jsem si řekla, že si sestavím svůj vlastní výčet nejnošenějších a nejoblíbenějších věcí, takový můj malý základ.

bílé tenisky

Bez diskuzí můj naprostý "mast hef". Když jsem loňskou sezonu jedny dodrbala tak, že se mi z nich vyklubal palec (nic moc velká škoda, byly za stovku z tržnice), nahradila jsem je stejnými asi za 150 Kč z H&M. Ale mají je prostě všude, za pár korun. A já je tak ráda nosím. Do školy k džínům, volnému triku, svetru, kabelce a šále... K sukni či rozevlátým šatům pro trochu netradiční šmrnc. Nebo se slamákem jako správná letní výletnice. Zkrátka nenapadá mě moc kombinací, ve kterých by se bílé tenisky nedaly využít.


tenisky - tržnice, 100 Kč/ H&M, výprodej 150 Kč

proužkované triko

Proužky miluju. A podle toho taky vypadá kupička proužkatých triček. Hrají mi všemi barvami. Ale jedno je spojuje - nosím je všechny hrozně často. Nejradši k sukni, třeba barevné - v kombinaci se zelenou jsem si je oblíbila obzvlášť. A nebo klidně ke kalhotám a svetru v chladnějších dnech, aspoň kousek proužku mi ale musí nutně vykukovat. A taky je ráda mixuju s dalšími potisky ve stejných barevných tónech. Třeba s šátky s ptáčky nebo puntíkatou kabelkou.


modré - Primark, vínové - F&F, bílo černé - second hand

barevné sako

Mít nějaké tlumenější je pro někoho možná praktičtější. Ale pro mě teda rozhodně ne. Nejradši ze všech mám svoje červené sako. Dokáže všemu vtisknout trochu toho života, radosti nebo co... Zkrátka přijde mi takové pozitivní a kombinovat se dá taky hojně - kalhoty, sukně, šaty, kraťasy... A barev, co se šiknou k červené, je přece taky nespočet - obligátní černá, béžová, hnědá, modrá, bílá - s těmi ho nosím prostě nejčastěji.


sako - H&M

džínová bunda

Bez pořádné džisky se neobejdu stejně jako zasloužily rocker. Jen si teda v kapse neodkládám lahváče. Za to ji přes léto skoro nesundávám. To když ji natáhnu přes šaty všech střihů - krátké, dlouhé, úzké, volné, je mi to fuk, dle mého vypadá dobře ke všem. I v těch chladnějších dnech na šaty pletené s pořádnou huňatou šálou kolem krku jsem si ji oblíbila.


džíska - Kik

černé kalhoty

A tady se možná shodneme, co myslíte? Která z nás nemá ve skříni černé slimky, džínové, plátěné, to je fuk. Rozhodně variabilní kousek. V posledních dnech do školy vlastně nenosím prakticky nic moc jiného - natáhnout přes ně nějaký ten svetr zvládnu i se slepenýma očima po ránu. Ale oni dokáží vypadat dobře právě v takových nekreativních školních dnech a zároveň trochu šmrncovně doplněné podpatky, sáčkem, psaníčkem. No nemít je ve skříni, bylo by mé oblékání rozhodně nekompletní a ošizené.


černé kalhoty - H&M, 349 Kč/ Zara, 499 Kč

plátěná taška

Dost možná divně to zní - pro někoho může být nemyslitelné jít s podobným kouskem někam jinam než do sámošky pro nákup. Ale já si plátěnou tašku oblíbila a to dost. Není divu, vejde se do ní tooolik věcí. A taky se mi líbí, že celkovému vzhledu vtiskne takový punc nenucenosti, ležérnosti či co....


taška s eifellovkou - z Paříže

áčkové střihy

Tak za prvé - lichotivé prdelatějším tvarům, příznivý k velkým stehnům. Za druhé - vypadají tak žensky a tak to má být, ne? Ať už je to do áčka střižená sukně či šaty, rozhodně je upřednostňuji před těmi úzkými střihy, nikde totiž neškrtí, nelezou nahoru ani příliš neobepínají, co obepnuto býti nemá. Za všechny jsem vybrala hlavně černou sukni, která dokáže vypadat elegantně a zároveň dost pohodově s teniskami. Ale taková barevnější varianta není též vůbec k zahození....

černá sukně - H&M, dostání v několika provedeních, cca 349 Kč; barevná sukně - Tally Weijl

velká černá kabelka

Pojme snad půlku verků všeho lidstva. Nosím ji s kecami i k podpatkům (nikterak velkým, jak je v mém případě známo). Do školy či cestování neznám lepšího zavazadla. Bez zbytečných serepetiček, kování, zipů, které by mě omezovali ve výběru zlatých či stříbrných šperků. Lepšího společníka si už představit nedovedu. I když těžké rozhodování, jestli náhodou stejně ráda nemám i její novou kolegyni, obří hnědou kabelku. Tak jako tak, kousek aktuální jistě po několik sezon. 



kabelka - H&M, stále k dostání, kolem 800 Kč

béžový kabát

A že bych přeci jen došla ke shodě s ženskými časopisy? Klasický trenčkot snad v žádném výčtu základních kousků nechybí a i u mě nebude nezastoupen. Uznávám, podobný mám ve skříni i v černé, ale béžový si z nějakého důvodu získává mou pozornost víc. Že by to nebyla jen taková černá nuda? Že se krásně šikne k podzimním barvám jako je vínová nebo cihlová, které mám tak ráda? Nebo že je zkrátka tak úžasně variabilní, že pasuje k šatům, džínám, teniskám, kozačkám i balerínám? Těžko říct, každopádně jeho koupě rozhodně nelituju. Jak by taky jo, poštěstilo se mi ho sehnat s pořádnou slevou :-)


kabát - F&F

Chybět nemůže samozřejmě i spousta dalších věcí, ale kdybych měla s pistolí u hlavy jmenovat 10 věcí, vykoktám nejspíš těch devět zmíněných. Těžko říct, co zvolit za kousek desátý. Vyčůraně bych za něj nespíš označila doplňky. A představila bych si ty spousty kruhových šál, veselé šátky, barevné či vzorované punčocháče či podkolenky, výrazné náhrdelníky, barety nebo kulichy. Těžko říct. Ale jedno je jasné - každá jsme trochu jiná a bez čeho se neobejdu já, jiné s klidem postrádají. Každý bychom si určitě měli najít přesně ten svůj styl, ve kterém se cítíme nejlépe a stejně tak vyjadřuje i naši osobnost. Oblékat se podle nějakého všeobecného návodu je stejně na prd. Sama si ani nemyslím, že bych už přesně našla to nejlepší možné pro mě. Stále tak trochu hledám, tápu a pátrám, co by se vlastně mohlo stát novým základem, oblíbencem. A to je na módě ta zábava. Můžete budovat základ, který bude pevný jako skála, a zároveň třeba podléhat módním vrtochům, výstřelkům nebo manýrům. Je to prostě jen na každém z nás. A to je to príma.

A teď už se nemůžu dočkat, až mi Vy všichni prozradíte, co tvoří ten Váš pomyslný pevný základ šatníku! Schválně, shodneme se v některých bodech? :-)

14 komentářů:

  1. černé kalhoty, velká kabelka a proužkovaná trička jsou prostě základ i pro mě :)
    krásný článek! :) máš skvělý styl <3

    OdpovědětVymazat
  2. Tay jsem si letos pořídila červené sáčko. Trošku nechtěně, taky jsem chtěla spíš nějaké béžové, ale když jsem si ho v kabince dala na sebe... prostě má své kouzlo :-) ale připadám si v něm moc "nápadná" :-) Jinak se mi moc líbí ta plátěná taška s Eiffelovkou

    OdpovědětVymazat
  3. naprostý souhlas s plátěnýma taškama :) já je mám tak hrozně ráda! Přijde mi že se hodí naprosto ke všemu. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ta plátěná taška s Eiffelovkou je krásná :). Mám slabost pro vše s francouzskými motivy. Můžu souhlasit se vším, až na tenisky. Já vždycky z balerín skočím rovnou do kozaček, nebo takových těch pánských polobotek. Tenisky mám snad jen jedny, do fitka :D. Ale už kolikrát jsem měla problém "co si obout" třeba do lesa, když jsem nechtěla špinit ty do fitka. A máš krásný blog, tolik inspirace :). Jak té módní, tak té žrací :D. Chystám se na tvé muffiny s karamelizovanou cibulí. Vždycky jsem chtěla ochutnat cibulačku a nemám na to odvahu :D. Ale do muffinů se s radostí pustím :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za moc milý komentář! Ať muffiny chutnají, u nás měly velký úspěch :-) Polobotky v pánském stylu mám taky ráda, dvoje takové taky mám, ale přiznám se, že prostě v teniskách se cítím pohodlněji, ale ráda to prostřídám :-)

      Vymazat
  5. pro mě je základ: tmavě modré džíny, černé tílko a taky velká kabelka :) dále směs různých šátků a khaki kabátek, s džínovkou se taky shodnem a proužky taky mám moc ráda

    OdpovědětVymazat
  6. Můj základ tvoří - též pruhované triko, černé bolerko, modré džíny a hnědý kabátek. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Chtěla jsem napsat, v jakých kombinacích se mi líbíš úplně nejvíc, ale číslo už bylo dvojciferné, a zapomněla jsem počítat :D Ale úplně nejlepší je ten slaměný klobouček s ptáčkovým šátkem a růžové šaty s bundičkou!

    Já mám oblečení docela málo (sakra, měla bych zase do toho obchodu pro mlaďochy, kam vlastně nesmím :D), ale ten základ pro mě je - křivák, úzké kalhoty, černá áčková sukně (ze stejného důvodu jako jsi vypsala ty, akorát že já na to mám se svým pozadím právo!:D), velká černá kabelka, proužky a zlaté doplňky :)

    OdpovědětVymazat
  8. Já spíš napíši, v čem se neshodnem. Bílé tenisky nemám a je to chyba, jak tak koukám, k čemu všemu se dají nosit. Moc nefandím sukním do áčka, protože mi sluší víc ty úzké. Jinak vše ostatní vlastním a mám v oblibě. Plátěných tašek mám hodně a vždy mi ladí ke zbytku, jen je nefotím na blog. Jsou fantasticky praktické - lehké a vejde se do nich hooodně věcí.

    Moc ti to na všech fotkách sluší!!!

    OdpovědětVymazat
  9. Posledné časy sú môj základ: veci na štýl upírskych denníkov,balerínky,džínová bunda,stredne dlhý kabát,šaty a rifle ♥

    http://fashionnicki.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  10. Pěkný výběr, Terko!
    U mě je to jednoznačně černé sako, černé slimky, proužkovaná trička, kardigan, bílá košile, černé a světle béžové lodičky, černá kabelka, malé psaníčko a našlo by se toho asi víc, ale k tomu všemožné doplňky, které outfity rozzáří. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Skvělý článek, Terezko :) Shodneme se určitě a mě jsi určitě donutila začít přemýšlet o tom, že vyklidím a zpraktizuji svůj šatník ;)

    OdpovědětVymazat
  12. Všem Vám moc děkuju za komentáře i prozrazení vašich nejmilejších kousků :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Ta plátěná taška je fakt skvost! Kde prosím bereš, Terez, inspiraci? Máš hrozně super styl. Já jsem se tak dlouho hledala, až jsem zjistila, že asi žádný národnostní styl nemám. Kamarádky jsou hodně pro francouzskou módu, ta mi ale nejde k srdci. Naučila jsem se nakupovat na https://www.onlinesekac.cz Znáš tento portál?

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!