středa 23. července 2014

Dva kopečky, prosím! - domácí zmrzliny

Jeden či dva kopečky teda bodnou. No ne? A že nad domácí není, to je jasný asi "jako že já se jmenuju já"... :-) Dostala jsem zmrzlinovač. To bylo radosti! Samozřejmě, že to chtělo pořádně prubnout, otestovat a vyzkoušet, co umí. A pak se taky tou mraženou parádou tak trochu krmit. Budiž požehnáno, zmrzlinové léto!

Ale nejen se zmrzlinovačem lze ujíždět na zmrzlinové vlně. Nýbrž všechny druhy jdou připravit i bez téhle vychytávky. Stačí totiž připravit všechny suroviny úplně stejně. Namixovat, namíchat, našlehat. A pak se nešoupnou do namražené mísy zmrzlinovače k vymíchání, ale do nějaké vhodné nádoby a šoupnou se do mrazáku. A zhruba každou hodinu se průběžně promíchat, aby se nevytvořily protivné ledové krystaly a zrmrzka byla krásně hladká. Toť vše, žádná věda!

A začalo to zlehka - sorbetově. Není snad nic víc osvěžujícího než lžíce zabořená v kopečku stoprocentně ovocné dřeně.
Melounový sorbet s mátou

Nakrájený vodní meloun zbavený pecek jsem umixovala s hrstí máty a "zmrzlinovala". Toť celé - ani cukr netřeba.


Jahodovo-melounový sorbet v šampaňském

A nyní jsem k odpeckovanému nakrájenému melounu přidala ještě jahody. Umixovala, zamrazila a pak kopeček podávala s nachlazeným šáněm. A teda eňo ňůňo - to Vám povím!


Kdybych měla zvolit vítěze, bude to asi tahle úúúúplně jednoduchá vanilková. Vždycky všem moc chutnala a navíc její příprava je až směšně prostá.

Vanilková s jahodovou omáčkou

Smíchala jsem konzervu salka, (+/-) 400 ml smetany ke šlehání (vyšlehané do polotuha) a zrnka z 1 vanilkového lusku. A tradáááá - jde se mrazit. Hotovo. Jednodušší už to být nemůže. K tomu třeba rozmixované jahody a je to úplná paráda.


A na podobné vlně se nese i další z vyzkoušených. Ždibítek odlehčenější, ale pořád strááášně dobrá.

Smetanová jogurtová (s crumblem)

Tentokrát jsem smíchala plechovku salka s 500 g bílého jogurtu a 2 bílky vyšlehanými do sněhu.


Pivní

Půl litru černého piva jsem nechala asi půl hodiny svářet, aby se vyvařil alkohol a zbyla sladší karamelová chuť. Nad párou jsem vyšlehala 1 balení šlehačky se 2 žloutky a půl hrnkem cukru. Další balení šlehačky jsem si vyšlehala. A když pivo a směs smetany se žloutky vychladly, smíchala jsem je s ušlehanou šlehačkou a alou do zmrzlinovače.



Čokoládová 

Jedno balení smetany ke šlehání jsem nalámala do mísy a nechala ve vodní lázni společně s 80 g čokolády. Druhé balení smetany ke šlehání jsem v jiné misce opět ve vodní lázni vyšlehala se 2 žloutky a asi 3 lžícemi cukru. Obě složky jsem nechala vychladnout, pak jsem je promíchala, přidala ještě asi 20 g čokolády nasekané na kousky a "zezmrzlinovala".


Jogurtová s třešněmi

Asi hrnek odpeckovaných třešní jsem s půl hrnkem vody a asi 2 lžícemi cukru dala v rendlíku na sporák probublávat a svářet. Když se tekutina zredukovala a třešně povařily, nechala jsem vychladnout. Potom jsem lehce promíchala se 500 g smetanového jogurtu, 200 g zakysané smetany, případně trochu dosladila a dala opět jak jinak než "zmrzlinovat".


No a závěrem už jen taková klasika, kterou si dopřávám úplně bez výčitek. A bez zapnutí zmrzlinovače. Třeba při takové opalovačce mezi otočením ze zad na břicho.

Nejjednodušší banánová 

Zralý banán nalámu do pytlíku a dám do mrazáku. Tak po 2 hoďkách, nebo klidně druhý den ho vylovím a šoupnu do mixéru, kde jej umixuju do hladka. A nejbanánovější zmrzka je na světě. Já si ji nejradši sypu ještě skořicí, přidávám lžíci tvarohu, bílého jogurtu nebo třeba čerstvé maliny. Jak je jen ctěná libost...


Na jaké ujíždíte Vy? :-)

10 komentářů:

  1. Mmm, Tvoje recepty vyzkouším :) Já jsem zatím dělala domácí jen meruňkovou a banánovou
    http://veru-life.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Všechny recepty vypadají úžasně! Já doma ještě zmrzlinu dělat nezkoušela, ale určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  3. Banan a zmrzka se sampanem jednoznacne vede! Mnam, mnam.....skoda, ze se nezname, moc rada bych se od tebe nechala pohostit,vzdy se mi sbihaji sliny :) ( to neni vnucovani, je to lichotka, at se nevydesis:)

    OdpovědětVymazat
  4. A recept na pivní zmrzku by nebyl:)? Myslím, že těch lidí, co by rádi ochutnali, by bylo určitě víc:) Všechno to vypadá krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přidán :-) Neměla jsem u ní moc hezkou fotku, tak proto jsem ji tam hned nechtěla dávat :-D

      Vymazat
  5. Vypadá to všechno nesmírně lákavě, Terezko :)

    OdpovědětVymazat
  6. Měla by sis otevřít vlastní zmrzlinárnu. Vedle šantánu Šantánu! A kdybys vyráběla i Míšu, přišla bych i já! :D
    No ale ani ta vanilková by mě neurazila.....a melounová se šampaňským už vůbec ne :)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!