středa 18. ledna 2012

Mé nejoblíbenější kuchařky

Víte, co mě opravdu uklidňuje? Listovat v kuchařce, prohlížet lákavé obrázky, pročítat recepty a plánovat, co bych z toho všeho ráda uvařila. V naší knihovně kuchařky zabírají opravdu velký kus místa a já bych Vám dnes ráda ukázala ty, které patří mezi mé nejoblíbenější.



Mireille Guilianová - Francouzky umí žít

Začnu hned knihou, která není ani tak kuchařka, jako směs tipů, rad, vlastních příběhů, ale právě i výborných receptů francouzské kuchyně. Navazuje na knížku Francouzky netloustnou, ve které je receptů daleko víc, ale tu bohužel doma nemám. Tady jsou recepty roztříděné podle ročních období, takže jsou přesně načasované pro sezonní zeleninu nebo ovoce. Na konci kapitoly je ještě sestaven jídelníček na celý týden od snídaně po večeři s přesnými dávkami, což se mi dost líbí.




Iveta Fabešová - Slavnostní pečení s Ivetou

Tuhle knížku doma nemáme moc dlouho, kupovali jsme ji mamce k Vánocům, ale obě jsme si ji hned oblíbily. Ivetu si možná pamatujete ze soutěže Na nože, kterou dávali asi před rokem na Primě. Už tam mi byla dost sympatická a musím říct, že její recepty mě nezklamaly. Vše vypadá tak lákavě - koláče, sušenky, cukroví... Myslím, že s ní už bych mohla překonat svůj strach a pustit se i do obávaných makronek díky jejímu podrobnému návodu, který snad pomůže i takovému mamlasovi, jako jsem já :-D







Petra Lamschová, Petr Havlíček - Jídlo jako životní styl

Tahle knížka mi opravdu kápla do noty. Hned v úvodu odpovídá na 100 nejčastějších otázek o hubnutí, zdravém životním stylu, vhodných potravinách atd., což jsem opravdu uvítala, protože, když jsem se asi před rokem začala o takový způsob stravování zajímat, našla jsem tam i já odpovědi na otázky, které mě zajímaly. Dál následuje 100 receptů vždy označené, jestli se v rámci zdravého stravování hodí jako svačina, oběd nebo večeře vždy s přesnými nutričními hodnotami na jednu porci. Poradí nám třeba, jak se neošidit ani o naše oblíbená jídla - zdravější verze svíčkové, lívanečků nebo řízků si díky ní můžeme vesele dopřát.




Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně aneb jak to ta babička tenkrát vařila


Takhle kuchařka na mě čekala pod stromečkem a já jsem z ní zase jedním slovem nadšená :-) Obsahuje recepty na tradiční české pokrmy, které myslím, že se začínají opět v moderní gastronomii prosazovat. Ale nejen to, hlavně je to hrozně praktické. Zatím jsem neměla moc času, ale už se nemůžu dočkat, až podle ní uvařím nedělní oběd, protože věřím, že se mi povede jen díky návodu, který poslouží i úplnému laikovi, vytřít všem zrak. Jen nevím, jestli se rozhodnout pro vepřového vrabce se špenátem a chlupatým knedlíkem, pečenou kachnu s bramborovým knedlíkem nebo dukátové buchtičky. Už se prostě těším, až z toho uvařím všechno :-)























Easy desserts - 100 fuss-free recipes for everyday cooking
 
Už se nemůžu dočkat, až všechno z tohohle prcka taktéž vyzkouším. Dostala jsem ho od své kamarádky, která teď žije ve Skotsku, k Vánocům. A s malou výpomocí slovníku to snad zvládnu. Všechny recepty vypadají zase tak skvostně - největší zálusk mám na oblíbené cheesecaky, jablečný koláč a čokoládovou pěnu.












 



















 Markéta Hrubešová - Tak vařím já
Musím se přiznat, že jsem k téhle knize byla zpočátku dost skeptická, říkala jsem si: "jen další herečka, která si vydala svou kuchařku".... Ale tímto se jí omlouvám, protože jsem jí od začátku až dokonce přečetla mockrát. Je tu spousta receptů, které jsem už vyzkoušela a stále se k nim vracím. Recepty jsou určené převážně pro vytížené ženy, jak už kniha hlásá na obálce. Ale to jídlům nijak neubírá na chuti nebo jedinečnosti. Líbí se mi, jak je každý recept doprovázen vlastními tipy, radami a zkušenostmi stejně jako nádhernými fotkami. Ze všech je takhle asi má nejoblíbenější.























Tak dnešním článkem jsem se asi nezavděčila všem, ale doufám, že pár dušiček, které mají rádi vaření tak jako já jsem snad alespoň trochu potěšila :-)

A pokud tedy vaříte, nahlédnete do kuchařky nebo radši improvizujete? :-)

6 komentářů:

  1. obdivuju lidi, kteří umí dobře a kreativně vařit! jednou bych něco takového taky chtěla zvládat. zatím mi to jde asi tak, že kdykoliv si něco rychlého a jednoduchého udělám, je mi z toho pak špatně :D raději mám ale pečení, než vaření. ráda bych ale do budoucna zvládala oboje.
    Jídlo jako životní styl bych klidně brala. mám ráda zdravé jídlo a tak bych se jejich recepty jistě inspirovala. ačkoliv jak jsem si to jednou prohlížela, jsou to sebrané recepty z časopisů Diety a těch já mám doma spoustu ... :)
    jinak když hledám zajímavé recepty, pak na apetitonline.cz

    OdpovědětVymazat
  2. A to já do kuchařek na ty obrázky koukám ráda.. :D ale pak mě vždycky kručí v bříšku, dlouho do toho koukat nevydržím :D

    OdpovědětVymazat
  3. Ja som mala isté obdobie, kedy som si nakúpila samé také knihy a učila sa z nich variť. No pre mňa je pohodlnejšie nájsť si recept na internete, no rada v týchto knihách listujem a pozerám (obrázky samozrejme, ako malé decko :D ). A fakt obdivujem ľudí, čo len tak bez receptu vedia vytvoriť niečo jedlé a chutné :)

    OdpovědětVymazat
  4. skvělé, já si letos píšu na seznam přání také kuchařku. Iveta Fabešová je skvělá, ale pozor, v knize je několik chyb v receptech - mylně uvedená čísla (podívej se na její Facebook, kde se o tom dočteš). Markéta Hrubešová je skvělá kuchařka a prý hlavně pekařka, vařila chvíli na Nově, pak jí vystřídala Adéle Gondíková, která tedy vařit neumí ani za mák nebo to tak alespoň vypadá..

    OdpovědětVymazat
  5. Já ráda koukám na Itala v kuchyni, vždycky mě popadne mlsná :P

    OdpovědětVymazat
  6. Já si občas prohlížím jednu naši kuchařku s dorty a různými moučníky a sbíhají se mi sliny. Podle kuchařky jsem snad nikdy nevařila, spíš se vždycky podívám na internet. Zaujala mě ta od Havlíčka :)) Tak celkově mám ráda zdravé recepty, mmm ty řízečky v cornflakes zrovna úplně miluju! Jinak pečení je moje vášeň, a v nejbližší době se chystám na nějaký výborný cheesecake :))

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!