úterý 2. dubna 2013

Domácí kuřecí paštika

S klidem si můžu na hlavu narazit baret, vlasy šoupnout za uši, "bolkovat" ukazováčkem, ale hlavně strčit do kapsy celou májku, protože jsem se odhodlala k paštice domácí a vážení - byla fakt dooost dobrá. (.... pauza pro obdivné hvízdnutí :-D.....) A kdo by to byl řekl, že to byla vlastně záležitost jedné chvilky a už už se mohla mazat na kus čerstvého křupavého pečiva.

Tímto děkuji velké části rodiny za spolupráci v akci s názvem "Téra se štítí sáhnout na syrová játra" :-D

Ale povím Vám, taková paštika, to je věc tuze nefotogenická :-)

Potřebovala jsem:
500 g kuřecích jater, 125 g másla + kousek na osmahnutí cibule, 1 menší cibuli, 1 stroužek česneku, asi 1 dcl červeného vína, asi lžíci sušeného tymiánu a bazalky, sůl, čerstvě mletý pepř

Na másle jsem osmahla pokrájenou cibuli a česnek - zhruba dvě minutky. Potom jsem přidala játra, nechala zatáhnout a podlila vínem a dusila, než se tekutina odpařila. Potom jsem nechala mírně zchladnout a játra přemístila do mixéru, kde jsem je společně s kořením a změklým máslem nakrájeným na kousky rozemlela. Aby byla textura paštiky dokonale jemná, přepasírovala jsem ji ještě přes sítko, přelila do misky a konečně přemístila do lednice nechat ztuhnout (cca 2 hodiny). A můžeme podávat.


Musím se přiznat, že na kupované paštiky si už moc nepotrpím a neměla jsem žádnou už bůhvíjak dlouho, ale tuhle domácí si teda dám moc ráda. Jak jste na tom Vy? :-)

9 komentářů:

  1. Já kupovaný paštiky taky moc nejím, maximálně si dám Májku, ale ani tu jsem už tak rok neměla. Ale domácí, to je jiná :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Tyyjo,tak to vypadá lákavě, asi o víkendu vyzkouším! :)
    Jinak paštiky vůbec nejím, nedávno jsem měla jednu sójovou,ale tim to u mě hasne, nějak se bojim toho,co tam do toho strkají... :)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky nejsem milovník kupovaných paštik. A stejně jako ty jsem nedávno udělala domácí paštiku, taktéž z kuřecích jater. A nemůžu na ni přestat chodit do ledničky, jak moc mi chutná. Aspoň víme, co v ní je, že? :) Tip: já připadala ještě do paštiky na velmi drobno nakrájené sušené švestky a mandle. Chuť vskutku mňamozní. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mluvíš mi z chutě - když jsem ji koštovala, tak jsem si taky úplně říkala, jak by tam byly skvělé mandle a brusinky, takže příště je tam určitě taky šoupnu :-)

      Vymazat
  4. No já kupované paštiky přímo nesnáším a opovrhuji němi.. Ale tahle, to je jiný rozměr! :D

    OdpovědětVymazat
  5. To bych si asi netroufla :-) Ale paštiky miluju, takže uvidíme :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Já paštiku od hamé miluju. Samozřejmě si uvědomuju, co do toho všechno melou,ale mě to prostě chutná. Mamka zkoušela domácí jednou, ale ne z kuřecích jater a nebyla moc dobrá. Ale tu kuřecí asi zkusíme, díky za recept :)

    OdpovědětVymazat
  7. Paštiku nejím, ale mamka mi dřív dělávala pomazánku na čerstvoučký chleba tak, že prostě rozmixovala kuřecí maso, co zbylo z pečeného kuřete, a to byla mňamka.

    OdpovědětVymazat
  8. Miluju paštiky, tuhle určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!