středa 17. dubna 2013

Křupavé celozrnné rohlíčky

Pro domácí pečivo mám fakt ukrutnou slabost. A zrovna nedávno jsem si říkala, že už jsem dlouho žádné neuplácala, takže žádné váhání a rovnou jsem se pustila do voňavých rohlíčků.


Inspirace receptem na Apetitonline.cz

Potřebovala jsem:

250 ml vlažné vody, 1/3 balíčku čestvých kvasnic, lžičku cukru, 250 g celozrnné špaldové mouky (lze použít i jinou celozrnnou), 150 g bílé hladké mouky (+ mouka navíc na podsypání a lžíce do kvásku), 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce vinného octa, lžíce soli, lžíce sušeného tymiánu, 5 lžic lněného semínka, 2 lžíce dýňových semínek, 1 vejce, hrubozrnnou sůl na posypání

Do vlažné vody jsem rozdrolila kvasnice, přidala lžičku cukru a lžíci mouky, rozmíchala a nechala na teplém místě napěnit. Mezitím jsem si navážila mouky, přidala jsem olej, ocet, sůl, bylinky a semínka, promíchala a po chvíli přidala i "vzejitý" kvásek. Prohnětla jsem v celistvé těsto a dala na teplé místo vykynout (asi hodinku) a během kynutí jsem těsto asi 2x nebo 3x propracovala. Po vykynutí jsem ho rozdělila na dvě části a každou vyválela do kola, které jsem rádýlkem rozdělila na 8 dílů a od širší strany směrem k prostředku motala rohlíčky. Ty už jsem jen vyskládala na plech, potřela rozšlehaným vejcem a posypala solí a dala péct na 220° po dobu asi 20 minut - zkrátka než rohlíčky zezlátly. Nechala jsem je vystydnout na mřížce.


Výsledek byl ještě lepší než jsem čekala. Po vytažení z trouby jsem nedočkavě zblajzla několik ještě horkých kousků, pak krátce dumala a hned zadělala na další várku, která se rozhodně neztratila. Rohlíčky byly fakt krásně křupavé a úplně v pohodě jsem pár zbylých posvačila druhý i třetí den, pro trochu vzpruhy je stačilo jen krátce rozpéct. Převaha celozrnné mouky nebyla na chuti vůbec znát, kam se hrabe nějaká přibarvená kaiserka. Bez posypypání solí by byly určitě i úžasné s marmeládou, mě moc šmakovaly jen tak samotné a nebo s trochou másla, nic víc k dokonalosti nepotřebovaly.

12 komentářů:

  1. tak to je něco pro mě, na všechny možné rohlíčky mám menší....ehm nebo spíš větší....úchylku! :D a vypadají úplně profesionálně!

    OdpovědětVymazat
  2. No vypadají božsky! Akorát mě v těstě zaráží ten ocet, myslíš, že by to šlo i bez něj? A já bych vynechala asi i to posypání solí, protože pečivo má potom tendenci "vlhnout" (proto nekupuju dalamánky) :) No a vůbec si ten recept asi trochu pozměním, ale už se moc moc těším, děkuju za inspiraci :)
    Peťule

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, jak moc dokáže těsto změnit, ale jestli se obáváš nějaké octové pachuti, tak se žádná rozhodně nedostavila :-) Je tam spíš kvůli tomu, aby se těsto lépe zpracovávalo, jak praví babské rady :-)

      Vymazat
  3. Mnam! vypadají výborně :) přídáno do záložek mezi recepty,které musím vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ty jsi pekařka jedna šikovná. To přibarvování pečiva je zločin.

    OdpovědětVymazat
  5. Mě hrozně štve ta doba, kdy musíš čekat, než těsto vykyne, proto vyhledávám recepty bez kynutí, mám jeden na úžasné koláčky, kde jen čekáš na kvásek, ale těsto už nekyne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to nevadí, mám to čekání i docela ráda, stihnu mezi tím i "pošolichat" kde co okolo :-D

      Vymazat
  6. tak to je recept přímo pro mě! Onehdy jsem měla chuť upéct nějaké domácí celozrnné rohlíky, ale žádný recept se mi moc nezamlouval, ale tento je supr, už si ho ukládám :-)

    OdpovědětVymazat
  7. vypadají stráášně dobře! ♥

    OdpovědětVymazat
  8. terezko, pecu je presne podle tebe uz ponekolikaty a jsou fantasticky! zrovna mi kyne dvojita davka. jak jsi prisla na ten tymian? je to s nim strasne dobry! :D diky za super recept

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!