sobota 27. dubna 2013

Kus kuskusu na čtyřikrát

Hlad + časový pres = jedině kuskus! :-) 


Jistě ho nemusím nikomu dlouze představovat, zdá se mi, že poslední dobou už se s těmihle pidizrnky setkala snad většina kuchtíků. No a aby ne, vždyť jeho příprava je tak jednoduchá - stačí zalít horkou vodou a nechat pod pokličkou nabobtnat, připravit nějakou tu parádu okolo a může se dlabat. Dobře chutná i za studena, takže takové krabičkové svačinky do světa si o nějakou kuskusovou míchanici prostě říkají. U mě na talíři se objevuje celkem často, zvlášť když nemám náladu na dlouhé vyváření. A už po několikáté je tím vyvoleným právě celozrnný kuskus z Alberta a ani nevím proč. Joo kdybych si tak pamatovala alespoň jeho přesnou cenu, ale je to určitě mezi 30 a 40 Kč, k sehnání je ale už teď vážně skoro všude, co Vám budu vyprávět. Takže bez dalšího okecávání - tady jsou jen tak zlehka čtyři naprosto primitivní úpravy, kterých jsem si dopřávala v posledních dnech.

S jarní cibulkou a vejci na kari


Na lžicí oleje jsem osmahla jeden svazek jarní cibulky. Potom jsem k ní rozklepla dvě vejce a připravila jako klasická míchaná vajíčka. Ochutila solí (konkrétně bambovou solí - koření ze zdravé výživy) a kari kořením a přidala jsem klasicky připravený kuskus. Na talíři jsem si už jen přikusovala čerstvá rajčata.

S červenou řepu


Syrovou červenou řepu jsem oloupala, nastrouhala na hrubo a na trošce cibulky nechala na lžicí oleje krátce osmahnout, potom jsem podlila trochou vody, přidala bobkový list, sůl a pepř a nechala dusit do změknutí. Těsně před tím, než byla řepa hotová, jsem přidala kuskus, stáhla plamen, přiklopila a už jen nechala nabobtnat. Dochutila jsem lžičkou balzamica a navrch jsem si nakrájela trochu párku s vysokým podílem masa.

Tuňákový se zeleninou


Hotový kuskus jsem promíchala s lžičkou dijonské hořčice, konzervou tuňáka a zeleninou - ředkvičky, paprika, rajčata. Na závěr jen posypala řeřichou.

Se sušenými houbami 


Na pánvi jsem si osmahla cibulku, po chvíli přidala sušené houby (které jsem před tím měla asi 2 hodiny namočené ve studené vodě) a šunku. Po osmahnutí jsem jen přidala hotový kuskus, smíchala se lžicí gervais a trochou strouhaného parmazánu.

Jak ho připravujete Vy? :-)

16 komentářů:

  1. Mňam, kuskus mám moc ráda! :)
    Zaujal mě s červenou řepou a s houbami! :)

    OdpovědětVymazat
  2. joo miláček kuskus, tak k tomu snad ani nic psát nemusím, moje láska k němu se nedá vyjádřit slovy :D
    je to nejlepší jídlo, a to neříkám jenom proto, že je hotový během 5 minut..:D
    s těma vajíčkama si ho určitě udělám :)

    OdpovědětVymazat
  3. Odpovědi
    1. Bingo, ten mám nachystaný právě na příště :-)

      Vymazat
  4. s červenou řepou se mi líbí :) už jsem dělala ovesnou kaši s řepou, takže kuskus si nenechám ujít :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem minulý víkend dělala tento recept:
    500 g kuskusu, 350 g kuřecího masa, šťávu ze 2 citronů, 3 papriky (žlutou, červenou a zelenou), jarní cibulku, konzervu kukuřice, sůl, pepř, olivový olej, kari
    Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, osolte a orestujte na oleji. Přidejte nadrobno nakrájené papriky, jarní cibulku a asi 10 minut smažte. Pak do směsi přidejte kukuřici a krátce prohřejte. Vedle si připravte kuskus dle návodu na obalu. Ten pak přimíchejte k zeleninové směsi, zakápněte citronem, opepřete, případně dosolte, zaprašte kari kořením a je hotovo!
    (z www.prozeny.cz)

    OdpovědětVymazat
  6. Přesně, jak píšeš hlad a málo času, jedině kuskus. :-)
    Nedávno jsem ho chtěla koupit v Penny a po chvíli marného hledání jsem se zeptala prodavačky, jestli ho mají. Její reakce byla:"Co to je?"

    OdpovědětVymazat
  7. S červenou řepou vypadá fakt dobře! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Kuskus je úžasný jak říkáš právě do těch krabiček - jako studený oběd do školy si ho nosím fakt často :D Zaujal mě ten s řepou a houbami - těch tu mám od léta spoustu, takže stoprocentně vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  9. Ahojky, chci Ti jen říct, že už delší dobu sem pokukuji, vždy mě Tvé články potěší a co víc, dala jsem se pěkně zostra do vaření a pečení, protože Tvoje recepty jsou naprosto skvělé, nejsou moc složité a hlavně jsou dobré! Tak jen tak dál a závěrem Ti chci ještě poděkovat za ten čas, který blogu věnuješ. Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já děkuju za komentář, díky kterému jsem zase o pár centimetrů povyrostla :-)))

      Vymazat
  10. Super recepty. Nikdy nevím, jak ho připravit. Jsem ostuda a jím ho s nasekanými ořechy, trochou másla a cukrem...nezdravé, ale dobré.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakápak ostuda, to se mi náhodou moc zamlouvá, že ho tak určo zkusím :-)

      Vymazat
  11. Tak s tuňákem ho musím vyzkoušet a s vajíčkem je to má oblíbená variace. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Jééje, ani nevíš jak velkou chuť jsem na něho dostala :)). Ten s tuňákem a zeleninou musí být perfektní. My ho občas děláme s meruňkami, jako nákyp.
    Střípky z mého života

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!