čtvrtek 23. ledna 2014

Oslavné cupcakes z červené řepy s vanilkovým krémem

Dneska jsem se dozvěděla, že nejobávanější zkoušce jsem nakonec dala pěkně po čuni a přeprala jsem ji. Takže to chce oslavu. Víno už se chladí v ledničce, ale ještě než si k němu nakráčím s vývrtkou v ruce, pustila jsem se do svých prvních cupcaků. Nebo muffinů s čepicí z pořádného krému, jak chcete... Tak jako tak Vám musím poslušně zahlásit, že dílo se velice zdařilo! S přidáním pečené červené řepy do těsta buchet mám jedině dobré zkušenosti a osvědčila se i dnes. Navíc, když jsem "kapkejkovi" narazila ještě pořádnou čepici z vanilkového krému, nebyl rozhodně krok vedle. Obyčejně si podobný dezert nikde moc neobjednávám, většinou mám strach, aby těsto nebylo moc dusivé a suché. Ale díky červené řepě se tady povedlo, že je krásně vláčné, a ve spojení s našlehaným sněhem i skvěle nadýchané. A nijak přeslazené... No jen ze zakousnout :-)


Potřebovala jsem:

těsto: 2 kusy červené řepy, 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 50 g másla, 200 g mouky (půl na půl celozrnná s hladkou), 70 g třtinového cukru, 70 g tmavé čokolády, 2 lžice kakaa, lžičku jedlé sody + 4 lžíce mléka

krém: sáček vanilkového pudingu, 200 ml mléka, 100 g změklého másla, 4 lžíce moučkového cukru + strouhaná čokoláda na posypání


Červenou řepu jsem upekla v alobalu. Potom ji nakrájela a rozmixovala na kaši. Čokoládu jsem nalámala na kousky a společně s máslem ji v mikrovlnce rozpustila. Promíchala s rozmixovanou řepou, přidala dva žloutky, mouku, cukr, jedlou sodu a kakao, promíchala. Z ze zbylých dvou bílků jsem vyšlehala sníh a pak už jen lehce vmíchala ke zbytku. Těsto se mi zdálo ještě trochu tuhé, tak jsem jej naředila pár lžícemi mléka. Těstem jsem naplnila formičky a dala péct asi na 20 minut na 180°. 

Mezi tím jsem připravila krém - sáček vanilkového pudinku jsem uvařila klasicky v 200 ml mléka. Když hustý pudink trochu vychladl, po troškách jsem jej vyšlehala se změklým máslem a cukrem. Když bábovičky vychladly, tak jsem jej pomocí cukrářského sáčku ozdobila krémem a posypala čokoládou.



A příště musím prubnout nějaké s tvarohovým krémem (tvaroh nebyl momentálně na skladě) - už se těším....  Dáte si se mnou? :-)

21 komentářů:

  1. To vypadá skvěle! A gratuluji:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No v tom zdobení mám dost mezery :-D Děkuju Ti :-)

      Vymazat
  2. Gratuluji :) Cupcaky vypadají skvěle :))

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to teda luxusně!
    Ale já jsem srab, abych do dezertu dala řepu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není tam vůbec cítit, není to absolutně poznat, jak je rozmixovaná, přísahám na holej pupek :-)

      Vymazat
  4. Gratuluji! Řepu mám v lednici...že by? Jen by se mi líbil víc ten tvaroh, jakože zdravější ;-) skvělý recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :-) Zkus, klidně s tvarohovým krémem, skvěle by se hodil, ale já je potřebovala péct hned teď a rovnou a do krámu bylo tááák daleko :-) A né že by tenhle nebyl dobrý, naopak a navíc když se oslavuje, že... :-D

      Vymazat
  5. Až budou ty tvarohové, tak dej recept a do těch se s radostí pustím :) Máslový krém moc nemusím ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Hned bych si s tebou dala a ještě víc pak ty tvarohové. :)

    OdpovědětVymazat
  7. mňam! Myslím, že bych se neovládla a první snědla ten krém :D....těším se na tvarohovou verzi!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S přítelem jsme se do něj taky nejdřív nenasytně pustili :-D

      Vymazat
  8. Vypadají výborně! Už jsem jednou zkoušela něco podobného, dokonce myslím, že podle tvého receptu a bylo to výborné! :) Takže určitě se do toho pustím, až bude čas.:)
    Jsi strašně šikovná! ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Ti moc :-) Zkoušela jsem s řepou už takové čokoládové "brownies", to bylo taky super... Zkus a ať taky chutnají :-)

      Vymazat
  9. Myslíš, že by šly udělat i ze zavařené řepy?

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Téro, ráda sleduji Tvůj blog. Nedávno jsem založila svůj blog http://powerplatelife.blogspot.cz/
    Můžeš se přijít podívat. Momentálně jsem vyhlásila oříškovou soutěž. J.

    OdpovědětVymazat
  11. Jak velké ty řepy mají být? Ty maličké nebo velké? Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!