pátek 6. června 2014

Co se mihlo na talíři (na jaře)

Čtvrt roku mi trvalo než jsem se zase dokopala k sepsání článků shrnující různou krmi, která vystihuje klasické nestíhací stavy hladu. Kdy v kuchyni nemíním vystát důlek, nehýřím kreativitou a ještě mám dostatek sil, abych obsah talíře zvěčnila. Takže ve finále před každým jídlem tasím prvně mobil a pak až příbor. Klasika. Nuže, tímto se povětšinou krmím...

snídaně

A hned u snídaní se musím pochválit. Daří se mi bojovat s ranní leností a hezky si ke snídani umíchám kaši. To mám nejradši. A na různé způsoby. Buď si dělám klasicky ovesnou (z vloček z Lidlu), krupičnou (z celozrnné špaldové krupice) či půl na půl. To je pak taková krásně jemná konzistence a ta je nejlepšejší. A navrch naložit vždycky nějakou dobrotu. Tak třeba:
  • strouhané jablko se skořicí a medem
  • banán, kakao a lžíce nutelly
  • čokoláda, mandle a datlový sirup
  • mražené či čerstvé lesní ovoce s lžičkou nejlepší kokosové nebo karamelové pomazánky z Lidlu 
A chybět nesmí semínka, zvlášť chia nebo lněné si do kaše přidávám ráda. A ze všeho nejradši ji mám zamíchanou ještě s vrchovatou lžicí tvarohu.... Toť mé ideální ráno.



Ale když zrovna nemíchám svou kašičku, nepohrnu i jinou snídaní. Jooo takhle palačinky nebo lívance - to si nechám taky líbit. Nebo domácí rohlíčky či loupáčky. Ale toho si nedopřávám moc často, protože se mi prostě a jednoduše skoro nikdy nechce, no. 

A tak to vyřeším třeba jednoduše - mixnu si nějaké to ovoce do pořádně hustého smoothie, třeba jogurtového. Nejradši banán + nějaké další. Jahody, borůvky nebo tak co je zrovna po ruce. Do toho nasypu chia semínka nebo třeba kokos, nechám nabobtnat a pak sosám.

Nebo jsou má rána taky často tvarohová. Když nemám žádný kreativnější nápad než ho zamíchat s ovocem nebo si dopřávat k nějaké buchtě. Na fotce je zrovna taková výborná mrkvová od maminky.


oběd

A v nouzi nějaká rychlovka k obědu teda taky bodne. Třeba když zbudou palačinky od snídaně, není nic jednoduššího, než je namatlat lučinou, naplnit rukolou a sýrem a se zeleninou jako lehký oběd poslouží. Teda ne jedna.... Nebo likvidace zbytků rýže - s restovanou mrkví, cuketou, jarní cibulkou, vajíčkem a kari - mňam!

Nebo nouzi řeší často těstoviny. A jak je možnost čerstvých, neváhám. Moc dobré mívají při deluxe týdnech v Lidlu - ať už chilly nudle nebo černé sépiové špagety. Nebo maminčino chřestové risotto, hmmm. Či takhle pěkně do křupava rozpečenou tortillu se špenátem, šunkou a sýrem.


večeře

Na čas večeře se nemůžu dočkat. Už to bývá taková pohodička po celém dnu a já si můžu v poklidu chroupat svoje lupení. V hlavní roli totiž většinou figuruje zelenina. A třeba právě řepu mám nejradši asi v zimě, ale nepohrdnu jí celoročně - je prostě výborná. Pečená v troubě a pak nakrájená na tenké plátky jako carpaccio nebo kousky do salátu navrch s kozím sýrem a semínky, to je prostě paráda.


Nebo různé zeleninové placičky. Tohle jsou zrovna skvělé bramborovo-cuketové s trochou caprese, protože tím taky nepohrdnu nikdy. Či večeře, která byla rozhodně jedna z nejlepších za poslední dobu - pita chleba s pestem z medvědího česneku, s avokádem, rajčaty, salátem a fetou - no já se zbláznim, jak skvělý to bylo!

Ale kombinace podušené zeleniny s bylinkami a brambory ve slupce byla taky báječná. Ještě s čajem s čerstvou meduňkou :-) A červenou čočku miluju. Tu je uvařená společně s jarní cibulkou, navrch trochu pesta z medvědího česneku a sušená rajčata a ještě normoš rajčata - bááááájo.


Ale nejčastěji stejně chroupu nějaký salát. Asi tak 6x do týdne. Ať už ledový, polníček, rukolu nebo baby špenát - ten mám nejradši. Společně s další zeleninou a nesmí chybět kupa sýra navrch. A třeba ztracené vejce. Nebo jahody - s kozím sýrem skvělá dvojka. 

A co jsem si taky hrozně oblíbila jsou rajčata a ředkvičky s cottage a slunečnicovými semínky. Nebo kombinace rajčat, mozzarelly a avokáda - taková caprese se zeleným avokádovým vetřelcem :-D


No prostě samá kuchařská veledíla.... :-D

Teda ale povím Vám, že doslova prokousat se na konec tohohle článku byla celkem fuška. A možná pruda. Ale je jisté, než nasbírám dalších stopadesát fotek a projím se tak k dalšímu shrnovacímu článku, uplyne zase další roční období. A že to nebude opět nějaký závan kreativity, tak na to klidně vsadím boty už teď :-)

Prozraďte mi, co v poslední době nejradši jídáváte Vy? :-)

10 komentářů:

  1. Oooo, mám na to všechno chuť! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsi to mohla rozdělit do tří článků. Takhle při snídani, když budu odtud sbírat inspiraci, tak už budu mít přímo hlad na oběd. No a večeře? To je jedna báseň.

    Nejraději mám to, co nemusím vařit ani chystat a po čem není žádné nádobí.

    Měj se krásně a moc.děkuji za.komentář!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem taky původně zamýšlela, ale říkala jsem si, že ta jídla jsou tak obyčejná, že to ani nemá cenu rozdělovat... I ty se měj, Marti! :-)

      Vymazat
  3. MMmmm, chci všechno jíst! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam, díky za inspiraci.
    Mrzí mě, že jsem propásla v Lidlu tu kokosovou pomazánku. :(
    Poslední dobou ale vařím ráda, i když tento týden moc času nebylo, takže mi k obědu zachraňovaly saláty z Boulevardu a na večeři pak to, co připravil muž. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Copak to máš za dresink na tom salátku vlevo uprostřed? Vypadá totiž famózně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíš v té růžové mističce? to je cottage :-)

      Vymazat
    2. Ajó, no vidíš, to mi nedošlo :D Nebo spíš jsem po semestru v Asii zapomněla, jak sýr vypadá :D

      Vymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. já určitě zeleninu a těstoviny, to bych mohla jíst celej den a každej den

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!