neděle 15. června 2014

Jahodovo-hruškový crumble s krémovou jogurtovou zmzlinou

Prosím o bujarý aplaus. Jahodová sezóna je totiž tu. Výborně, výborně! Takže takový koš jahod není věc vůbec marná. Najde se pro něj totiž hned několikero využití. Co se při čištění nenacpe rovnou do pusy, padne do koktejlu, do obyčejné "kašičky" nebo na koláč. Ale víc jak měsíc jsem měla strašnou chuť na crumble plný voňavých a šťavnatých jahod. A když jsem si od stánku kráčela s pořádnou jahodovou zásobou, už jsem jsem měla jasno - jahody se zapečou pod voňavou drobenkou. A na nich se rozteče zmrzlina a přes to vlak nejede! :-)


Potřebovala jsem:

krambl:

misku jahod, 2 hrušky, šťávu z půlky citronu, asi třetinu hrnku třtinového cukru, balíček vanilkového cukru, půl hrnku ovesných vloček, třetinu hrnku celozrnné mouky, zhruba 4 lžíce másla, lžičku skořice

Jahody jsem společně s hruškama nakrájela a vsypala do zapékací mísy, zakapala citronovou šťávou a promíchala s troškou cukru. Potom jsem si ze zbytku surovin připravila drobenku - smíchala jsem ovesné vločky, mouku, cukr, skořici a máslo - když bylo potřeba, přidala jsem podle potřeby třeba ještě trochu vloček nebo másla. Zkrátka aby žmolenka měla tu správnou drobivou konzistenci. Pak jsem jí zasypala ovoce a dala na 200° zapéct asi na 10-15 minut, než drobenka zezlátla a ovoce pustilo báječnou sladkou šťávu.

zmrzlina:

2 bílky, 200 g bílého jogurtu, 1 plechovka salka

Ve vodní lázni jsem vyšlehala bílky. Odstavila jsem z plotny, nechala trochu vychladnout a pak k bílkům po lžičích přimícháváala jogurt. Na závěr jsem přidala plechovku sladkého kondenzovaného mléka a vlila do zmrzlinovače. Bez něj se dá ale taky obejít bez problémů - stačí směs vlít do nádoby, šoupnout do mrazáku a každou hoďku promíchat, aby se nevytvořily ledové krystalky a tak za 4 hoďky je namraženo...


No a musím Vám vyprávět, jak se ovocná chuť, které vévodí ty báječné jahody, společně s drobenkovou parádou skvěle se studenou zmrzkou doplňují? Bylo to fakt bezva. Jen ty fotky nejsou zrovna nic moc. To je tak, když nesu ještě horký krambl z trouby právě vytažený společně se zmzkou na stůl návštěvě a u toho si dělám zastávku na podlaze terasy pro jednu rychlou fotku - ideální hostitelka prostě :-D No a přeci nejde nejde o úplně nejfotogeničtější dezert... Ale pro mě je to jednoznačný letní dezertový favorit! :-) Protože takhle večer při grilovačce... Nebo po ránu ke snídani.... Nebo nejlíp obojí zároveň :-)

7 komentářů:

  1. Noooo kdyby tam byl místo jahod tvaroh...........:D

    OdpovědětVymazat
  2. Aaach! Co mi to děláš? Hned bych si dala.

    OdpovědětVymazat
  3. Mňaaaam :) Na tohle bych se vážně neměla dívat před spaním, ještě si poslintám polštář :D

    OdpovědětVymazat
  4. I sended you a request on hidden note on FB

    OdpovědětVymazat
  5. Bylo to výborný, dělali jsme doma hnedka tři várky. :-D :-) hrozně mi to chuťově připomnělo trdelník :-)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!