čtvrtek 19. června 2014

Tartaletky s jahodami a krémem z bílé čokolády

Jahodová sezona bude za chvíli pryč. Fňuk. Už žádné košíky plné voňavých jahod. Žádné dumání co s kily tohohle báječnýho ovoce. Sakra práce. A já s nimi letos vyvařovala, co šlo. A posloužily mi i na jedno slavnostní pečení. S přítelem jsme oslavily výročí, takže to chtělo nějakou parádu k odpolední kávičce. A že on tak miluje bílou čokoládu, tak pod jahodovou parádou nemohla chybět i jemná čokoládová pěna.... Mimochodem tartaletky jsem si tak oblíbila, že neuplynul ani týden a já je pekla znovu. Tentokrát jimi obdarovala mého tatínka. No ale to je fuk. Poslední, co Vám o těhlech tartaletkách musím prozradit, je rozhodně to, že jsou nejen celkem fešný, ale taky zatraceně dobrý :-)



potřebovala jsem (na 2 porce - pro koláčovou formu stačí suroviny vynásobit dvěma):

těsto: 90 g hladké mouky, 50 g cukru, 10 g kakaa, 50 g másla, 1 lžíce studené vody

krém: 100 g bílé čokolády, 1 vejce, 100 ml šlehačky

+ jahody


Mouku, kakao, cukr a kousky másla jsem rukama vypracovala v hmotu připomínající drobenku. Pak jsem přidala ždibek vody a vypracovala kompaktní těsto, které jsem uložila asi na 20 minut do lednice. Potom jsem jej rozdělila do dvou malých formiček a dala péct na 180° asi na 10 - 15 minut a nechal zchladnout.

Mezitím jsem si připravila krém. Rozpustila jsem si čokoládu a nechala ji mírně vychladnout. Potom jsem do ní vmíchala žloutek. Stranou jsem si umíchala z bílku sníh a ze smetany pevnější šlehačku. Potom jsem už jen všechny tři složky spojila opatrně dohromady a vlila na zchladlé těsto a uložila do lednice - nejlépe přes noc, aby těsto zkřehlo. Před podáváním jsem tartaletky už jen dozdobila plátky jahod.


A musím ještě něco dodávat? :-)))

Tímto končím vypruzování s jahodami hned ve třech článcích za sebou.... Jak jste s jahodami naložili letos Vy? :-)

5 komentářů:

  1. Měla by sis dát výstrahu, že je to nebezpečné číst večer. Hned bych šla luxovat do lednice, naštěstí je ale o patro níž. :-D Vypadá to famozně a určite i tak chutná. Asi to budu muset vyzkoušet!!! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Teda, to je krása :) !Jsi moc šikovná !

    OdpovědětVymazat
  3. Doporučuji jahody potřít rozehřátým jahodovým džemem :-) Jsou pak krásně lesklé a neosychají.

    OdpovědětVymazat
  4. vies co ja som taky jahodovy maniak, ze tento rok som zjedla asi 4kg uplne len tak..proste len umyte jahody :)

    Pozyvam na letnu Sally Hansen giveaway, tu: http://www.biancaprincipessa.blogspot.sk/2014/06/letne-rozdavanie.html

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!