pátek 8. března 2013

Hnědnu

... a tahám ze své skříně nahnědlé oblečky a hlavně doplňky jeden za druhým. Nevím, nevím, jestli za to nemohou tyhle botky, které se mi zdají tak akorát do tohohle nerozhodného období mezi mrazivými rány a konečně i teplejšími dny. Takže si v nich opět vyšlapuji v různých kombinacích, třeba jako je právě tahle. Mimo nich jsem sáhla i po novém obalu na tablet a začala ho vydávat za kabelku. S tím záměrem jsem si ho taky pořizovala, zdálo se mi to jako bezva příležitost spojit příjemné (nová mini kabelka) s užitečným (tolik potřebný obal - tahat tablet v kosmetické taštičce nebo v kouscích molitanového obalu nebylo zrovna nejideálnější, no :-D)

halenka - Reserved, vesta - second hand (Primark), obal na tablet - Stradivarius, gatě - Tchibo, boty - CCC, uzel na krk - House, náušnice pírka - Orsay, podkolenky - H&M

Jo a ženy, všechno nejlepší! :-) 

čtvrtek 7. března 2013

Fešácký chléb plný sušených rajčat

To probouzející jaro ve mě budí mnoho pozitivních pocitů, do lenivého těla mi tryská plno nové energie a poňouká nové nápady. A jedním z toho byla i hrozná chuť upéct domácí chléb a přidat do nich plno sušených rajčat. Vždycky jsem měla za to, že je nesnáším, ale nedávno jsem jim dala druhou šanci a vida - oni mi vlastně ve skutečnosti chutnají :-D No nic, takže takový chlebík, který je navíc krásně vláčný a voňavý, je přesně to pravé blaho k odpolední sváče zalité sluncem.


Inspirace receptem na apetitonline.cz

Potřebovala jsem:
250 g celozrnné pšeničné mouky, 80 g hladké bílé pšeničné mouky, 120 g pohankové mouky (ta může být normálně nahrazena bílou hladkou, já ji jen chtěla dodělat), 300 ml vlažné vody, balení sušeného droždí, lžíce soli, lžíce cukru, pár lístků rozmarýnu, 3 lžíce parmazánu, 90 g sušených rajčat, 3-4 lžíce oleje z rajčat, pár plátků šunky (opět není nutná)

Část vody jsem smíchala s lžicí mouky, cukrem a droždím, promíchala a nechala na teplejším místě vzejít kvásek (než se na povrchu začaly tvořit bubliny - asi čtvrt hoďky). Mezi tím jsem si připravila všechny mouky, promíchala se solí, strouhaným parmazánem a pak přidala kvásek a přilévala vodu a olej z rajčat a vytvořila tuhé těsto, do kterého jsem přidala na závěr pokrájená sušená rajčata, rozmarýn a šunku. Pak jsem mísu s těstem přikryla utěrkou a nechala kynout asi hoďku. Potom jen nakynuté těsto přemístila do olejem vymazané silikonové formy a šoupla do vyhřáté trouby na 200° péct asi půl až třičtvrtě hodinky.


Já se musím přiznat, že to byla má první zkušenost s poctivě hňoucaným klasickým chlebem  a hodnotím ho velmi nadšeně. Druhý den jsem si na něm pochutnávala ve škole ke svačině a chléb byl pořád krásně měkký a vláčný. 

úterý 5. března 2013

Holiny a perly

Slunce v očích, pomalé loučení s huňatou a hřejivou výbavou a ranní mrznutí uší a rukou (protože jaro přece kráčí přímo naproti, a tak už je přece zbytečné tahat hučku nebo rukavice, že jo :-D). A mě napadají takové prapodivnosti jako vzít si holiny a krk si ověsit perličkami a tvářit se jako děsný slušňák, když si košili zapnu až ke krku... Aby mě pak spolužák mohl uvítat slovy "jeeežiš, já myslel, že je to nějakej kluk - ten límec a ten svetr...". No nic, svůj zřejmě pánsky vypadající svetr jsem lapila ve slevovém stojanu v Tezenis při mých toulkách Prahou a musím říct, že mě berou hlavně ty knoflíky záda zdobící (takže na vás zadek fakt nevystrkuju naschvál! :-D)

svetr - Tezenis, sukně - NY, boty - Reserved, kabelka - H&M, puntíkatý šátek - vietnamci

No a já Vám posílám večerní zamávání a přání krásného dne :-)

pondělí 4. března 2013

Lívance z červené čočky

To si jednou takhle jedu už před obědem ze školy ve vlaku plném důchodců (kdo jiný by se taky harcoval osobákem po vesnicích o půl dvanáctý, že jo :-D) a kručí mi v břiše, protože sváču už jsem ze samé nudy zchramstla už ve škole. "Už jsem dlouho neměla čočku", vzpomínám. "Šla by z čočky upéct buchta? No co by ne, když to jde z fazolí..." (tahle bláznivá myšlenka mě naštěstí záhy opouští). No, od buchty jsem se dostala k palačinkám, od nich k lívancům a mám to - uvařím si čočkové lívance!


Na 2 porce jsem potřebovala:
asi hrnek červené neloupané čočky, vodu na podlití, 2 vejce - žloutky a bílky zvlášť, 2 lžíce celozrnné mouky, pár plátků libové šunky, kousek jarní cibulky

Čočku jsem nasypala do hrnce, zalila vodou a nechala asi 20-30 minut vařit do měkka. Pak jsem ji slila, mírně "mixla", aby bylo těsto více "pastovité" a přidala šunku, jarní cibulku, mouku a žloutky. Z bílků jsem si vyšlehala sníh a přidala do směsi. Na kapce oleje jsem pak s malým lívancovým pomocníkem opékala malé placičky z obou stran.


A pochutnávala jsem si na nich společně s trochou salátu, přítel si k nim třeba vzal kyselý okurek a hořčici (a ještě se dožadoval párku :-D). Nebála bych se je podávat třeba jako celkem efektní přílohu třeba k rybě nebo si k nim prostě uvařit hladkou bramborovou kaši (či jinou zeleninovou), zkrátka co Vás jen napadne. Mě moc chutnaly jen tak, sami o sobě... A jsem zvědavá, jestli byste na něco takového dostali taky takovou chuť jako já? :-)

neděle 3. března 2013

Krajkové plesání

Letošní plesová sezóna má už dost možná leckde to nejlepší za sebou, pro mě však teprve včera započala. No huráá, vyvedla jsem totiž na parket krajkové šatky, které jsem si pořídila celkem nedávno a zatím na ně jen zírala jako na svatý obrázek na ramínku. A taky jsem si konečně mohla drápy i pusu přetřít na rudo, lopotit se s kulmováním hřívy, ošprejchnout se svátečním parfémem a vyrazit vrtět bokem na parket, očumovat vkusné či nevkusné kreace, na báru se potkávat s Jendou Becherem, v tombole vyhrát velký kulový a zkrátka strávit príma večer. Co Vy a plesy? :-)

šaty, kabelka - Orsay, náušnice - I am, rtěnka - Alverde kolekce black&red 

pátek 1. března 2013

Sladká rána snídaňová

Snídaně? Jedině na sladko (vyjma občasných podivných chutích zahnaných většinou míchanými vajíčky). Mimo to by takový ideální start dne měl být i v cuku letu připravitelný, s minimem zašpiněného nádobí a hlavně po chuti mému mlsnému jazyku! A že jsem si v posledních ránech zase dopřávala skvělých dobrot, zvu Vás na ně též se mnou :-)

Švestkovo-čokoládová kaše sypaná kokosem

Ovesné kaše jsou pro mě naprostým základem a na snídaňovém repertoáru se objevují velmi často. Nedávno jsem však zkusila kombinaci pár jednoduchých surovin, který mám fakt ráda a skvělá bašta byla na světě.

Připravila jsem ji půl na půl z jemných ovesných vloček a krupice a díky tomu byla kaše krásně jemná. Přidala jsem čtvereček hořké čokolády, trochu kakaa, sušené švestky, rozmačkaný banán a navrch posypala kokosem.

Kokosové lívance

Všichni dobře víme, že stačí začít ráno voňavými teplými lívanci a den je hned o několik odstínů růžovější, ne? :-)

Těsto jsem si připravila z rozmačkaného banánu, půl lžičky kypřícího prášku, vejce, asi dvou lžic celozrnné mouky, stejného množství kokosu a podle potřeby jsem těsto doředila mlékem. Na talíři jsem si lívance jen dozdobila bílým jogurtem a datlovým sirupem.


Ovocné smoothie a vše tomu podobné

Mixuju, mixuješ, mixujeme - aneb ponorný mixér ohulím na plné kule a do sklenky sázím všechno oblíbené ovoce do přijde pod ruku. Základem je většinou banán, pak už přidávám klidně i trochu směsi lesního ovoce nebo jahod z mrazáku či nějakou tu sušenou slívu, ředím mlékem, bílým jogurtem nebo přidám i třeba trochu tvarohu - lžičkou se to taky dobře "bagruje" :-) A nedávno jsem i vyzkoušela oranžové mrkvovo-pomerančové smoothie na poňouknutí od Lucky z delicious blogu a to je vám panečku báječný start dne!


Když je napečeno

A jak se to panečku vstává, když si hned po zazvonění protivného budíku vzpomenete, že v kuchyni vlastně vyčkává upečená voňavá buchta z včerejšího odpoledne... To vyskočím jako čamrda a upaluju si ji zbagrovat společně s porcí bílého jogurtu nebo hrnkem mléka se skořicí. Variant je jistě nespočetně, já v poslední době zatoužila po letně vonícím tvarohovém koláči, který jsem Vám ukazovala už vloni a málem bych zapomněla, jak moc dobrý byl  - úplně mě jím oválo jaro :-)


A co jste dnes posnídali Vy? :-)

středa 27. února 2013

Hříva neumravněná

Z hned několika prostých důvodů jsem se rozhodla, že přeskočím ukazování nových úlovků za poslední měsíc, jak jsem to dříve dělávala. Za prvé jsem vše pořídila ve slevách, leckdy už dost přebraných, za druhé jsem jen prostě a jednoduše líná vše do kupy fotit a za třetí snad ani sama radši nechci vidět to vše pohromadě, ještě bych se musela zhrozit. No prostě a jednoduše, chtěla jsem tím vším říct, že jednotlivé úlovky Vám stejně ukazuji postupně, jako dnes tenhle príma svetr, na který jsem natrefila v Reserved za stopade a hned ho popadla,  nemohla jsem těm proužkům absolutně odolat, i když je celkem dost volný,. Ale mě to vůbec neva, hned jsem ho samozřejmě zastrčila do gatí, jak je mým dobrým zvykem. A myslím, že bohatého užití pro něj najdu i ve dnech teplejších. Jen omluvte mou neumravněnou hřívu, to ten neřád vítr!

svetr, přívěsek - Reserved, kabelka - Six, hodinky - hodinky-365.cz, džíny - NY, boty - CCC

A já letím na vlak, páááá!