pondělí 23. dubna 2012
Cuketový nákyp
I když ještě není to správné cuketové období, kdy zuřitý pěstitelé odnášejí tyhle zelené dobroty domů po kilech, nezabrání mi to v tom, si z ní i tak něco ukuchtit. Zrovna nedávno se nám dvě taková malé cuketky schovávaly v lednici a já přemýšlela, co s nimi vyvedu. Trochu jsem zaimprovizovala, naházela vše do jedné mísy, tak jak to mám nejraději a za chvíli už se mohlo baštit. Postup byl následující...
Na menší zapékací mísu jsem potřebovala: dvě menší cukety, kousek tvrdého sýra, pár plátků libové šunky, dvě lžice celozrnné mouky (či jakékoli jiné), tři vejce, majoránku, sůl, pepř.
Cukety jsem nastrouhala na hrubo a nasolila. Nechala chvíli "vyplakat" a přebytečnou vodu z nich vymačkala a slila. Přidala nastrouhaný sýr, pokrájenou šunku, 3 vejce, 2 lžice celozrnné mouky a ochutila lžičkou majoránky a trochou pepře. Směsí jsem naplnila formu vyloženou pečicím papírem a pekla ve vyhřáté troubě asi na 180 ° zhruba 30 minut, než povrch nákypu krásně zezlátl.
Toť vše, zase snadné jako facka a o nic delší, než by rychlý oběd měl být. Já sama jsem si docela pošmákla a kupodivu se ke konzumaci bez řečí přidali i další členové naší domácnosti. Měl by úspěch i v té Vaší? :-)
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
miluju cuketu, a prakticky z uplně stejných surovin jako tvůj nákyp dělám cuketové placičky na troše olivového oleje :) někdy přidávám místo šunky houby :)
OdpovědětVymazathm, cuketu mám moc ráda a tohle vypadá opravdu luxusně, takže to asi vyzkouším :-))
OdpovědětVymazatAhoj :) nominovala jsem tě za tvůj pěkný blog na Versatile Blogger Award, můžeš sama také nominovat nějaké bloggery :)
OdpovědětVymazatPěkný den
mňam zbožňujem ho aj keď my ho robíme trošíčku inak
OdpovědětVymazatnic podobného jsem ještě nezkoušela, ale taková osmažená či opečená cuketa je naprostá bomba :)
OdpovědětVymazatMmm, mňam! My s M. jsme si zvykli občas nahrazovat cuketou právě brambory (třeba cuketové hranolky jsou vynikající), takže bych si tuhle specialitu z fleku dala :) Moje maminka si ráda dělá i cuketové řízky, těm jsem ale nikdy nějak nepřišla na chuť - ale když o tom tak přemýšlím, pravděpodobně bych teď zvládla spořádat i je :D
OdpovědětVymazatMamka tohle pekla taky, když jsme se v zásobách cuket od babičky topili, nakonec jsme ale přešli jen k samotné pečené osolené cuketě potřené česnekem(taky skvělý). Ale tohle je taky lahodný, ještě jsme dělali něco podobnýho se zelím (prý zelňák či co) nebo z brambor.
OdpovědětVymazatcuketový nákyp děláme taky, občas to obměníme s bramboráčky nebo cuketou na grilu. :) je to báječné!
OdpovědětVymazatVypadá dobře a dostala jsem hlad. :D Já dělám z cukety bramboráky a mám jí ráda i jen tak grilovanou. Doma by se to určitě setkalo s kladnou odezvou. Takže díky za tip! :)
OdpovědětVymazatBabča ho dělá také a můžu se po něm vždycky utlouct!!! :)
OdpovědětVymazatjá ti ani nevím, jestli mám cuketu ráda...je to taková divná zelenina :D zkusím tenhle recept a pak se rozhodnu :D
OdpovědětVymazatJak cuketu nemusím, tak tohle vypadá dost dobře ;) Seš prostě kuchtík náš :)
OdpovědětVymazatPrávě to peču (pus mínus)..:-)
OdpovědětVymazatVčera jsem ho dělala, byl moc dobrý :) Mám ráda tyto jednoduché recepty.
OdpovědětVymazat