pondělí 23. dubna 2012

Cuketový nákyp


I když ještě není to správné cuketové období, kdy zuřitý pěstitelé odnášejí tyhle zelené dobroty domů po kilech, nezabrání mi to v tom, si z ní i tak něco ukuchtit. Zrovna nedávno se nám dvě taková malé cuketky schovávaly v lednici a já přemýšlela, co s nimi vyvedu. Trochu jsem zaimprovizovala, naházela vše do jedné mísy, tak jak to mám nejraději a za chvíli už se mohlo baštit. Postup byl následující...

Na menší zapékací mísu jsem potřebovala: dvě menší cukety, kousek tvrdého sýra, pár plátků libové šunky, dvě lžice celozrnné mouky (či jakékoli jiné), tři vejce, majoránku, sůl, pepř.


Cukety jsem nastrouhala na hrubo a nasolila. Nechala chvíli "vyplakat" a přebytečnou vodu z nich vymačkala a slila. Přidala nastrouhaný sýr, pokrájenou šunku, 3 vejce, 2 lžice celozrnné mouky a ochutila lžičkou majoránky a trochou pepře. Směsí jsem naplnila formu vyloženou pečicím papírem a pekla ve vyhřáté troubě asi na 180 ° zhruba 30 minut, než povrch nákypu krásně zezlátl.

Toť vše, zase snadné jako facka a o nic delší, než by rychlý oběd měl být. Já sama jsem si docela pošmákla a kupodivu se ke konzumaci bez řečí přidali i další členové naší domácnosti. Měl by úspěch i v té Vaší? :-)

14 komentářů:

  1. miluju cuketu, a prakticky z uplně stejných surovin jako tvůj nákyp dělám cuketové placičky na troše olivového oleje :) někdy přidávám místo šunky houby :)

    OdpovědětVymazat
  2. hm, cuketu mám moc ráda a tohle vypadá opravdu luxusně, takže to asi vyzkouším :-))

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj :) nominovala jsem tě za tvůj pěkný blog na Versatile Blogger Award, můžeš sama také nominovat nějaké bloggery :)
    Pěkný den

    OdpovědětVymazat
  4. mňam zbožňujem ho aj keď my ho robíme trošíčku inak

    OdpovědětVymazat
  5. nic podobného jsem ještě nezkoušela, ale taková osmažená či opečená cuketa je naprostá bomba :)

    OdpovědětVymazat
  6. Mmm, mňam! My s M. jsme si zvykli občas nahrazovat cuketou právě brambory (třeba cuketové hranolky jsou vynikající), takže bych si tuhle specialitu z fleku dala :) Moje maminka si ráda dělá i cuketové řízky, těm jsem ale nikdy nějak nepřišla na chuť - ale když o tom tak přemýšlím, pravděpodobně bych teď zvládla spořádat i je :D

    OdpovědětVymazat
  7. Mamka tohle pekla taky, když jsme se v zásobách cuket od babičky topili, nakonec jsme ale přešli jen k samotné pečené osolené cuketě potřené česnekem(taky skvělý). Ale tohle je taky lahodný, ještě jsme dělali něco podobnýho se zelím (prý zelňák či co) nebo z brambor.

    OdpovědětVymazat
  8. cuketový nákyp děláme taky, občas to obměníme s bramboráčky nebo cuketou na grilu. :) je to báječné!

    OdpovědětVymazat
  9. Vypadá dobře a dostala jsem hlad. :D Já dělám z cukety bramboráky a mám jí ráda i jen tak grilovanou. Doma by se to určitě setkalo s kladnou odezvou. Takže díky za tip! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Babča ho dělá také a můžu se po něm vždycky utlouct!!! :)

    OdpovědětVymazat
  11. já ti ani nevím, jestli mám cuketu ráda...je to taková divná zelenina :D zkusím tenhle recept a pak se rozhodnu :D

    OdpovědětVymazat
  12. Jak cuketu nemusím, tak tohle vypadá dost dobře ;) Seš prostě kuchtík náš :)

    OdpovědětVymazat
  13. Právě to peču (pus mínus)..:-)

    OdpovědětVymazat
  14. Včera jsem ho dělala, byl moc dobrý :) Mám ráda tyto jednoduché recepty.

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!