pátek 13. dubna 2012

Jablko-kuskusový nákyp

Krásný den, mí drazí!

Dnes mezi Vás přicházím s dalším receptem, kterým jsem se tentokrát inspirovala u Cler a mírně si ho poupravila. To nic nemění na tom, že je to moc dobrá rychlovka, která poslouží jako jednoduchý oběd, večeře nebo i snídaně. A nejlepší na tom je, že pokud náhodou zbude, druhý den ho lze vzít i jako fajn sváču do práce nebo do školy, protože studený není o nic méně dobrý.

Na menší zapékací misku jsem potřebovala zhruba: 150 g kuskusu, 300 ml mléka, skořici, javorový sirup, 3 lžíce ovesných vloček, 2 vejce, trochu másla na vymazání, k podávání navíc bílý jogurt a povidla


Kuskus jsem zalila horkým mlékem a nechala podle návodu pod pokličkou v hrnci "nabobtnat". Mezi tím jsem si nastrouhala asi 3 větší jablka. Poté vše promíchala společně se skořicí, ovesnými vločkami, vejci a trochou javorového sirupu. Směsí jsem naplnila zapékací misku vymazanou máslem a vysypanou ovesnými vločkami. Navrch ještě pokapala sirupem a pekla ve vyhřáté troubě asi na 180° asi 30 minut než povrch zezlátl, ale nákyp byl stále vláčný.

Výsledek chutí trochu připomíná rýžový nákyp, který mimochodem bytostně nesnáším na rozdíl od této verze. A osvědčilo se mi podávat ho s trochou bílého jogurtu a maminčinými skvělými povidly.


A tak mimochodem, co se u Vás bude vařit o víkendu? :-)

20 komentářů:

  1. uhm...tak to vypadá dobře! škoda, že moc nejsem na sladký, ale možná by se to dalo udělat i na slano se zeleninkou, co... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě, se zeleninou je to taky super, ani by se to nemuselo zapékat :-)

      Vymazat
  2. Tak kuskus jsem ještě nikdy neochutnala a o javorovým sirupu jsem si myslela že je jen v amerických filmech :D - to ho prodávají normálně v obchodech?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak já tě někdy pozvu, jo? :-) jinak javorový sirup kupujeme nejčastěji třeba v DMku, ale mají ho normálně i třeba v Tescu nebo tak :-)

      Vymazat
  3. Mmm, to vypadá dobře. Určitě vyzkouším. :) A jak psala Lucia, určitě bych to zkusila na slano se zeleninou a sýrem.

    OdpovědětVymazat
  4. mě se snad ještě nikdy nepovedlo uvařit kuskus správně :D

    OdpovědětVymazat
  5. Tak tuhle "pochoutku" jsem okusila, když jsem pracovala v dět.domově...ta tvoje je určitě lepší, ale tam se to moc nedalo...:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já třeba takové ty rýžové nákypy ze školních jídelen taky úplně nesnáším, ale když jsem to pak zkoušela doma, tak to bylo něco úplně jiného... :-)

      Vymazat
  6. Vypadá to skvěle :).

    http://my-colorful-kingdom.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  7. miluju kuskus určitě vyzkouším

    http://barbuchachacha.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  8. rýžové nákypy taky nesnáším, ale kuskus naopak miluju, a už dlouho se ho chystám zkusit i takhle nasladko:))
    .

    OdpovědětVymazat
  9. jeee ty ses inspirovala to je supeer :))) To ja zase ryzovy nakyp bytostne miluju, jen mi ho ve skolnich jidelnach mirne zhnusily. Kadopodane tvuj vypada bajecne, muj ma nejakou oranzovou barvu oproti tvymu :D Co se u nas bude varit o vikendu? Vypada to na testoviny :D Za to ted je v troube pizza uaaa :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. však ty Tvé recepty jsou super, tenhle slavil úspěch i mezi ostatními strávníky :-) já mám rýžový nákyp taky právě zhnusený jídelnami, když si představím, jak to vždycky rozmáčely tím švestkovým kompotem, fuj :-D Tak si nech chutnat :-)

      Vymazat
  10. kuskus jsem na sladko ještě nikdy nejedla, ale na slano mi chutnal :))
    takže, řeknu mamce, jestli by se o tohle nechtěla někdy pokusit .. :D ,)

    OdpovědětVymazat
  11. kuskus je hrozne fajn mňamka, ktorú môžem na všetky spôsoby. takže teri,zase raz ďakujem za tip na recept a zase si mi narobila chúťky! :)

    OdpovědětVymazat
  12. tak ono to i lehce vypada jako kolac :D jahudkovy s drobenkou treba, mnam :D

    OdpovědětVymazat
  13. super, kuskus miluju, což mi připomíná, že miluju i rýži, tak si možná udělám rýžový nákyp. :)

    u nás se dnes dělají lívance a zítra máme plněné knedlíky se zelím. ;) ♥

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!