pondělí 2. dubna 2012

Mrkvovo-čočková polévka s chilly

Zdravím Vás!

Sluníčko stále nikde, energie se nedostává a navíc začínám mít zase pořádně zmrzlé nohy i ruce. Čas jako stvořený na talíř horké polévky. A zrovna tahle patří k mým oblíbeným, zahřeje, příjemně pálí na jazyku, ale je i lehká, takže si jí dopřávám po celý rok včetně horkého léta. Pokaždé se při její přípravě trochu utrhnu z řetězu a postupuji pokaždé trochu jinak, jak se mi zrovna zachce, ale tentokrát jsem se snažila krotit a celý postup pro Vás opět zdokumentovat.... Uznávám, food styling není zrovna má silná stránka, věřte, že bych Vám stokrát raději dala přímo ochutnat :-)


Zhruba na 3 porce potřebujeme: půl hrnku červené čočky, dvě menší mrkve, sušenou chilly papričku, trochu mléka, zeleninový vývar


Na trošce oleje chvilku osmahneme nastrouhanou mrkev a přidáme čočku. Zalijeme asi 1 litrem vývaru (nebo vodou a rozpustíme kostku) a necháme vařit cca 10 minut, než čočka změkne. Mezi tím si v hmoždíři rozdrtíme sušenou chilli papričku (nebo použijeme již nadrcenou).

Polévku částečně rozmixujeme, aby se zahustila, ale zároveň v ní zůstala nějaká textura. Podle konzistence naředíme mlékem a necháme ještě chvíli povařit a dochutíme. Já si jí dávám třeba se zapečeným toustem.


A co Vy, máte rády polévky? Však přece víte, jaký je polívčička grunt a co se stane s tím, co jí nejí! Alespoň mě to babička nezapomínala připomenout a asi proto také nejsem žádný špunt :-)

8 komentářů:

  1. vypadá moc lákavě :) polívky mám nejradši krémové - hlavně brokolicovou a dýňovou, akorát teď není dýňová sezona a nemůžu je nikde sehnat :(
    moje babička říkala, že po polívce se hezkne:DD

    OdpovědětVymazat
  2. No tak já jsem asi jedla za mlada málo polévek.. :D :) Jinak vypadá moc dobře! Navíc v ní je čočka a tu já ráda, mňam! :) A na nějakej food styling prď, kdo by se s tím páral, stejnak to skončí v žaludku! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Hm, závidím lidem, co doma mají ponornej mixér:D
    Já polívky miluju a uvítám další recepty.
    Nejradši dělám hrachovou, čočkovou, knedlíčkovou a vývar s celestýnskými nudlemi.

    OdpovědětVymazat
  4. parádní polívčička, navíc pro takovou milovnici, jako jsem já! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Miluju čočku, asi to hned ve středu zkusím!!!

    OdpovědětVymazat
  6. Já mám polévky moc ráda. Škoda že na intru nejsou bůhvíjaké, ale od maminky to je vždy dobrota! Taková domácí hrachová, nebo hovězí vývar, mmm. A jeden čas jsem milovala květákovou. Jen mi moc nechutná kmínová s vajíčkem nebo cibulačka, jinak cokoliv můžu :)

    OdpovědětVymazat
  7. zajímavá kombinace, škoda, že ted nemám na vaření vůbec čas, takhle mi jen děláš chutě! :D

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!