neděle 6. května 2012

Crumble s jablky a malinami

"Krambl" byl jeden z receptů, které jsem chtěla už dlouho vyzkoušet. A když se snoubilo volné odpoledne, chuť na sladké a vanička čerstvých malin a pár jablek, otevřela jsem kuchařku, hledala recept, abych si to pak stejně udělala tak trochu po svém. Bílou mouku jsem totiž nahradila ovesnými vločkami, vynechala sušenky a pokrátila množství cukru, abych si po spořádání skoro celé várky nemusela připadat tak provinile. Omluvte mou neskromnost, ale musí jít stranou, když Vám chci říct, že jsem se oblizovala až za ušima. Máte rádi ovocný koláč s drobenkou? Tak si odmyslete to přebytečné těsto, zbyde jen ta dobrota v podobě ovoce a drobenky - jedním slovem crumble a druhým dobrota :-)


Na menší zapékací misku jsem použila: 5 jablek, pár čerstvých malin, lžičku skořice, pár kapek vanilkového extraktu, asi 80 g másla, půl šálku ovesných vloček, 3/4 šálku celozrnné pšeničné mouky, půl šálku třtinového cukru


Pokrájená jablka jsem smíchala s malinami, skořicí, vanilkovým extraktem a trochou cukru a směsí vystlala zapékací misku. Ze zbytku surovin jsem tvořila drobenku - rukama prohnětla povolené máslo, mouku, cukr a vločky, které od oka přidávala tak, aby vznikla požadovaná hrudková konzistence. Přesypala na ovoce a šup s tím do vyhřáté trouby péct tuhle dobrotu na 200° asi půl hodinky než je povrch křupavý a zlatavý a ovoce pustí sladkou šťávu.


Tenhle britský recept se na ostrovech často podává prý se sladkou vanilkovou omáčkou, tím jsem se však neinspirovala, spíš jsem okusila nejdřív samotné nebo doplněné bílým jogurtem, který směs ještě krásně zvláčnil a doplnil slaďoučké ovoce. Mám jen jednu špatnou zprávu, nedovedu Vám totiž říct, jak chutná studený, protože jsme se do něj pustili hned po upečení tak vehementně, že prostě vychladnout nestačil. A co se receptu týče, fantazii se meze určitě nekladou, stačí použít nějaké šťavnaté ovoce, klidně víc druhů dohromady, určitě to nebude na škodu. A do drobenky se určitě hodí i rozdrobené sušenky, oříšky nebo jí třeba ochutit skořicí nebo vanilkou.

Co říkáte, okusíte? Já jsem si jistá, že pokračování tohohle rychlého a lehkého dezertu na sebe u nás nenechá dlouho čekat.

28 komentářů:

  1. Miluju tvoje recepty, máme stejné chutě :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Áaaaa, jsi má nejoblíbenější kuchařka a pekařka v jednom! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to úplně úžasně! Děkuju za recept:))

    OdpovědětVymazat
  4. To vypadá naprosto božsky! ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
  5. Ježiš, mňaaaam, já se na to snad vrhnu místo učení... takže to kdyžtak svedu na tebe, až zkouška nevyjde :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Páni, vypadá to vážně úžasně! Přines mi kousek! :D :)

    OdpovědětVymazat
  7. to je přesně to, co teď potřebuju!!! nevadí mi ani to těsto, ale tohle prostě vypadá božky! skromnost stranou, jsi prostě dobrá! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky zkousnu koláč i s těstem, ale když být nemusí, o to líp :-) Díky Ti :-)

      Vymazat
  8. hm, tak to vypadá hooodně dobře! :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak o tomhle slyším úplně poprvé.Děkuji za inspiraci,recept,v brzké době určitě vyzkouším.Vypadá to totiž mooc dobře :-)

    www.czechblondyn.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pokud zkusíš, tak dej vědět, jak šmakovalo :-)

      Vymazat
  10. á ňam ňam :) to snad hned zítra udělám, miluju crumble, ale nikdy sem ho doma nezkoušela

    OdpovědětVymazat
  11. o tomhle receptu jsem ještě nikdy neslyšela..jsem to ale kuchařka! :D vypadá to moc dobře, a drobenku mám ráda...když jsem byla menší tak jsem ji tajně z koláčů dloubala :D ( no dobře, dělám to i teď haha :D )

    OdpovědětVymazat
  12. Mnammi, mnammi.Vypadá to dobře, mně by se to takhle nepovedlo)
    xoxo T.
    http://dreamaboutflowers.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  13. hmm .. vypadá to hodně dobře!))

    OdpovědětVymazat
  14. Mňam, dala bych si hned. Určitě vyzkouším. ;) Jsi fakt šikulka a že vzkazuji příteli, ať si tě hledí, protože druhou takovou hned tak nenajde. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :-) To on dělá, je zlatý a podstrojování dobrot si jen zaslouží :-)

      Vymazat
  15. Téro, ty jsi prostě úžasná! Nechtěla by sis mě náhodou vzít? Ty budeš vařit a já jíst :D ♥

    OdpovědětVymazat
  16. Jste tak milí, děkuji. Pokud recept vážně někoho inspiruje k vyzkoušení, tak je mi to vážně tou největší poctou a dejte určitě vědět, jak se dílo zadařilo a jestli šmakovalo :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Mňáááááááááááááááááááám! ♥ Nemám slov, Terezko.

    OdpovědětVymazat
  18. Dnes som sa nechala inšpirovať, ešte je síce v trúbe, ale vonia do slova a do písmena famózne! už aby to bolo, mňam :DDD

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!