čtvrtek 14. června 2012

Výroční cheesecake

Dnes jsou tomu dva roky, co jsme s mým drahým spolu a to se sluší náležitě oslavit! V úplných začátcích jsme dokonce slavili každý společný týden, později se alespoň drobnostmi obdarovávali každý měsíc, když kalendář ukazoval čtrnáctku. Ale ono je stejně jedno, kolik dárků si dáme nebo kdy zajdeme na večeři, každý den strávený s ním je pro mě jedna velká oslava každá chvíle výjimečnou....

Ale dost rozjímání, chtěla jsem Vám ukázat, co jsem si pro svého mlsouna připravila. Dlouho jsem přemýšlela, jakou sladkost zvolit, procházela jsem všechny možné recepty a hledala ten nejúžasnější a nejideálnější dort. Ale nakonec jsem skončila u cheesecaku, protože přítel je jeho VELKÝM milovníkem. Ale čím ho ozvláštnit... Nutellu by zvládl sníst na posezení, tak jsem si řekla, že mu to potěšení dopřeji a připravila pro něj nutellový "cheesecake". Proč ty uvozovky? Nepoužila jsem žádný krémový sýr, který je pro tenhle americký dezert typický, ale nahradila ho tvarohem. A nemyslím si, že by to receptu nějak zvlášť uškodilo.

Použila jsem: 2 tučné tvarohy, 1 odtučněný tvaroh, 200 ml smetany ke šlehání, 1 balení 400gramové nutelly, nugátovou čokoládu, 3 vejce, 200 g čokoládových sušenek, asi 50 g másla

(inspirace odtud)


Sušenky si rozmixujeme a přidáme rozpuštěné máslo, promícháme a směsí naplníme formu. Dáme předpéct asi na 180° na 5 minut. Celý odtučněný tvaroh a jeden a půl tučného tvarohu vyšleháme se smetanou, 3 vejci, třičtvrtě balením nutelly a rozpuštěnou čokoládou. Přelijeme na sušenkový základ a pečeme na 170°C společně s nádobou naplněnou vodou, aby se dort nevysušoval, zhruba 45 minut. Po té necháme vychladnout a připravíme si ještě polevu. Vyšleháme zbytek nutelly a tvarohu, můžeme naředit mlékem a natřeme jím vychladlý dort. Ozdobíme třeba jahodami, které se chuťově výborně hodí a necháme tuhnout 4-5 hodin.


Byl to můj první pečený cheesecake a i když jsem z něj měla obavy, povedl se, myslím, dobře. Dostatečným důkazem mi byl pohled na přítele při jeho prvním soustu.... A co asi upeču za rok? :-)

17 komentářů:

  1. Waw vypadá to úžasně, já jsem čokoládová, takže tenhle nutelový cheesecake bych asi spořádala na posezení :D

    OdpovědětVymazat
  2. Mmm, chtěla bych být tvůj přítel. :D Dělám si srandu, vypadá to famozně a hned bych si dala. :) A přeji vám, ať vám to vydrží alespoň 30x tolik!

    OdpovědětVymazat
  3. Ty seš fakt moc šikovná kuchtička :)

    OdpovědětVymazat
  4. Něco tak výborného jsem dlouho neviděla a jak ráda bych to ochutnala! :)

    OdpovědětVymazat
  5. vypadá úžasně :)) taky s přítelem oslavíme dva roky - přesně za měsíc, máme výročí patnáctého :) takže tip na recept se mi velice hodí, koho by taková dobrota nepotěšila?:) já jsem cheesecake pekla jednou, ale protože jsem chtěla ušetřit, tak jsem tam nedala mascarpone, ale tvaroh a lučinu...no a nevypadal podle představ, tak jsem se alespoň poučila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já se rozmýšlela, jestli mascarpone vzít, ale mám s ním jen špatně zkušenosti, už se mi kolikrát zdrclo a s tvarohem to sice není originál, ale za to zaručený úspěch :-) Tak dej vědět, co si nakonec upekla :-)

      Vymazat
  6. moc hezký cheesecake, já jsem před týdnem taky dělala, škoda že je to taková kalorická bomba, jinak bych to pekla a jedla pořád :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju :-) přesně tak, já se mu snažím vyhýbat a doufám, že ho přítel brzo spořádá celý, aby mě už tak nelákal :-D

      Vymazat
  7. no Téri, ten je jako z cukrárny! Více nutelových cheesecaků a společných let. ;)*

    OdpovědětVymazat
  8. Kočky, díky za tu chválu, nejraději bych Vám dala ochutnat :-)

    OdpovědětVymazat
  9. O můj bože, to chci! A hned! Vypadá dokonale a ještě líp musel chutnat. Až se dostanu na svých 55kg, tak si tohle upeču! Za odměnu. Protože tohle bude asi dokonalost sama! Mám ted velkou motivaci začít se snažit, tohle za to totiž stojí! Mnam!

    OdpovědětVymazat
  10. Šikula!!!! :) Muselo to bejt dobrý, asi závidím tvému muži! :D

    OdpovědětVymazat
  11. Nazev tvarohovy dort by byl presnejsi... Asi to je chutne, ale cheesecake to rozhodne neni....

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!