neděle 14. července 2013

Tvarohový nepečený dort s domácími piškoty a jahodami

Kdybych si měla vybrat jediný dort, kterým se budu celé léto ládovat od rána do večera, nejspíš bych si vybrala nepečený tvarohový, naprosto jednoduchý, s piškoty. A s čerstvým ovocem, to dá rozum, a je to fuk, jestli to jsou zrovna jahody, borůvky nebo třeba banán. Nadšeně na něj lžičkou útočím už od mala. Ale to by nebylo ončo, kdybych si jeho přípravu takhle jednou třeba o něco nezpříjemnila (pro jiného třeba zbytečně ztížila, říkejme si tomu každý jak chceme) - proč prostě nezkusit domácí piškoty? "Kopity", jak jsem jako malá komolila, se živilo snad každé dítko, ne? Mě prý stačilo posadit s miskou piškotů a nikdo o mě půl dne nevěděl. No dejte mi žvanec i teď a budu na tom stejně i teď :-D


Potřebovala jsem:

Piškoty (cca 3 plechy):
5 vajec, 100 g ovocného cukru (fruktózy), 20 g vanilkového cukru, 130 g celozrnné špaldové mouky, lžíci kakaa

Začínáme se sněhem - z oddělených bílků od žloutků jsem vyšlehala tuhý sníh a nechala vyčkávat. Těmi samými metličkami jsem se pak mohla pustit do šlehání žloutků s cukrem - do pořádné světlé pěny. Pak jsem k nim přidala po částech i odváženou mouku a na závěr už jen lehce promíchala se sněhem. Lžičkou a lžicí jsem na pečicí papír mírně pomazaný olejem kladla buď piškoty do kulata nebo delší oválky. Pak už s nimi jen trouby vyhřáté na 150° asi na čtvrt hodinky. Před posledním plechem jsem do zbytku těsta vmíchala ještě lžíci kakaa, aby to nebyla taková nuda.


Tvarohový dort:
piškoty, 3 tvarohy (polotučné), 1 kelímek bílého jogurtu, cukr, jahody + kakao na posypání

A tady už je to brnkačka - dortovou formu s vyndávacím dnem jsem vyložila pečicím papírem a dospodu rozprostřela pár kulatých piškotů a kraje zdobila delšími, kterým jsem odspodu odřízla špičku, aby hezky stály. Pak už jen vrstvila s tvarohem smíchaným s jogurtem a cukrem, pak další patro piškotů (třeba zase pro změnu kakaových), tvaroh, jahody, piškoty a takhle stále do kolečka, než jsem se vyšplhala až nahoru. Pak dát vše ztuhnout do ledničky a za chvíli se může zakrojit :-)


No a skvělý letní dort je na světě. Taky ho děláváte? A zkoušeli jste někdy upéct piškoty? Ty moji nejsou sice velcí fešáci a každý je jinak šišatý, ale na jazyku se přímo rozplývaly a o tom to je, že jo :-)

7 komentářů:

  1. Ooooo. Ty máš takový štěstí, že zachvilku budeme mít zmrzlinový pohár! Jinak bych asi těma chutěma pošla =D Nádherný, mám nejradši nepečený dortíky a hlavně s kupou ovoce =)

    OdpovědětVymazat
  2. Ten je nádherný a obdivujem piškóty, sú strašne roztomilé :) Hneď by som sa do toho pustila a spráskala celé, že by mi bolo zle týždeň :D ale čo človek neurobí pre takú dobrotu.. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Holka já tě ohlásim za internetové mučení! :D Moc šikovná jsi :))

    OdpovědětVymazat
  4. Nepečené dorty zbožňuji, ale vlastní piškoty jsem tedy ještě nezkoušela. Ovšem vůbec to není špatný nápad.:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Taky mám tenhle dort šíleně ráda :) a ty piškoty vypadají skvěle!

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!