čtvrtek 24. dubna 2014

Batátové hranolky s pestem z medvědího česneku a rozpečený camembert - tak trochu jiný smažák

Eidam třicítka v trojobalu, kupa mastňoučkých hranolek a kydanec tatarky - toť častá nabídka restaurací co se vegetariánských jídel týče... Jooo, taky jsem si touhle prasárničkou někdy zaplácla pupek, ale není to nic po čem bych momentálně nějak prahla nebo se mi při pomyšlení na ní sbíhaly sliny. Za to dnešní oběd, zdánlivě podobný, to je jiná... Toho jsem se nemohla dočkat a netrpělivě jsem přeslapovala před troubou. Pořád jsem okukovala ty fešné batátové hranolky do oranžova. Co navíc tak voněly po medvědím česneku. 

Pesto z něj je mimochodem fakt skvělá věc. My do něj mixli tu vzácnou kupu medvědího česneku, který má u nás tohle jaro premiéru a vítáme ho v naší kuchyni nadšeně a s otevřenou náručí. Hodí se tu troška do pomazánky, tu namazat na pita chleba pod kupu zeleniny. A nebo na krásně oranžové batátové hranolky. K rozpečenému sýru. Protože tím se nemůže pokazit nikdy nic. Je to moje oblíbená rychlovka k nestíhacímu obědu nebo večeři. A ten byl třeba zrovna dneska. Když jsem se přiřítila hladová ze školy, kde jsem vlastně měla svou poslední hodinu v rámci bakalářského snažení. Divný, jak to rychle uteklo... No ale s kusem žvance jako bych o žádných předstátnicových ani povinnostech nevěděla...


Potřebovala jsem:

batáty, lžíci pesta z medvědího česneku (umixovaný medvědí česnek se slunečnicovými semínky, olivovým olejem a trochou strouhaného parmezánu), olivový olej, sůl

camembert (v modrém obalu z Lidlu), sůl, pepř, čerstvou rukolu

Batáty jsem oloupala, nakrájela na hranolky, zakápla olejem, promíchala s pestem a dala péct na 200° asi na půl hodinky. Na poslední čtvrthodinu pečení jsem do trouby přidala do alobalu zabalený camembert s kapkou olivového oleje, popepřený, osolený. Na talíři jsem už jen posypala trochou rukoly. Batátové hranolky jsem po upečení osolila a podávala společně.


Které sýrovo-hranolkové variantě byste dali přednost Vy? :-)

16 komentářů:

  1. Mnaaaam to mám nejradši!

    A na pesto z mědvědího česneku se taky chystám, mamka ho donesla z trhu celou igelitku, tak už je v pomazánce, v polívce (ale nic z toho není moje dílo :D) a pořád nemizí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já! :-) My ze všeho udělaly právě pesto a teď ho máme v lednici a dáváme ho do všeho v téhle podobě, taky jsme ho měli pořádnou kupu (ještě že tak! :-D)

      Vymazat
  2. tak to je geniální, sýr miluju, akorát batáty jsem zatím neochutnala, ale vypadá to výtečně :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mě Bataty chutnají moc, ale ještě jsem je v krámu nějak nezaregistrovala :D a ten sýr si dělám často, jednoduchá a dobrá večeře ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám stejný problém, skoro nikde je tu nemají, ale minulý týden jsem je náhodou objevila v Lidlu, poslední dva kousky, tak jsem je hned brala :-D

      Vymazat
  4. Batáty jsou kromě dobré chuti i ohromně zdravé. Jsi má kuchařská jednička!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tak, a to se vyplatí :-) Ty má lichotnická jednička!

      Vymazat
  5. Batáty moc nemusím, ale jinak to vypadá velice jedle :))

    http://beauty-mischigan.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Looks scrumptious!! Nice job!! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Jeeejda, tohle je teda pěkná provokace...na Taiwanu, kde teďka na semestr studuju, vyjde v obchodě obyčejný hermelín(o camembertu ani nemluvím) na cca 120Kč, takže netrpělivě čekám ještě 2 měsíce, až si tuto slast budu moct doma taky vychutnat :D
    Recept vypadá úžasně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zase máš určitě spoustu jiných dobrot, ne? :-) a za dva měsíce bude hermoš za 30 tvůj :-D

      Vymazat
    2. To je pravda, to mám...už jenom místní rýže, to je něco úplně jiného než ta pytlíková, co se prodává v v ČR :D Ale na hermoš za 30 se přesto těším opravdu moc :D

      Vymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!