středa 9. dubna 2014

Mléčná rýže s karamelem a oříšky

Můj přítel miluje mléčnou rýži v kelímku. Takovou tu, co má ještě jeden malý kalíšek se sladkou příchutí. A tak jsem si říkala, že bych mu po náročném pracovním týdnu mohla udělat radost a připravit mu domácí verzi. A trochu ji vytunit. Třeba k tomu nadělat karamelovou "slámu" a opražit oříšky. A rázem je dezert na světě. Podávala jsem mu k tomu ještě zlatý sirup (prodávají ho v M&S), ať si osladí život - teda ne že by se mnou nebyl jako procházka cukrovým lomem :-) No a ten skákal nadšením. V jeho případě fakt doslova - je to takový můj skokan radostný. 

A nejlepší na tom bylo, že aby se to delší vaření rýže vyplatilo, tak jsem ji udělala rovnou kotel. Takže bylo ještě následující rána co snídat. A povím Vám, že takhle jen kopec téhle mléčné rýže a třeba trocha ovoce - třeba lesní směsi, joooo to nebylo vůbec marný. Naopak, nalámat k tomu ještě trochu té karamelové parády a ráno bylo boží! :-)


Potřebovala jsem (asi na 4 porce):

mléčná rýže: hrnek kulatorznné rýže, asi 3 hrnky mléka, 2 lžíce cukru

karamelová sláma: 4 lžíce cukru, 2 lžíce zlatého sirupu (či medu nebo jiného sirupu), 2 lžíce másla

+ oříšky - mandle, pekany, vlašské

Rýži jsem společně se 2 hrnky mléka dala vařit. Osladila a míchala, aby se nepřichytila. Když začala bublat a houstnou, pomalu jsem přilévala zbytek mléka. Takhle jsem za občasného míchání vařila asi 40 minut, než rýže změkla - tentokrát ne na skus, ale spíš víc do měkka. 

Mezi tím jsem si připravila karamelovou ozdobu. Na pánvi jsem nechala zkaramelizovat cukr. Když se začal rozpouštět, přidala jsem sirup, promíchala, stáhla a přidala máslo. Pak jsem lžičkou po troškách "nacákala" na alobal, kde karamel ve chvilce ztvrdl, takže to chce rychlejší manipulaci.

Oříšky jsem pak na pánvi opekla jen krátce na sucho, až chytly trochu zlatavou barvu a příjemně se rozvoněly. Podávala jsem se zlatým sirupem. Nebo s horkým ovocem.


Musím říct, že třeba rýžový nákyp fakt nesnáším a ani na rýžovou kaši z jídelny nemám nejlepší vzpomínky, takže jsem se trochu bála, můj milý bude muset všechno spořádat sám (teda ne že by mu to asi nějak vadilo), ale nakonec jsem mu s chutí pomohla...

Máte rádi mléčnou rýži? :-)

18 komentářů:

  1. Neee, takhle večer se to nedá vydržet. Já bych si hned dala, celý hrnec té rýže. Super recept a připomenutí dětství, kdy mi maminka tuto rýži chystala. Ach, ach...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pardooon, nechtělo se mi s publikováním čekat až do rána, ale ne že bych si teď taky lžicí do hrnce nezabořila, ale bohužel už ani zrnko.... :-)

      Vymazat
  2. to vypadá tak dobře, že bych radostí skákala i já! (a to mě ten školní nákyp ještě pořád straší ve snech:D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi povídej, když si představím, jak je ta oschlá rýže rozmáchaná tou šťávou z kompotu, k tomu ty švestky nebo meruňky, brrrrr, fuj :-D

      Vymazat
  3. priatel musi byť štastny že ta ma tu mliečnu ryžu v kelimku mam rada tiež ale prečo neskusiť aj domacu vyborny napad:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. my jsme rádi oba, že se máme :-) a když máme rýži, tak se radost násobí :-D

      Vymazat
  4. Neee, Téro, já ty tvé recepty nesmím číst večer. Ještě, že kuchyni máme v přízemí a ložnici i obývák v patře a jsem líná do té kuchyně už dojít. :) Vypadá to opět famozně a pomalu bych snědla i obrazovku notebooku. :D O víkendu jdu na to§ Nedivím se, že přítel skákal radostí, kdo by ne už jen při pohledu na takovovou mňamku. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tohle rozložení místností mě taky často zachraňuje :-D

      Vymazat
  5. That sure looks yummy!! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc se ti povedla! :))
    Tady tu mlecnou kasi ma moc rad bracha, tak treba mu ji taky ukuchtim, kdyz bude hodny, :D

    OdpovědětVymazat
  7. Mnam, vypada to vyborně, asi by mě nenapadlo si k tomu dat ořišky a karamel, ale je to asi tim, že ja tež nesnašim ryžovy nakym a radši jsem proto mlečnou ryži nikdy neochutnala. :D Ale tvuj recept vypada skvěle! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je úplně nebe a dudy, při pomyšlení na rýžový nákyp se mi dělá mdlo :-D

      Vymazat
  8. Ježíš ja tu mléčnou ryzí z kelímku strašně miluju, tohle si musím o víkendu udělat!

    OdpovědětVymazat
  9. Hmm...mňam...také baštím rýži ale teď jsem zkusila asijskou...tu pravou...http://www.asijske-potraviny.eu/94-ryze

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!