Přečetla jsem hrozně moc receptů a každý se malinko lišil, já si od všeho vzala něco a moje verze:
Potřebujeme kulatorznou rýži, zeleninový vývar (ano, jsem ostuda, co používá kostku), bílé víno, máslo, parmazán, cibuli, houby, sůl, pepř (kuřecím masem jsem se chtěla pojistit, že budu mít, co jíst, až rissotto bude nepoživatelné)
Cibuli nakrájenou na jemno osmahneme na másle do sklovata. Přidáme rýži (já počítala jeden malý šálek rýže = jedna porce) a necháme ji spojit s cibulkou a máslem.
Zalijeme vínem, nejlépe suchým, a necháme vyvařit alkohol.
Rýži zalijeme částí horkého vývaru a necháme probublávat na mírném ohni asi 20 minut. Podlijeme znovu vždy, když se tekutina odpaří.
Mezi tím si osmahneme na pánvi houby. K rýži jsem je přidala při posledním dolévání vývaru, aby se mi příliš "nerozblemcaly".
Když je rýže uvařená tak akorád na skus, přidáme máslo a nastrouhaný parmazán a pořádně promícháme. Nakonec můžeme dosolit nebo dopepřit.
Můžeme podávat jako přílohu nebo klidně samotné. Já jsem si dopřála a posypala sýrem ještě na talíři.
A co vy, máte nějaké zkušenosti s rissottem?
Mňam, škoda že sem tele na vaření hned bych si to udělala :D :)
OdpovědětVymazat