pátek 22. února 2013

Cibulová pizza - mňam

Musím se přiznat, že klasické obložení pizzy s rajčatovým základem mě trochu nudí, nejspíš to bude tím, že ve většině pizzérií mi ani moc nechutná (to jsem ale paškrta, co :-D). Mnohem radši si kolikrát připravím pěknou růčo fůčo patlačkou doma a obložím si jí tím, na co mám zrovna chuť. A nevyzkoušet tohle lahodné cibulové "vytunění" by pro mě byl fakt hřích! Kombinace nasládlé cibule v kombinaci s kozím (ale i jiným) sýrem je prostě božská.

Inspirace receptem v kuchařce Deník Dity P.

Na velký obdélníkový plech jsem potřebovala:
těsto: 150 g celozrnné pšeničné mouky, 150 g hladké mouky, 200 ml vlažné vody, lžičku sušeného droždí, lžičku cukru, lžičku soli, lžíci olivového oleje
cibulová "marmeláda": 5 červených cibulí, 1 stroužek česneku, máslo, olej, 3 lžíce hnědého cukru, sůl, pepř, tymiián, asi 2 dcl červeného vína, 2 lžíce vinného octa + kozí (či jiný) sýr na vrch


Suroviny na těsto jsem jednoduše smíchala ručně ve velké míse (pokud máte tak hodnou polovičku, která se do zpracovávání těsta, tím líp, nemám ráda ty upatlané ruce :-D). A nechala asi 40 minut kynout na teplejším místě zakryté. Mezi tím jsem si připravila cibuli, kterou jsem překrojila a pokrájela. Na troše másla a olivového oleje jsem ji zprudka orestovala, přidala na drobno nakrájený česnek, posypala cukrem, solí, pepřem a trochou sušeného tymiánu. Stáhla jsem plamen a nechala dusit. Asi po čtvrt hodince jsem zalila vínem a octem a zvýšila plamen, aby směs vřela a nechala tekutinu zredukovat, což trvalo asi 10 minut. Potom jsem stáhla z ohně a nechala mírně vychladnout. Mezi tím jsem si na plech vyválela těsto, rozprostřela cibuli a na vrch rozdrobila kozí sýr na jednu polovinu a na druhou (protože přítel nemá kozí sýr rád) přidala sýr Brie. A už jsem šoupla do trouby na 220° na čtvrt hodinky. A pak se jen snažila udržet, abych nesežrala celý plech sama na posezení :-D


Konec vychvalování, už se Vás jen otážu - s čím pizzu rádi Vy? :-) 

4 komentáře:

  1. Vypadá krásně...jen se obávám, že na mě by bylo tý cibule až až :) Mám ráda třeba s tuňákem, nebo ovocem. Každopádně vyzkouším recept na těsto.

    OdpovědětVymazat
  2. Pizza vypadá skvěle. :) Já miluju pizzu s rucolou :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tuhle "vytuněnou"pizzu musím vyzkoušet. Já dělám těsto podle Emanuela, ale ta cibulová merenda (nebo jak to nazvat) vypadá moc dobře. Takže díky za další tip! :)

    OdpovědětVymazat
  4. mě vždycky chutnala Hawai :) ale tahle vypadá super!
    Probíhá u mě soutěž za super cenu od Das Musli, budu ráda, když se vaši čtenáři účastní! http://zrzunka.blogspot.cz/2013/02/soutezime.html

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!