sobota 10. srpna 2013

Budapešť - Téřina letmá okružní jízda

Zdravím Vás!

Poslední dny jsem strávila na cestách, během kterých jsem na Vás všechny samozřejmě usilovně vzpomínala a těšila se, až zase bude chvíle, abych Vám napsala pár řádek. Dnes to bude taková malá okružní jízda Budapeští, kterou jsem v posledních dnech také courala. Snad nepohrdnete pár slovy o budapešťských krásách, tak jak jsem je snažila letmo poznat a kdo ví - třeba Vás jednou čapne za srdce tak jako mě :-) ... Na srdci toho mám spoustu, ale vezměme to hezky popořadě s mými dojmy z hlavních lákadel jako z průvodce...

Parlament - budova, která oko zaujme už při prvním letmém pohledu a nenechá ho odtrhnout, jak moc krásná je. Teda alespoň já měla tendenci ji pořád fotit, ze všech stran, úhlů a směrů. Škoda jen že se momentálně kolem kutá o stošest, což trochu narušuje couračku kolem něj. Zájemci mohou snad i na prohlídku dovnitř, jak jsem se dočetla, ale sama teda neprubla.


Rybářská bašta - tady se nekonají žádné rybí hody, ale servíruje se pořádná pastva pro oko - ahnedle dvojí. Při pohledu z pod kopce od řeky a nebo taky od výšlapu na něj tím krásným výhledem. Stavba měla původně sloužit obrannou funkcí, teď se ale davům japonských turistů v rouškách s deštníky a nepostraatelnými foťáky neubrání ani v ranních hodinách, kdy jsme tam zamířili my ve snaze vyhnout se velkému pařáku (marně...).

 



Budínský hrad - další z cílů, při jehož dobývání se celkem zafuníte. A nebo taky ne - to když využijete lanovky (jako my znavení lenoši s ťapkami plných puchýřů :-D) a budete nahoře coby dup.

 

Andrássyho třída s náměstím hrdinů na jejím konci - jedna z hlavních ulic, příjmená zhruba dvoukilásková procházka ve stínu stromů. Sídlo několika muzeí (třeba muzeum teroru) nebo třeba velkých módních značek. Po její délce vede žlutá trasa metra, která určitě stojí za obhlédnutí - projedete se tu totiž mezi krásnými historickými stanicemi v metru, co je jedním z nejstarších vůbec. A přiblížit se jím můžete třeba až na konec ulice na náměstí hrdinů, co vyrazí dech. Úžasná podívaná na dominantu se sochami z maďarské historie. A už jen kousek za ním můžete nabrat sil v parku s mnohým vyžitím - lázně, zoo, cirkus nebo jen krmení kachen.



Bazilika sv. Štěpána - nebo St. István po maďarsku... Tahle kráska taky určitě stojí za omrknutí. Fotka s ní bude určitě slušet každému cestovatelskému albu :-)


Tržnice - po maďarsku Vásárcsarnok, což přes jazyk teda moc nejde. Její návštěvu můžu taktéž určo doporučit. K dostání je tu v hezké historické budově mraky ovoce a zeleniny, masa nebo kopce papriky. A ve druhém patře můžete třeba koupit nějaký ten suvenýr nebo se občerstvit. My cítili jako svou cestovatelskou povinnost dát si tu langoš a zapít ho místním černým pivem.


Markétin ostrov - ideální místo pro odpočinek po náročném poznávání všech krás města. V pohodě se dá zdolat delší procházkou z jedné strany na druhou, ale po tom, co jsme tak učinili, bych vám spíš doporučila obhlédnutí částí blíže k centru s velkou fontánou. Ta nám obzvláště bodla - nohy jsme si v ní máčely dobrou hodinku. A navíc tu měli krásně promakané i hudební propojení s vodotryskovou podívanou. Ve druhé čísti ostrova se nic moc zajímavého nekonalo, ale parkem se na ní šlo celkem příjemně :-)


Doprava - nejbližší centrum se dá zvládnout i pěškobusem, ale bolavým nožkám jistě vyplatí ulevit v metru. To tu navíc jezdí opravdu často. A byť zdejší prostředky často působí jako z dob (a režimů) minulých, tak alespoň proti vyzkoušenému metru nemůžu říct půl slova. Jízdenky tu stojí samostatně něco přes 30 Kč v přepočtu, koupí po 10ti kusech nějakou tu kačku ušetříte. Při vlezu do metra stojí téměř furtum furt kontrola, takže snad i díky tomu jsme se v metru cítila o dost příjemněji a bezpečněji ve srovnání třeba s naší Prahou.


Toť dnes z krásné Budapešti vše, sejdeme se tu zase příště třeba s další dávkou mých dojmů, pokud budete chtít :-) Teď už se budu muset chtě nechtě vrhnout na vybalování a budu moc ráda, když mi k tomu třeba napíšete, jestli máte třeba v plánu do Budapešti vyrazit, už jste tam dávno byli nebo Vám je to úplně putna :-)

7 komentářů:

  1. dekuji za krasnou prochazku mestem alespon takhle, kdyz jsem tam jeste nebyla ...vis proc, ten jazyk:D ne, vypada to tam hezky, treba se tam taky nekdy dostanu:) no a ostrovy tam maji pojmenovane hezky:)

    OdpovědětVymazat
  2. Ty jo krása , díky že jsi mi umožnila tam nakouknout ! ;)

    gabulka-lovelygirl.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Super fotky :-) Budapešť se mi taky moc líbila!

    OdpovědětVymazat
  4. Páni, tam se chci taky podívat..je tam moc krásně :)

    Lucy Enne

    OdpovědětVymazat
  5. Já bych tady normálně zavedla novou rubriku "Téra a Fíla na cestách" :) Super jste se měli a tobě to Terezko v kloboučku opět slušelo :)

    OdpovědětVymazat
  6. Budapěť je krásná, jsem ráda, že se vám tam líbilo. :) Já se ta chci minimálně ještě jednou podívat.
    A Tobě to v té sukni a klobouku moc slušelo. :)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!