pátek 2. srpna 2013

Burgerové bulky

Čas grilovaček je chválabůh tu! A vůbec není od věci si na rožeň mrsknout třeba i kousek mletého a pošmáknout si na hamburgrech. K tomu chlazený drink, parta přátel... A co chybí k naprosté dokonalosti? Domácí hamburgerová houska! Já se o pár takových pokusila nedávno, když jsme vyrazili rožnit ke kamarádce :-)


Potřebovala jsem:

70 ml vlažného mléka, 20 g čerstvého droždí, lžičku cukru, 300 g mouky (200 g hladké bílé, 100 g pohankové) + na podsypávání, 100 ml vlažné vody, 20 g rozehřátého másla, 1 vejce, lístky z 3 snítek tymiánu


Z mléka, rozdrobeného droždí a cukru jsem nechala vzejít na teplém místě kvásek. Ten jsem pak promíchala s ostatními surovinami - kromě vejce, toho jsem do těsta dala jen půl a druhou půlku nechala na potření. Vypracovala jsem těsto, se kterým se nepracuje zrovna ukázkově, trochu lepí. V míse jsem ho přikryla utěrkou, posypala moukou a nechala asi 45 minut vykynout. Potom jsem ho dobře znovu propracovala a zpracovala rukama ve váleček, který jsem rozdělila na 8 dílků. Ty jsem tvarovala do tvaru měšce a ze strany z ohyby udělala spodní stranu bulky. Na pečicím papíře jsem je potřela druhou půlkou vajíčka a nechala ještě asi čtvrt hodinky kynout. V troubě rozpálené na 200° jsem je pekla zhruba 15 minut, než na povrchu zezlátly. Po vytažení z trouby jsem je přikryla utěrkou a nechala vychladnout.


A my si je nakonec naplnili pořádnou porcí hovězího.... Ale kreativitě se meze nekladou - mezi housku můžete s klidem mrsknout třeba burgery lososové (dělala jsem je v tomto článku) a nebo do nich pro nemasožravce naservírovat čočkové karbenátky, jak je jen libo. Každopádně letní podvečer si určitě zaslouží odměnu v podobě domácích housek, podle mého :-)

8 komentářů:

  1. Jak říká můj děda pokaždé když mu něco upeču...Ty se už můžeš klidně vdávat! :D :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ty jsi vážně dobrá i housky pečeš. To je k neuvěření.

    OdpovědětVymazat
  3. S pořádným kusem hovězího a zeleninou bych si je hneddala. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mmm,vypadá to dost dobře :)taky jsme minulý víkend dělali takové "hambáče" a byly moc dobré :).prostě super .Baruš

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!