sobota 31. srpna 2013

Tartaletky s vanilkovým krémem a malinami

Poslední oficiálně prázdninový víkend si zaslouží něco mimořádného. Já sama ho hodlám řádně oslavit a to sebou jistě ponese i přípravu nějaké rádoby dobroty, už se těším, až se v kuchyni zase vyřádím :-) Ale jsem si jistá, že taková prázdninová oslavička by snesla takovou parádu jako jsou tartaletky! Já je vždycky jen ochutnávala v kavárnách u hrnku kafe a s každým soustem vrněla blahem. Ale jednoho dne maminka přinesla domů dvě malé formičky. A tak nebylo vyhnutí, je to jasný - konečně je upeču. Nejsem přece žádnej malej blbec, to musím zvládnout. A světe div se, první tartaletkový pokus vyšel na výbornou a já mohla tyhle rozkošné koláčky servírovat slavnostně přítelovi k narozeninám. Snad mu ta vanilková nálož společně s voňavými malinami udělala radost :-)


Použila jsem (na dvě tartaletky):

těsto: 50 g studeného másla, 50 g cukru krupice, 100 g hladké mouky, 1 žloutek, lžíce studené vody
krém: 200 ml smetany ke šlehání, 2 žloutky, 2 lžíce cukru, vanilkový lusk + čerstvé maliny


Všechny suroviny na těsto jsem smíchala, prsty nejdřív rozdrolila do konzistence drobenky, po chvíli vypracovala těsto, které jsem uložila alespoň na půl hodiny do lednice. Pak jsem ho prsty natlačila do formiček s odjímatelným dnem, propíchala a dala na 180° asi na 8 minut předpéct. Mezi tím jsem si připravila krém - ve vodní lázni jsem prošlehala smetanu s cukrem, žloutky a vyškrabaným luskem. Když krém zhoustnul, opatrně jsem ho přelila na předpečené těsto a dala ještě asi na 10 minut péct do trouby. Pak jsem košíčky nechala vychladnout, ozdobila malinami a šoupla vyčkávat do lednice.


A v hlavě mám další tucet nápadů, co že do formiček nacpu příště. Mějte se a užívejte! :-)

14 komentářů:

  1. určitě měl přítel radost!:) Vypadají výborně!:)

    OdpovědětVymazat
  2. už jsem to viděla na více blozích a pořád jen slintám, měla bych to raději taky zkusit než jen zírat a závidět

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se nechala inspirovat tartaletkou créme brullé z Paula, ale rozhodla jsem se pro "vyletnění" malinami :-) Zkus! :-)

      Vymazat
  3. Vypadá to skvěle! Miluji maliny, takže určitě někdy moc ráda vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem tvým novým již Pětistým pravidelným čtenářem :)

      Vymazat
    2. Hohooo, tak to se oslaví! :-) Vítej :-)))

      Vymazat
  4. Závidím tvému příteli, to bych na narozeniny taky chtěla dostat!:D :O šikulka!

    OdpovědětVymazat
  5. mnam chci byt tvuj pritel:))
    http://sienastyle.blogspot.it

    OdpovědětVymazat
  6. Život je dobré, když máte ty vaše láska kolem sebe, říkám to proto, že když jsem měl problémy s mým milencem i nikdy neviděl život jako dobrá věc, ale díky Dr. AGBAZARA z AGBAZARA chrámu mi pomohl, aby kouzlo, které přivedl můj milenec zpátky ke mně v prostoru 48 hodin. Můj manžel mě opustil kvůli jiné ženě po 7YEARS manželství, ale Dr.AGBAZARA pomozte mi kouzlo, který ho přivedl zpět ke mně do 48 hodin. Nebudu vám říct více informací o sobě, spíše budu radit pouze ti, kteří mají problémy tam vztahu nebo manželství kontaktovat Dr.AGBAZARA chrámu přes tyto detaily přes; (agbazara@gmail.com) nebo agbazara@gmail.com

    Zabij z češtiny.

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!