Takové muffiny jsou tuze praktická věc. Peču je hrozně ráda, obzvlášť třeba na cesty: Stačí jen přerovnat do krabičky a pak pohodlně zdlábnout, klíďo rukama, netřeba talířků a nářadí. No ideál. A když jsem v pátek dumala, co že napeču s sebou na chalupu na víkend k zobání třeba u vína nebo piva a plápolajícího krbu, chtělo to na tuty slanou variantu. Pro chlapáky do těsta šoupnu pořádnou klobásu - co voní a hlavně chutná po mase, žádnou šizenou mrchu, a pro neklobásomily (takže i pro sebe) jsem připravila trochu odlehčenější zelenající se verzi.
Inspirace ve starém dobrém časopisu Apetit
Potřebovala jsem (asi 25 kousků)
základní těsto:
250 g hladké mouky, 250 g špaldové celozrnné mouky, lžičku soli, pepř, lžičku kypřícího prášku (bezfosfátového), lžičku jedlé sody, , 400 g kefíru, 4 vejce, 100 g strouhaného ementálu
+ 1 kvalitní klobásu, 3 větší houby
+ půl plechovky kukuřice, 1 jarní cibulku, libovou šunku
+ další sýr na posypání
Opět žádné velké kouzlení - promíchala jsem nejprve suché ingredience, tedy mouky se solí, kypřícím prášem, sodou a pepřem, pak jsem smíchala s kefírem a vejci a nakonec přidala i sýr. Pak jsem těsto rozdělila na půlku a do jedné přidala na pánvi osmahnutou klobásu s houbami a do druhé půlky jsem nakrájela na drobno jarní cibulku, šunku a přidala kukuřici. Pak jsem těsta vlila do formiček, posypala ještě trochou sýra a na 200° nechala péct asi 20 minut než krásně zezlátly.
A víte co? Muffiny i přes mé mírné obavy (přeci jen - chtěla jsem se vyšvihnout před tolika strávníky a zrovna takhle jsem je zkoušela prvně) se povedly náramně! Už první večer mizely bleskurychle a všichni mi je moc chválili a já se jen dmula pýchou a rozdávala cáry papíru s receptem :-)
mňam, ty vypadají úžasně :) hned bych si dala :) já sem také zkoušela dělat naslano a byly výborné :)
OdpovědětVymazatTy jo! :O Něco takového jsem ještě nezkusila, musím to vyzkoušet, protože vypadají lákavě!:)
OdpovědětVymazatŇam! Muffiny, ať slané či sladké, jsem dlouho neměla a jak tak koukám, musím to napravit! :)
OdpovědětVymazatWonderfull Today
Dělám podobné a vždy mají úspěch, jak jednoduché a vděčné jídlo :))
OdpovědětVymazatToto je úžasný recept. Ten udělám určitě na sobotní oslavu. Je geniální. Hned bych si dala.
OdpovědětVymazato víkendu se na to vrhnu jen nebudu dávat špaldovou mouku :) už se na ně těšíím :D
OdpovědětVymazat