čtvrtek 20. března 2014

Mandlové loupáčky s tou nejovocnější marmeládou

Jsou to prostě celebrity. Blogový svět je už obdivoval tolikrát, že to snad není možný. A samozřejmě že nejvíckrát u samotné loupáčkové (cheesecakové, cuketové a cizrnové) královny Markétky. Kdo neviděl její loupáčkový recept, nechť tam běží. Já ho tak dlouho plánovala vyzkoušet.... Až se konečně odhodlala. A snad promine, že jsem provedla jen drobné úpravy. Část mouky jsem nahradila mletými mandlemi a mandlovými lupínky jsem je i posypala. To je totiž tak, když doma nemáte mák... No a taky jsem je trochu zmenšila do pidi verzí (abych na ně mohla šišlat)... A co sluší takové loupáčkové snídani? Pořádná ovocná marmeláda. Ale v obchodech aby jeden skoro pohledal takovou, co vůbec nějaké ovoce obsahuje a zásoby té domácí vždycky tak rychle zmizí... Takže jako důstojný parťák mu mohl stát ten nejovocnější "džem", co vlastně není vůbec marmoškou, neb je to jen ovoce smíchané s chia semínky, které přes krásně nabobtná do "gelovité" až marmeládovité konzistence. Takže jupííí, ovocné pomazání je na světě a loupáčky je s čím sl(o)upnout :-)


Potřebovala jsem:

loupáčky (na mini 35 kousků):

450 g mouky (zhruba půl na půl hladká s celozrnnou), 50 g mletých mandlí, 60 g cukru, špetku soli, 300 ml vlažného mléka, 30 g kvasnic, 50 g rozpuštěného sádla, 1 vejce, hrst plátků mandlí

Z mléka, kvasnic a části cukru jsem nechala vzejít kvásek. Když se vytvořily bubliny, přidala jsem ho k ostatním surovinám - mouce, mletým mandlím, zbytku cukru, špetce soli a rozpuštěnému sádlu. Vejce jsem rozklepla, rozkvedlala a půlku přidala do těsta, druhou půlku jsem si nechala na pomazání. Vypracovala jsem tvárné těsto, případně trochu podsypala, když se ještě lepilo. A pak jsem ho dala do čisté mísy asi na 20 minut kynout. Potom jsem ho propracovala, rozdělila na malé části, každou jsem vyválela do oválku a smotala do tvaru rohlíčku. Zahla jsem kraje, všechny potřela vejcem - tedy zbylou půlkou, posypala mandlemi a nechala ještě na plechu kynout asi 40 minut. Potom jsem je šoupla do trouby na 250°. Po minutce jsem teplotu stáhla na 160° a dopékala jsem je ještě čtvrt hodinky.



"marmeláda":

3 lžíce ovoce - lesní směs, mražená, lžička chia semínek, lžička vanilkového cukru

Ovoce jsem nechala povolit, rozmačkala vidličkou, osladila a smíchala s chia semínky. Nechala jsem přes noc nabobtnat a ráno si jen mázla na loupáčky.


Už jste je taky zkoušeli? :-)

10 komentářů:

  1. Tak ty urco udelam. Receptovy clanky mam u Tebe strasne rada:)
    Beauty of pink

    OdpovědětVymazat
  2. Ty jsi na to pečení vážně borec! Ty chia semínka mne tedy zajímají. To by se mi líbilo smíchat s malinama nebo lesní směsí. Kupuješ tu mraženou v Lídlu?

    Pidi verze je skvělá, to mám nejraději, pak nemám pocit, že toho vlastně moc sním :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak ty vypadají naprosto senzačně :) Tuhle "marmeládu" si taky dělávám a je fakt moc dobrá :)

    OdpovědětVymazat
  4. Posílám na sever veliké pochvaly a zítra tě poplácám po zádech:D

    OdpovědětVymazat
  5. Wow!!! Those look sooooo good!!! Did they taste as good as they look? :)

    OdpovědětVymazat
  6. Terezko, ty vypadají vážně luxusně! :P

    OdpovědětVymazat
  7. Loupáčky vypadají opravdu báječně.

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!