úterý 18. března 2014

Nejrychlejší irský chleba


Tak tenhle chleba je opravdu rychlovka. Mohla bych vám tu vykládat, jak jsem se jím rozhodla oslavit  včerejší svátek sv. Patricka a proto zapátrala v irských receptech a pekla. Pravdou ovšem je, že na nějaký svátek jsem úplně zapomněla, to jen v lednici od minulého pečení zbývalo až nějak podezřele moc podmáslí z minulého pečení a já nevěděla, co s ním. A v Apetitu jsem našla tenhle recept, kam je ho třeba docela dost. A taky se mi zalíbil nápad zase upéct kousek chleba, který bude zároveň hotový fakt v pár minutách. Nekyne, pouze se promíchá pár základních surovin a on vyběhne díky kombinaci jedlé sody a právě podmáslí. To jde taky třeba mimochodem nahradit třeba jogurtem... No a jak se povedl? Je fakticky moc dobrý. Samozřejmě nejlepší hned po upečení. Hodil by se i na variantu na sladko, s kousky čokolády, sušeným ovocem nebo co koho napadne. A nebo by mu slušel trochu sušených rajčat nebo bylinky. Ale taky jen tak, jak jsem ho splácala já. Je prostě moc dobrej - kůrka mu křupe a přitom je tak vláčný! :-)


Potřebovala jsem:

1 a čtvrt hrnku podmáslí, hrnek hladké mouky, hrnek žitné mouky, půl hrnku ovesných vloček (jemných), lžičku soli, lžičku jedlé sody, lžičku kmínu, 30 g studeného másla, lněná semínka

Máslo jsem nakrájela na drobno, rukama prohnětla s moukou a pak jsem přidala ostatní suroviny a propracovala, až vzniklo hustší, ale lepivější těsto. Šoupla jsem ho do silikonové chlebíčkové formy a dala ho péct na 200° asi 40 minut. Nechala vychladnout na mřížce.


Zkoušeli jste? Nebo zalíbil se Vám třeba taky tak, že byste ho prubli? :-)

8 komentářů:

  1. Zalíbil, babička ráda peče chleby, tak jí určitě opíšu recept! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jsi vážně dobrá. Hned bych ho ochutnala, zní to zdravě, ale asi ho péct nebudu, já kůže líná (tedy na pečení).

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá velmi dobře. Jaký je když se ukrojí plátek na namazání? Nedrobí se?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlásím, že 3/4 sněděno :-) A drží hezky pokupě, nedrobí víc než normální kupovaný chleba :-)

      Vymazat
  4. Miluju recepty na rychlochleby!!! jakmile je někde napsané propracujte těsto a nechte kynout 4 hodiny, tak mě berou mory jen to čtu:D takže tento ráda vyzkouším...:)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!