čtvrtek 27. března 2014

Skvělý fazolový "ajntopf"

Nejlepší večeře jsou ty jednohrncové. Když se s minimem nádobí a úsilí vykouzlí rychlé a přitom táák dobré jídlo. Co se fazolí týče, musím se jim omluvit. Už snad odjakživa jsem se na ně dívala skrz prsty. Nevím proč, měla jsem je zažité nejspíš jako takovou tu šlichtu z konzervy, s párkem. Brrrr. Takže jsem je nejedla snad od dob luštěninových polévek ze školní jídelny. Ale teď jsem fakt ráda, že jsem se rozhodla jim dát šanci. Byla by totiž ukrutná škoda neochutnat tuhle dobrotu! Inspirováno fazolemi s javorovým sirupem podle Deníku Dity P. (což se hodí, když má dneska svátek, že jo :-)). Jen jsem je mírně přiostřila a improvizovala dle aktuálních zásob. A já vím, že to říkám vždycky. Ale bylo to strašně dobrý! K tomu nesměl chybět kousek pečiva, aby bylo co máčet v té skvělé omáčce. A my jsme si ve fazolích máčely rychlý domácí chleba podle tohoto receptu, který se k tomu báječně hodil. 

A koho by třeba chtěla od přípravy náhodou odradit zdlouhavá příprava fazolí, pořád je tu plechovková možnost. A nebo je to jednoduchý - já si třeba celý balíček přes noc namočila, ráno uvařila a před večeří jen odebrala potřebnou část a zbytek schovala do mrazáku, což se kolikrát teda báječně hodí :-)


Potřebovala jsem (asi na 4 porce):

hrnek fazolí (v suchém stavu), lžíce olivového oleje, 1 menší cibule, 1 stroužek česneku, 100 g libové slaniny, asi hrnek žampionů, 3 lžíce rajského protlaku, půl kostky zeleninového biobujónu, půl lžičky chilly, lžíci medu, sůl

+ pečivo k podávání

Fazole jsem přes noc namočila. Potom je asi hodinu a půl vařila a dala stranou. V hrnci jsem si rozehřála olej a restovala na něm postupně cibuli s česnekem, po chvíli i slaninu, žampiony. Pak krátce i protlak. Potom jsem zalila asi 250 ml vroucí vody - podle oka, aby fazole byly tak akorát ponořené, a přidala jsem bujón, koření a med. Přiklopila jsem pokličkou a nechala čtvrt hodiny společně probublávat. Pak už jsem jen případně podle chuti dosolila a podávala s opečeným chlebem.


A neb zítra odjíždím na víkend na malý výlet, tak Vám ještě hezky zamávám a budu se těšit na shledání až si to zase přijuchám zpátky. Třeba u nějakého toho výletnického článku, však mě znáte :-) 

9 komentářů:

  1. To bych si hned dala! Zalozkuju si na inspiraci na veceri:)

    Tereza // Cityscape Bliss: How to store bobby pins

    OdpovědětVymazat
  2. ajntopf se mi jako napůl Němce samozřejmě víc než zamlouvá :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hned jsem si na tebe vzpomněla, když jsem vymýšlela tento originální název :-D :-)

      Vymazat
  3. Tak tohle je podle mého gusta. Přesně recept pro mne! Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však jsem si hned říkala, že něco takového mám v zásobě, když si mluvila o svých oblíbených receptech :-)

      Vymazat
  4. Tak to si někdy moc ráda uvařím.. Mňam fazole.

    OdpovědětVymazat
  5. Super recept, určitě zkusím! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Taky jsem si s fazolemi dříve nerozuměla, ale už jsem konečně přišla na chuť a díky tomu můžu vyzkoušet tenhle recept. :-) Vypadá to moc pěkně. A udělám si i ten chlebík. Dekuju moc za recepty. :-)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!