pátek 7. března 2014

Sváteční bábovka

Tak tohle je opravdu úžasná bábovka. Dost možná ne na pečení každou neděli a spořádat ji půlku po vydatném nedělním obědě. Ale skvělá na příležitosti, když chceme ostatním vytřít zrak tím, jak báječná zdánlivě obyčejná bábovka může být. Malá kalorická bombička a příprava se může zdát trochu zdlouhavější. Ale ta chuť za to určitě stojí.... Není suchá a dusivá, jak takové piškotové bábovky mohou být. Naopak vydrží vláčná i další den. A kousky čokolády v ní jsou při nakousnutí takovým milým překvápkem... 



receptem jsem se inspirovala v Apetitu

Potřebovala jsem:

6 vajec, 250 g másla, 200 g krupicového cukru, 250 ml smetany ke šlehání, 1 sáček vanilkového cukru, pár kapek vanilkové esence, 1 sáček kypřícího prášku, 250 g polohrubé mouky, 50 g hořké čokolády, 1 lžíce kakaa + máslo a hrubá mouka na vymazání formy

Suroviny z lednice jsem si připravila dopředu, aby měli stejnou pokojovou teplotu. A začala jsem s máslem - trochu jsem ho použila na vymazání formy, zbytek jsem rozkrájela na kousky a společně se 100 g cukru jsem ho šlehala. Potom jsem si všechna vejce rozdělila na žloutky a bílky. Žloutky jsem všlehávala k máslu s cukrem a z bílků vyšlehala tuhý sníh. Do žloutkové směsi jsem přidala i smetanu a prošlehala. Potom jsem přidala i zbytek cukru.

Dál jsem k žloutkům s máslem přimíchala mouku s kypřícím práškem a opatrně vmíchala i sníh. Asi 2/3 těsta jsem vlila do formy vysypané moukou. A v tuhle chvíli jsem na těsto nasypala i nasekanou čokoládu. Zbytek těsta jsem obarvila kakaem a vlila též do formy. Pekla jsem při 160° asi 50 minut - až při zkoušení špejle zůstala bez drobečků. Nechala jsem chvíli zchladnout a pak vyklopila a pocukrovala.


Zkrátka pokud se chcete vyšvihnout a sklízet slova chvály svých blízkých, kteří se budou prát o poslední kousek a zatlačovat boule za ušima, tak hrrrr na ní :-)

5 komentářů:

Za každý komentář přijmi můj dík!