sobota 9. února 2013

Hruškovo-vanilkový koláč z brioškového těsta od mého drahého

Řád vařečky zlaté (a to minimálně) by si zasloužila ta má drahá polovička! Čím to? Minulý týden jsme totiž společně vybrali koláč, který připravíme pro plánovanou návštěvu, pustili jsme se do zadělání těsta, to následně mělo pěknou dobu kynout, tak že si odskočím do vany. A já teda nevím, jak dlouho jsem se tam musela ráchat, ale po mém návratu jsem ho jen zastihla se skoro hotovým koláčem. A co dokonce - on jen spokojeně hlásal: "A taky jsem ti to nafotil". No tak jsem si jen nahodila tu spadlou bradu zpátky do pantů a utíkala ho pašácky podrbat za uchem. A co teprve, když jsem koláč ochutnala - to bylo teprve něco! No co Vám budu vykládat, můžete to zkusit sami :-)


Receptem jsme se inspirovali v kuchařce Ivety Fabešové a ještě ho mírně "vytunili"

Potřebujeme:
těsto: 330 g hladké mouky, 60 g hnědého cukru, 20 g droždí, špetku soli, 120 g másla, 2 vejce, 40 ml vlažného mléka
náplň: 1 balení vanilkového pudingu, 500 ml mléka, asi 6 hrušek, 2,5 dcl červeného vína, asi 4 lžíce hnědého cukru + dle potřeby na oslazení pudingu, lžíce škrobu


Mouku, cukr, sůl a droždí nasypeme do mísy a mixérem nebo ručně smícháme. Přidáme máslo a zpracováváme, až se směs propojí, přidáme vejce a mléko. Vzniklé těsto necháme na teplém místě kynout asi hodinu. Mezi tím je čas na náplň. Puding připravíme klasicky podle návodu, jak je zvykem. Hrušky nakrájíme na plátky a vaříme v oslazeném víně asi 8 minut. Až těsto vykyne, rozválíme ho v máslem vymazané formě, přidáme puding a navrch skládáme ve víně povařené hrušky. Koláč šoupneme do trouby a pečeme asi 30 minut na 180°. Mezi tím si zbylé víno svaříme s lžicí škrobu a omáčka k přelití je hned na světě.


No a kdybych mohla, spořádala bych ho úplně celý a ještě talíř vylízala.... :-)))

12 komentářů:

  1. vypada to jako parky, ale je to pasak:)))a muselo to byt moc dobre
    mej se krasne
    http://sienastyle.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  2. panejo, to vypadá skvěle, někdy to budu muset zkusit!

    OdpovědětVymazat
  3. mne ty hrušky nejdřív pripadly jak suchej salám, to by byla divná buchta:-)) ale jinak všechno s vanilkou je dobrý:-))

    OdpovědětVymazat
  4. no ne, ten vypadá perfektně :)

    OdpovědětVymazat
  5. dobře sis vybrala, takovýho šikovnýho kuchaře/pekaře!:)
    vypadá to moc dobře, určitě by mi to chutnalo protože puding bych měla nejradši ve všem:D

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to máš šikovného přítele teda! Vypadá moc hezky :) I když na první pohled se mi zdálo, že to nahoře je vysočina nebo nějaký salám :D

    OdpovědětVymazat
  7. :D Taky si říkám, že to vypadá úplně jako nějaký salám :D

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadá výborně! To je řítel tedy šikula. :)

    OdpovědětVymazat
  9. To si musím dát do záložek :) Na první pohled to vypadá sice zvláštně, ty červené hrušky - ale když jsem si přečetla z čeho to je, tak to zní moc dobře :)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!