sobota 16. února 2013

Kokosová panna cotta s jahodovým želé

Krásné sobotní odpoledne, moji milí!

Dnes Vás zdravím z polohy v leže, neb si dávám sobotní "voraz" v odéru z laků na nehty s prsty téměř nehybnými ve snaze si je po stopadesáté nerozmazat. A při tom se Vás třeba snažit nalákat na další z dezertů, kterého jsem nedávno připravila. Máte už nějaké zkušenosti s panna cottou? Já ji doposud vždy jen sem tam někde ochutnala, ale pořád se nerozhoupala k její přípravě. Ale opět se nejedná o žádnou velkou vědu a určitě se v dalších obměnách dočkám opakování a tenhle smetanový dezert zase někdy připravím.

Asi na 6 porcí jsem potřebovala:
5 plátků želatiny, 2 plechovky kokosového mléka po 165 ml, 200 g smetany 30%, 3 lžíce cukru, asi dvě hrsti mražených jahod, datlový sirup na oslazení jahod


Želatinu jsem vložila do studené vody a nechala bobtnat. Mražené jahody jsem vložila do kastrůlku a zahřívala, až změkly, rozmixovala jsem je ponorným mixérem a trochu dosladila datlovým sirupem. Rozpustila jsem v nich 1,5 plátku želatiny a naplnila na dno folii vyložených formiček. Smetanu a kokosové mléko jsem zahřívala těsně pod bod varu, potom stáhla, rozmíchala cukr a taktéž nechala rozpustit vyždímanou želatinu - tedy zbývajících 3,5 plátku. Smetanu jsem nalila na jahodové želé a nechala ztuhnout několik hodin, nejlépe přes noc.


No a i opět to po vizuální stránce není žádná velká pecka, volba silikonových formiček, ze kterých jsem dezert chtěla jednoduše vyklopit, nebyla zase tak šťastná a já už na tuty vím, že příště panna cottu jedině do skleniček, už žádné rozteklé formičkové pokusy :-)

7 komentářů:

  1. Kokosové mléko se mi v receptu zamlouvá a samozřejmě jahody. Určitě to bylo dobré.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bylo právě záměrem alespoň trochu odlehčit klasickou smetanovou verzi kokosovým mlékem a mělo to díky němu moc dobrou chuť, no :-)

      Vymazat
  2. Vypadá moc dobře. :) Pannacotta je skvělá!
    Já dělala předminulý víkend klasickou a také do silikonových formiček (na muffiny) a šlo to mi vyklopit v pohodě, až jsem se divila. A želatinu jsem jsem přihodila do zahřáté smetany, rozpustila se i tak a výsledek to neohrozilo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, taky ji mám ráda :-) Taky jsem postupovala podobně, jen by to chtělo buď víc želatiny (ale to pak nemám zas tolik ráda) a nebo nevím, prostě vím jistě, že příště to jistí skleničky :-D

      Vymazat
  3. hmm panna cottu milujem vzdy na pretsavke ich vyzieram (robim v restauracii) nooo skoda ze sa to odzrkadluje na mojom bruchu :D som si slubila ze najblizsie budem piect az na priatelove narodky (marec) tak snad vydrzim

    OdpovědětVymazat
  4. Recept určitě vyzkouším, zbožňuju panna cottu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Panna cottu jsem měla jenom jednou, a to v Itálii. Od té doby nevím, do jakého receptu se pustit a tak už mám vybráno :). Super recept :).

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!