úterý 3. září 2013

Makové muffiny se švestkami

Zdravím ranní ptáčata, stejně tak i jiné noční ptactvo :-)

Ještě než lačně lapnu po hrnku kafe, neb jsem dneska s odbíjející pátou vyskočila a hned si střihla autem dálkovou (tímto končím pasáž "Téra je děsná chudinka, ale skvělá řidička" :-D), bych Vám ráda naservírovala něco malého ke snídani. Také jste jako dítka tak rádi jídávaly makovec? Obyčejný, někdy dusivý, sladký... Po kterém zůstaly zuby plné máku :-) A nebo ho třeba jídáváte rádi i teď? Já ho takovou dobu neměla... Ale nedávno se mi po něm zastesklo, a tak jsem si řekla, že bych jeho přípravu mohla spojit s tou plnou mísou švestek, co na mě tak čučí už několikátý den a já pořád nevím, co s ní. A tak jsem posbírala pár jednoduchých surovin, splácala těsto a vida - ono to zafungovalo a já s hrnkem mléka mohla snídat svoje dětství :-) Tímto vyhlašuju tento recept za zdařilý (pochválit se přece musím, že jo :-D) a určitě ho zase brzo zopakuju! Muffiny totiž byly krásně vláčné a se švestkami to byl príma pár. No co Vám budu vyprávět, ochutnejte sami, fáákt. Celkem univerzální těsto můžete vlít třeba do chlebíčkové formy nebo vynásobit dvěma a vlít třeba na plech, však víte :-)


Potřebovala jsem (na 12 muffinů):

1 hrnek mletého máku, 1 hrnek mouky (půl na půl bílá hladká a celozrnná špaldová), 1 hrnek kefíru, lžičku jedlé sody, lžičku bezfosfátového prášku do pečiva, lžíci vanilkového cukru, 3 lžíce ovocného cukru, švestky

Jednoduše jsem promíchala všechny suroviny, krom švestek teda. Promíchané těsto jsem vlila do formiček. Švestky jsem nakrájela na malé kousky a posypala jimi každý muffin. Pekla jsem ve vyhřáté troubě na 180° asi čtvrt hodinky. Nechala mírně vychladnout a vyklopila.


A když jsme u toho jídla, nemůžu si odpustit ještě jednu poznámku. Pamatujete na mé návštěvy Apetit pikniku či Apetit festivalu nebo jiných akcí plných dobrot? :-) Tak plním prosby některých z Vás, které žádaly, abych na podobné akce upozornila dopředu. Takže propisku a diář do ruky a do okýnka "sobota" si přimalujte F.O.O.D. piknik a třeba se tam sejdeme :-) Více informací najdete přímo tady a pak třeba s pusou plnou dobrot nashle :-)

9 komentářů:

  1. Přesně tuhle kombinaci dělám i já, akorát ne jako muffiny, ale normální buchtu. Výborný je i makovec s meruňkama, ale ty už mají bohužel po sezóně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S meruňkama by mě to nenapadlo spárovat, ale věřím, že to může být taky dobrá kombinace :-)

      Vymazat
  2. To je skvělý recept, protože můj muž mák miluje, ale já na to zapomínám. Takže příště udělám tyto mufiny.

    Díky za ten piknik. Když bude hezky, tak bychom se tam mohli jít podívat. Piknikový koš už nestiheneme, ale snad tam bude něco jiného k jídlu :-) Možná se tam potkáme, tak se ke mně prosím hlas. Já budu taky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě hlásí krásně, tak by to mohlo být fajn. Tentokrát už na tuty :-) Tak ať mu šmakuje :-)

      Vymazat
  3. No sliny mám až po zem. Toto musím spraviť rodinke :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Mám nemusím..na fotce to vypadá dobře,ale asi bych si kvůli tomu míku nepochutnala :( ale vím, že ty mák zbožnuješ!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V buchtách nebo koláčích dám přednost třeba povidlům nebo tvarohu, ale takovýmhle makovečkem nepohrdnu, to joooo :-) Mlíko není nutností :-)))

      Vymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!