neděle 17. listopadu 2013

Domácí hranolky s omáčkami - jdi se vycpat, mekáči!

V troubě velký žár, na plotně bublá kečup a vy krájíte okurky do tatarky. No nezní to líp než "jedny velký hranýýý... a můžu Vám k tomu nabídnout omáčku navíc?". Možná že domácí hranolky (teda hlavně ty moje) nevypadají tak vzhledně, nejsou každá stejná, ale myslím, že chuťově je rozdíl veliký. A takové tradiční omáčky budou taky chutnat rozhodně svátečněji, když se do jejich přípravy pustíte sami, než když se jen vyklopí ze skleničky, ne? Tak co si udělat takovou sváteční domácí žranici? :-) Já je připravovala na oslavu minulý víkend a kamarádi na ně pěli jen ódy.


Hranolky:

Brambory typu C jsem oloupala, nakrájela na hranolky a ponořila do studené vody. Potom jsem je důkladně osušila utěrkou, rozprostřela na plech, pokapala olivovým olejem a dala péct na 240° asi na půl hodiny, sem tam jsem je prohodila a po upečení osolila.

Tatarská omáčka:

Smíchala jsem půl na půl asi 3 lžíce majonézu a bílý jogurt, ochutila jsem lžičkou hořčice, solí, pepřem a přidala nakrájenou kyselou okurku.

Kečup:

Plechovku loupaných rajčat jsem dala povařit společně s nahrubo nakrájenou cibulí a kořením - bobkový list, nové koření, celý pepř, hřebíček - uzavřela jsem ho nádobky na sypaný čaj, abych ho pak nemusela lovit. Přisypala jsem trochu skořice a sladké papriky a nechala svářet. Asi po čtvrt hodině jsem ochutila ještě solí, lžicí cukru, trochou octa a špetkou chilly. Vyndala jsem kusy cibule a hotovo.


Kdo by taky měnil fastfoodovou porci za tu, co doma zavoní kuchyní? :-)

15 komentářů:

  1. Škoda, že to nemůžeme cítit!

    OdpovědětVymazat
  2. No to je ale vynález s tou nádobkou na sypaný čaj! V živote by mi neprišlo na um to využiť na korenie :D U nás teta napríklad sušené hríby takto motá do sterilného obväzu (kvôli bratrancom), ale toto je oveľa lepšie! Musím jej to navrhnúť :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se právě obvaz nechtěl hledat, tak mi to přišlo jako dobrá verze pro lenochy :-D

      Vymazat
  3. Můj tip (teda, ne tak úplně můj :) - hranolky osolit až po upečení nebo až ke konci pečení, nikdy ne ještě syrové, pak totiž pouštějí vodu a zgumovatí, nikdy nebudou tak křupavé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se hodí, díky :-) Já vlastně ani nevím, kdy jsem je v tom svém zmatku a fofru osolila :-D

      Vymazat
  4. Ty jsi borec! Jdu krájet ty brambory. Na nedělní večeři jim to bude "stačit."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdepak, to ty jsi borec (nejen) v kategorii nedělních večeří! :-)

      Vymazat
  5. Tak v Tvém podání bych si to hned s chutí dala :-)...a ten "kečup"...to je snad i škoda tomu tak "nadávat"...tak luxusnímu a navíc kvalitnímu rajčatovému dipu :-),,,paráda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Některé, co znám, radši důvěřují označení kečup a rajčatový dip by je mohl vyděsit :-D Každopádně tak jako tak, je to trochu jiná kategorie než kečup za 9,50 s obsahem rajčat 0,5 % :-D

      Vymazat
    2. No právě, dnešní kečupy většinou víc jak 1% rajčat neobsahují, takže už je ani nekupuju. Ale v tomhle receptu je stylovější použít označení kečup no, tak nějak tradičněji zní "hranolky s kečupem" než "hranolky s rajčatovým dipem" :-D

      Vymazat
  6. hned bych si dala - a pěkně mastný, prosím!:D (a ne, to není ironie, bohužel, mám na to chuť jak na burčák!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No smůůůůůla, tyhle zas tak mastný nebyly, teda jak pro koho - někdo by možná z té lžíce oleje mohl trefit šlak, ale žádné friťákové orgie :-D

      Vymazat
  7. Vyzkouším :-) Zaujala mě i ta domácí tatarka. Já se teda přiznám, že hranolky z fastfoodu miluju. Vím, že je to nezdravý a všechno a snažím se je moc často nejíst, ale občas si je dopřeju :-)

    OdpovědětVymazat
  8. mnam to zkusim! vypadaj skvele
    http://sienastyle.blogspot.it

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!