pondělí 11. listopadu 2013

Perníkové sušenky

Po víkendové odmlce jsem tady zase jako na koni s jedním príma receptem. To jsem takhle tvořila, sypala, co mě napadlo, až z toho všeho vznikly báječné sušenky. Dá se říct, že v nich nejsou ani žádné prasárny, navíc fakticky zasytí a tak vůbec mě opravdu děsně bavily. Měla jsem co dělat, abych si jich pár uloupila stranou do krabičky na druhý den ke sváče do školy, jak rychle mizely.



Potřebovala jsem (na 1 plech)

2 lžíce chia semíneke, 2 lžíce sezamových semínek, trošek mléka na zalití, 3 lžíce medu, 1/2 hrnku ovesných vloček (jemných), 1/2 hrnku špaldové celozrnné mouky, 1/2 hrnku polohrubé mouky, 2 lžíce kokosového oleje, 1 lžíci perníkového koření (domácího), 1 lžíci kakaa, 1 lžičku kypřícího prášku (bezfosfátového), 1 banán (rozmačkaný vidličkou), 2 lžíce skořicového cukru na posypání

Nejprve jsem do mísy vsypala semínka - chia i sezamová, a zakápla je trochou mléka, aby bobtnaly. Pak jsem asi po deseti minutách přidala ostatní suroviny a promíchala, až vzniklo komplaktní těsto, ze kterého jsem rukama válela kuličky. Ty jsem kladla na plech s pečicím papírem a trochu je zploštěla a na závěr posypala každou ještě trochu skořicového cukru. A alou s nimi do trouby na 180° asi na čtvrt hodinky.


A když Vám budou vonět ze svačinové krabičky, hned bude i ten nejnesnesitelnější všední den určitě mnohem příjemnější - mé minulé otravné pondělí zvládly tak krásně vánočně provonět a osladit dokonale :-)

18 komentářů:

  1. Jůů, perník mám moc ráda, takže toto by bylo něco pro mě. :P

    OdpovědětVymazat
  2. Já doma pořád taky patlam různý sušenky a vždycky tam nasypu něco jinýho, ale perníkový mě teda ještě nenapadly! Budou místo vánočního cukroví!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě přesně taky napadlo, když jsem je ochutnala, že bych se jima klidně ladovala o vánocích :-)

      Vymazat
  3. Já jsem o víkendu pekla perník jako buchtu na plech a jen se po něm zaprášilo:)Zítra budu psát recept:)
    www.misa-stylebook.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. mmm to jsou krasavci! A možná bych je zvládla i já, tady se svým profesionálním vybavením a alobalem místo plechu:D

    OdpovědětVymazat
  5. Zní to báječně, určitě to tak i chutná. Bude to zdravé.

    OdpovědětVymazat
  6. To zní báječně, zítra případně v pátek peču.:)

    OdpovědětVymazat
  7. Však takové recepty jsou nejlepší...co dům dá a kolikrát z toho vznikne lahůdka :))

    www.andie-chambers.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Mmm :) to zní opravdu lákavě :) poslední dobou mě hrozně moc baví pečení :)

    OdpovědětVymazat
  9. Něco tak zdravého, nádherného a určitě dokonalé chuti musím zkusit! vážně nádhera, moc se ti povedly:)

    OdpovědětVymazat
  10. Díky, díky za vaše komentáře :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Vypadají skvěle, myslím, že je brzo vyzkouším!
    Jen budu za hnidopicha, nejsou to náhodou zlatá lněná semínka a ne sezam?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No popravdě teď fakt nevím :-D Měla jsem je nasypané v krabičce už bez popisku a nevím, jestli je od sebe dokážu vůbec rozlišit - trapááás :-D

      Vymazat
  12. ahojky, tak jsem upekla tvé sušenky jako vánoční cukroví a jsou chuťově fakt moc dobré, akorát jsem se chtěla zeptat, jestli jsi je měla taky tak hodně tvrdé (někdo je pomalu nemohl ukousnout :D ), mě to nevadí, ale taky jsem si říkala, jestli to tak má být.. Jediné, co jsem do těsta nepřidala, byly chia semínka, jinak jsem postupovala stejně:)) A je to fakt originální nápad s tím perníkovým kořením, takže děkuji za tip =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, kdepak ty moje tvrdé nebyly, a to je jsem je jedla ještě několikátý den po upečení - díky těm nabobtnalým semínkům dostaly právě docela takovou vláčnost - řekla bych :-) tak to mě mrzí :-/

      Vymazat
    2. Aha, tak je možné že to bylo těmi chia semínky => příště napravím;) A jinak neva - mě stejně chutnaly i tvrdé :D
      Tak hezký Silvestr a vše nej do Nového roku! :-)

      Vymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!