pátek 27. prosince 2013

Grissini se sušenými rajčaty a balkánským sýrem

Taky si u vás návštěvy jen podávají dveře? Tak to se vždycky nějaké to občerstvení šikne, že jo. A já na svém seznamu "tohle zaručeně musím zkusit" už dlouho měla grissini - ty dlouhé křupavé tyčky, co by se s dávkou představivosti daly přirovnat k takovým těm našim pokmínovaným. Ale tohle italské chlebové pečivo mě naprosto nadchlo. Když jsem totiž včera tyhle dlouhé tyčky (správně mají mít totiž minimálně 20 cm - což u nás přísnou kontrolou mého tatínka bylo fakticky odměřeno :-D) vytáhla z trouby, chvíli jsem přemýšlela, jestli celý ten plech nespořádám na posezení. Ale pak jsem je před sebou dobře ukryla a ponechala až pro dnešní návštěvu :-) Krásně křupou, ale vnitřek zůstane vláčný jako třeba u domácích houstiček. A navíc jakou příchuť zvolíte je jen na bujné fantazii. Já si vybrala sušená rajčata a balkán, ale super budou určitě třeba i se spoustou bylinek i ostatními druhy sýra - parmazán, kozí nebo i jemná mozzarella. A ať už je křoupete jen tak se sklenkou vína v ruce, k masu či je smočíte do dipu....


Inspirace na tomto blogu

Potřebovala jsem:

20 g čerstvého droždí (půl kostky), 200 ml vlažného mléka, lžičku cukru, 400 g hladké mouky, lžičku soli, 3 lžíce olivového oleje (nejlépe ze sušených rajčat), 100 g balkánského sýra, sušená rajčata (cca 6 ks) + hrubozrnná sůl a lněné semínko na posyp

Z prvních tří surovin jsem zadělala klasický kvásek - do mléka s cukrem jsem rozdrobíla droždí a nechala na teplém místě vzejít. Mouku jsem prosela, promíchala se solí, olejem a nadrobno nakrájenými rajčaty a sýrem. Pak jsem přidala hotový kvásek a vypracovala těsto, které jsem nechala přikryté hodinu kynout. Pak jsem jej rozdělila na stejné díly a vyválela dlouhé hady, které jsem potřela ještě kapkou oleje a posypala hrubozrnnou solí a lněným semínkem a nechala ještě půl hodinky kynout na plechu. Pak jsem pekla při 180° asi půl hodinku.


Jsou fakticky výtečné, tak se do nich bez dalšího okecávání jdu pustit nebo na mě žádná nezbyde :-)

9 komentářů:

  1. Vypadají a určitě i chutnají skvěle:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Hmmm, to vypadá famózně!!! Kdybych nebyla na pečení levá, tak si je hned udělám :-) Hezké sváteční dny!

    OdpovědětVymazat
  3. oooo to jsou fešáci! už vím, co upeču na Silvestra:)

    OdpovědětVymazat
  4. Wow, stejně jako píše Markétka, také popřemýšlím, že bych je upekla na Silvestra. :)) Vždycky se něco na křoupání hodí. :P

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to báječně a hned bych si dala.
    Super tip, vyzkouším upéct na Silvestra. Jen ještě jeden dotaz - na kolik tyčinek vyjde toto množství?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to na jeden a půl plechu, zhruba 20 kousek, nevím přesně, je jich teď už pomálu :-D

      Vymazat
  6. Tak ty vypadají opravdu hodně dobře a chutně!

    OdpovědětVymazat
  7. sušená rajčat a balkánský sýr:) skvělá kombinace!

    OdpovědětVymazat
  8. Ty si taká moja inšpirácia na pečenie. A teraz keď som od ježiška dostala novú kuchynskú váhu, takže konečne môžem vypekať o stošest. Toto vyzerá chutne a určite vyskúšam :)
    Gold Phoenix

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!